用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝interview
樓主: danduscc
go

林大輝interview   [複製鏈接]

小時了了 發表於 17-4-8 10:12
simbafelix, 唔好理外人點睇呢間中學有幾多負評,事實係林大輝本人係體育界方面真係好用心盡力好落力做好 ...

多謝你呀小時了了,你真的很有心。體藝和林大輝,兩所理念相近的學校,但網界的評語真是一個天一個地。其實阿仔小三時曾經問我有什麼學校可以每日都有運動堂,我當時答體藝中學(我果時都未知林大輝)然後阿仔就話咁我讀體藝丫!佢當時好單純咁諗只要每天都有運動堂就好了。
但是我們選擇了零補習,零催谷,輕鬆愉快咁渡過小學時光,所以躋身不了B1之列,心知都無咩機會入體藝了,其後有一位教書的舊同學告訴我林大輝都是搞運動,可能適合阿仔,去了簡介會我和仔都喜歡學校,但見網友咁多負評,令我曾叫阿仔放棄林大輝,於是又去報培基,基崇和匯基,又試試報埋體藝,最終所有都見晒了(除了放棄咗見匯基),但都只是waiting list, 體藝又無得2nd in。搞了一大餐,最後其實又係返去一早就話收你嘅林大輝,都幾搞笑。
其實體藝有得1st in 真的喜出望外,已經當係完了一個心願。我今晚亦已再同阿仔傾過,佢都好堅決咁話唔大抽獎,日後亦不用周圍叩門,林大輝收就讀林大輝。
其實我好滿意阿仔㗎,佢平時自動自覺搞掂功課,默書Quiz等不用我理,只是到了呈分試前我才放兩三日假陪佢温吓,佢中英數衰衰哋都有八十幾分㗎,常識over 90 㗎!現時我只期望阿仔往後的6年中學生活可以發揮潛能,找到目標,和繼續自動自覺,咁我就心滿意足了!

洋蔥頭媽咪    發表於 17-4-19 21:36
ptm  Good Boy  發表於 17-4-19 17:40
小時了了  好生性!  發表於 17-4-10 06:02
Moonhui  你個仔好叻呀  發表於 17-4-9 08:04

Moonhui 發表於 17-4-8 14:58
回覆 yummivio 的帖子

學校真係好有心,昨晚有個家長講座請左羅乃萱女士來講,如何建立正面親子溝通和諧家 ...

我和老公都有去呀,我都覺得學校有心。

Moonhui    發表於 17-4-9 08:02

simbafelix 發表於 17-4-9 01:59
我和老公都有去呀,我都覺得學校有心。

請教各位,學校剛剛通知我仔係band3頭生,現在讀培正小學,佢科科都有80分以上但英文得60分,所以由band2跌到band3,而我仔係學劍擊,不過今年學界只係攞第七,佢有幾個劍同學都喺林大輝讀,其中一個仲係今年學界冠軍,而我亦搵左殘奧劍擊冠軍余翠兒寫介紹信,林大輝叫我send application form再等要次interview, 請問各位認為林大輝有冇機會收我仔呢?謝謝各位分析!

Omerkion 發表於 17-4-17 08:45

請教各位,學校剛剛通知我仔係band3頭生,現在讀培正小學 ...
根據過去網友對林大輝的評語,B1及B2A的同學都不會選此校,競爭無其他直資咁激烈。如果你囝囝的操行OK(簡介會校長說操行C不收),單以成績來說應該大有機會,加上劍擊是學校的重點培訓項目之一,我諗除非無位先唔收。

simbafelix 發表於 17-4-18 15:00
根據過去網友對林大輝的評語,B1及B2A的同學都不會選此校,競爭無其他直資咁激烈。如果你囝囝的操行O ...

謝謝回覆啊,感激!

Omerkion 發表於 17-4-17 08:45

請教各位,學校剛剛通知我仔係band3頭生,現在讀培正小學 ...

多口問句:其實妳小朋友的劍擊都很出色,可以在學界有這樣的成績,應該都有不少學校都會招攬,尤其係妳小朋友的同學是學界劍擊冠軍,應該有其他一線更好的學校可以選擇,之前冇去面試其他直資學校嗎?

這間學校我都有興趣,剛打去問,仍然收生,那我試試入表申請

BMW@BENZ 發表於 17-4-19 09:40
多口問句:其實妳小朋友的劍擊都很出色,可以在學界有這樣的成績,應該都有不少學校都會招攬,尤其係妳小 ...

你好,我之前冇去其他直資呀,因為最想係直升培中,但點知最後由Band2退到Band3

pianocalvin 發表於 17-4-19 19:15
這間學校我都有興趣,剛打去問,仍然收生,那我試試入表申請

但仲未有講幾時再有interview

Omerkion 發表於 17-4-20 09:27
但仲未有講幾時再有interview

咁而家係咪可以一邊填大抽獎,一邊等通知 interview ?

simbafelix 發表於 17-4-20 16:36
咁而家係咪可以一邊填大抽獎,一邊等通知 interview ?

係呀

請問林大輝interview係用中文定英文?

醒目開學勳章

Omerkion 發表於 17-4-21 13:55
Interview, 中文, 英文都有問, 仲有家長會面環節.  不過坦白講, 我覺得成績不是重點, 有誠意及操行差便可.

申利, 我仔現讀中二, 他很愛學校, 課外活動多, 體育訓練支援唔錯.  老師對學生都好好,  很關心學生.  如有學習或操行問題, 老師都會立刻打電話俾家長詳談.  網上評論不要盡信.

Moonhui    發表於 17-4-21 18:17
simbafelix    發表於 17-4-21 15:48

abcbb 發表於 17-4-21 14:38
Interview, 中文, 英文都有問, 仲有家長會面環節.  不過坦白講, 我覺得成績不是重點, 有誠意及操行差便可 ...

知道,多謝你回覆啊!

abcbb 發表於 17-4-21 14:38
Interview, 中文, 英文都有問, 仲有家長會面環節.  不過坦白講, 我覺得成績不是重點, 有誠意及操行差便可 ...
終於有現任家長講吓現時學校的情況

Moonhui  終於有啲正面既評語  發表於 17-4-21 18:18

我阿仔當時 1st interview 係小組討論,中英題目各一條,2nd interview 個人對答,父母(其中一個亦可)陪同,先英後中,主要問小朋友,當時只問了我點解想阿仔讀此學校

點解中學交流冇林大輝既

Group interview 既問題我仔話
用英文問關於學校守則既睇法,問左5題
仔話佢覺得佢答得順暢,起碼冇甩咳

另外有個同學仔group interview 問左條,如果學校要加一樣club,你會建議學校加咩學會
此外,老師又用中文問咗條問題
問如果你有個好朋友考試作弊你會揀勸告佢唔好作弊定係同老師舉報佢
有兩個interview 既小朋友就話舉報佢而我個仔就回答勸告佢。

仔group interview 完后,就即刻 2nd in。
In 大人時連小朋友一齊,先用英文問仔自我介紹,喜歡咩學科,點解鍾意運動。
問我老公點解揀林大輝

Moonhui 發表於 17-4-21 19:16
Group interview 既問題我仔話
用英文問關於學校守則既睇法,問左5題
仔話佢覺得佢答得順暢,起碼冇甩咳

多謝你呀,不過,我仔英文好差,完全唔識用英文表達,都唔知點算

Omerkion 發表於 17-4-21 19:20
多謝你呀,不過,我仔英文好差,完全唔識用英文表達,都唔知點算
其實老師吾係要你答啱問題,肯講就ok了,林大輝interview 已比其他直資既問題難度淺,不用問文言文,問既問題大多數環繞p.5-6既英文教科書學過既!有個同學仔group interview 驚英文題目,冇對答,冇2nd in,叫你小朋友吾好驚,放膽去,祝你成功!
‹ 上一主題|下一主題