用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大讀書會多買一份保險嗎?
go

加拿大讀書會多買一份保險嗎? [複製鏈接]

囝仔快要到加拿大讀書想替他多買一份保險,但香港又不多留學生保險選擇,大家有額外替子女多買一份保險嗎?有推介嗎?
   2    0    0    0

回覆:加拿大讀書會多買一份保險嗎?

好奇一問,加國是否象英NHS入境有免費普通醫診?另是想全保?只保住院定門診?要不要恐襲保?太多保障要考慮。。

引用:囝仔快要到加拿大讀書想替他多買一份保險,

原帖由 小蜜蜂818 於 16-12-13 發表
囝仔快要到加拿大讀書想替他多買一份保險,但香港又不多留學生保險選擇,大家有額外替子女多買一份保險嗎? ...
我仔都喺多倫多讀書
我有買for visa student
$4800@年
學校都有介紹
大約CAD600-700@年(唔係好記得)

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

學校有買一份保險,agent話只包睇E生和一些普通入院。我想買一份全面少少嘅保險,萬一有嚴重意外都有保障,當然恐襲呢樣最好有cover埋啦(touch wood⋯⋯)

yy13 發表於 16-12-13 21:33
我仔都喺多倫多讀書
$4800@年
學校買果份cad700/年,我想多買一份保障令自己安心㸃。

yy13 發表於 16-12-13 21:33
我仔都喺多倫多讀書
$4800@年
請問你是用甚麼方法給他零用錢,和大約給他多少才足夠?我正在煩惱當中,如給他太多怕他大駛,但每星期跟學校出外活動又怕他真的買樽汽水都無錢。很煩呀⋯⋯

引用:Quote:yy13+發表於+16-12-13+21:33+我仔都

請問你是用甚麼方法給他零用錢,和大約給他多少才足夠?我正在煩惱當中,如給他太多怕他大駛,但每星期跟學 ...
你仔幾大?
住宿舍抑或homestay?
比監護人逐星期比得唔得?

我比我仔好少零用
CAD150@月
食飯$另外比或帶飯
我仔學校有canteen
平均差不多CAD20@餐連飲野

p.s. 我/我老公係同仔一起住

引用:Quote:yy13+發表於+16-12-13+21:33+我仔都

請問你是用甚麼方法給他零用錢,和大約給他多少才足夠?我正在煩惱當中,如給他太多怕他大駛,但每星期跟學 ...
你仔幾大?

我比我仔好少零用
CAD150@月
食飯$另外比或帶飯
我仔學校有canteen
平均差不多CAD20@餐連飲野

p.s. 我/我老公係同仔一起住

yy13 發表於 16-12-13 22:11
你仔幾大?
我仔14歲grade 9住boardng school每日包3餐,因學校逢星期六和星期日都會有機會外出活動,學校內好似也有小商店賣日用品,所以我唔知應該用什麼方法每月給他零用錢和給他多少錢。

引用:Quote:yy13+發表於+16-12-13+22:11+你仔幾

原帖由 小蜜蜂818 於 16-12-14 發表
我仔14歲grade 9住boardng school每日包3餐,因學校逢星期六和星期日都會有機會外出活動,學校內好似也有小 ...
我仔依家G9
不過讀day school
我見佢如果參加學校外出活動
係冇機會用錢
偶爾1次半次都係途經coffee shop 買野飲
仲要係因為老師想飲
佢地先有機會買
反而係平日先有機會
不過都係放學同同學去飲野食野
呢d 你預CAD2-10@杯
睇下飲咩
bubble tea 好貴要CAD8+@杯