用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李嘉欣兒子入男小拔
樓主: Twinklecar
go

李嘉欣兒子入男小拔   [複製鏈接]

maymay321 發表於 16-12-18 12:28
美人會參加家長活動嗎?很多名人都難有正常社交。。。

佢地既正常等於一般人的不正常。

你真的想跟他們一起參加活動嗎?

She has been very active at DBS' event these few months for obvious reasons, but I am not sure if parents would want to see or associate with her.  She is not as welcomed as people think also for obvious reasons at DBS.  

I believe some parents at DBS have high integrity and rather stay away from her.

WiZ 發表於 16-12-18 11:50
佢家姐個仔讀邊間你都知?犀利喎!

我fd對仔女係史提芬讀

Avig 發表於 16-12-18 13:44
She has been very active at DBS' event these few months for obvious reasons, but I am not sure if pa ...

雖然我多鍾意李大美人。

但唔覺得要 stay away咁誇。。

retriever 發表於 16-12-18 13:55
雖然我多鍾意李大美人。

但唔覺得要 stay away咁誇。。

whether the specific DBS parents want to stay away or closer to these "偽人" highly correlates to their own shallowness or sophistication - lol.  Some people love reading NEXT magazine while some others hate it.  It's a free world.

My friend who is one of them at DBS definitely want to stay away from her, which I believe is a right choice for his kids in terms of the family/moral values that they are going to grow up with.

kbi 發表於 16-12-13 17:38
收嗰個唔係李小姐個仔,係許世勲個孫。

你講出重點

Avig 發表於 16-12-13 18:01
令人想起689機場行李門,P1入學都係特權. welcome to HK. 恭喜恭喜

全世界到到都係咁架啦, 淨係香港係咁咩。

hppa  right  發表於 16-12-22 12:12

回覆 explorerhk 的帖子

認同

回覆 kbi 的帖子

李+欣&許生 捐泳池喎

點會吾入呀

whatsapp 谷講

DBS 肯捐錢的大有人在!

mama64 發表於 16-12-14 09:38
我覺得如果她真的想用人脈入DBS, 就不用"坐第一行"出席簡介會.  

父母只想盡力為子女找最好最合適的路 ...

唔係你想坐第一行就有行坐。呢d行要reserve,仲要早入場才得。呢,好似松哥當年部車一早讓排隊家長睇著唔洗排直駛入去,然後施施然擔天望地慢慢入,其他家長還在外面呆等,抱怨著。

呢d報紙唔會寫。

回覆 786 的帖子

唔知亞松個仔會否步佢大女後塵,升中轉校或出國。
父母拍膊頭,可以去到好學校,但書始终要自己讀,這是香港可愛之處。望吓南韓,崔蜜友個女係名大學,唔使做功課考試。係美國,薄瓜瓜被牛定劍趕走,可以直入Harvard。這些應該唔會係香港出現。

Lindytiger 發表於 16-12-15 20:50

如果最後情歸保羅或者史提芬,一眾拔拔粉絲會唔會好失 ...

其實唔會啦。已經擺定勢。

你的小朋友太細,無見過呢10幾年既事。

當年李麗珊同傳媒講,心儀保羅,佢出席保羅講座,記者有影,佢無去拔拔,無提拔拔,結果當然係入左(其實早就知,大家畀面)

松哥又係咁。

然後松哥二仔,無提過保羅,只提想入拔拔,做d野同嘉欣一樣,當然最後入拔拔。

康提亞媽又係一早就知。又係做得頗高調,話想入拔拔。

相反,b哥雖然係保羅舊生,b女又係cckg康提同學,佢又無提過任何野;任達華又係一樣無法是任何野,應該知道無把握。

Bobo1210  你好清楚wor  發表於 16-12-28 17:22
陽光點的歌    發表於 16-12-25 14:15

joejoe828 發表於 16-12-22 10:56
李+欣&許生 捐泳池喎

點會吾入呀

Forwarding to ICAC - this kind of nepotism/corruption is as bad as 689's - LOL 白生终於可以吐氣揚眉。

786 發表於 16-12-24 20:03

如果係咁,比我係史提芬既家長就會好開心

陽光點的歌    發表於 16-12-25 14:14

回覆樓主:

国宝由幾歲開始就跳水跳足廿年,究竟对兒女既教育問題有幾多認識?阿松本身係叻仔,但身兼多職,又有幾多時間投放喺兒女教育既身上?况且,自己叻亦並非一定懂得教仔女。我相信阿松对兒女喺教育上嘅開支不少,喺佢囡女既個案就可證明使得多錢及資源,並非一定係靈丹妙药。

回覆 Soundervolt 的帖子

佢女的個案證明識投胎,真係好重要。
除非亞蟲臨老敗晒副身家,否則佢d仔女叻唔叻都好,成世人都all set了。再下一代就難講了。

siden    發表於 16-12-31 20:56

Jane1983 發表於 16-12-25 16:46
回覆 Soundervolt 的帖子

佢女的個案證明識投胎,真係好重要。

老土尐講,讀書並唔係只為咗揾錢謀生,知識仲要用嚟充實自己,講句說話都唔会低B。有錢人雖然唔使擔心兒女將來生活問题,所以佢地更加希望自己兒女可以抬起頭做人,可以比一般人學識淵博。我識一個富二代,成日好苦惱,唔想俾其他人喺背後話佢係二世祖。有時身為富二代要承受唔少世俗眼光既壓力或因為家庭背景而失去自由。

ACE2126    發表於 17-1-13 15:28

786 發表於 16-12-24 20:03

b哥係保羅舊生? 唔係化? source?
‹ 上一主題|下一主題