用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?
樓主: fixedstar99
go

SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?   [複製鏈接]

凡MrBeast 發表於 16-12-31 10:44
無意挑釁,身邊sfa生都有投訴老師惡(但相信不是全部),究竟是我身邊是個別例子,還是人才庫裏出nice c 呢 ...

無論老師惡唔惡, 係SFA的都相信係比較有心教書的好老師, 因為3測3考佢地都好忙, 也知主科老師會經常開會討論教學情況.

上課時, 如果有人搗蛋/唔專心, 相信任何一間學校的老師都一定惡.

如我小朋友的問題係情緒有時起伏較大/較活潑, 老師知道好多資優兒都有此情況, 老師會較為體諒.

前文已提, 小一/二無入"人才庫", 也無交REPORT, 老師都對學生無任何特別"標籤".

MrBeast 發表於 16-12-31 10:44
無意挑釁,身邊sfa生都有投訴老師惡(但相信不是全部),究竟是我身邊是個別例子,還是人才庫裏出nice c 呢 ...
補充一句:身邊例子都是活潑多野講

多野講??

如果上堂多野講, 會阻住其他人聽書, 比我係老師都鬧啦!

MrBeast  我面前雞啄唔斷,上課唔清楚   發表於 16-12-31 14:29

回覆 mimi222shi 的帖子

多野講有兩種,一種係阻人聽書撩人傾計,另一種係太過投入同積極,老師一問問題就答(我以前係傾向呢種)。頭一個,9 成老師都容忍唔到,不過如過課程夠 stimulation/個小朋友鍾意呢一科的話,應該唔會有撩人傾計呢個情況。後者唔係有一半老師接受到,睇下你好唔好彩。
我鍾意英文,好彩小學英文老師後生,又唔嫌我太投入活躍。反而中文同數學老師都係年長,好唔鍾意我咁積極,嫌我煩。

St. Mary's 以前冇特別提資優呢樣野,,不過會有精英小組(或者分組上堂會留意到分組按成績),成績好就會畀人當係精英咁培訓,參加好多活動,其他人咩都冇。不過可能以前對資優生呢個話題陌生,老師冇特別留意邊種同學係資優,反正活躍的學生會一定被安排坐第一個,學校活動時隔離一定坐個風紀/老師,好似看犯咁。依家好好多,我同學個阿妹因為成績好,兩年前老師都叫佢 Test (雖然結果出來唔係資優),鼓勵佢參加唔同培訓活動。
你小朋友好好彩,老師明白事理肯體諒容忍,幫助學習好大。

討論還討論,聽書還聽書,下課前通常有時間發問。
傾計係唔守秩序。
上課形式有時有討論,甚至有老師會活動教學。

作為家長,幼稚園已感受到學校壓力,唔希望再收投訴。

1998Ruby1998 發表於 16-12-31 13:09

多野講有兩種,一種係阻人聽書撩人傾計,另一種係太過投入同積極,老師一問問題就 ...

朋友女兒中學入St Mary, 因愛回答問題和發問被視為異類,兩年後轉到一間合適學校,之後真係如魚得水,發揮得好好

被視為異類,家長和小朋友都會很難受。

1998Ruby1998 發表於 16-12-31 00:10
回覆 fixedstar99 的帖子

我讀 St Mary's 小學同中學,仲要係大抽獎 15 分入,以前讀普通幼稚園,所以同學 ...

如果資優,多咀坐不定,在傳統女校會:成績好但操行差,在男女校會成績好又操行好。

mimi222shi 發表於 16-12-31 12:35
多野講??

如果上堂多野講, 會阻住其他人聽書, 比我係老師都鬧啦!
其實我的意思是活潑多咀的小朋友在sfa也不是問題,可以適應得好好

fixedstar99 發表於 16-12-13 14:36
女仔, 外向、活潑、講野叻、受谷、易興奮。

受谷都係咁話。小學的谷 同幼稚園的谷 是兩回事。

好動精靈是好本質。讓她在自由點的 environment 生存免 優點被視為缺點。打擊自信

CKY 要成績好都要付出。

fixedstar99 發表於 16-12-13 14:36
女仔, 外向、活潑、講野叻、受谷、易興奮。

我選GH,因為CKY行IB,有朋友仔女讀SFA,好操練,好深,但英文會話不行。也有朋友仔女讀APS,同樣英文會話不行。

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 16-12-31 11:30
即係咁講。

SFA vs GH, 我會揀GH。除非你小朋友係坐係度聽書都唔肯。

有鄰居SFA  P1 > GH P2 > SFA P3
所以後唔後悔,睇人

MCS出哂名like GH嘅,我識嘅轉去天神/st Mary,都有MCS 2nd in, 但最終都無offer

恐龍家

小曳人 發表於 17-1-1 08:34
有鄰居SFA  P1 > GH P2 > SFA P3
所以後唔後悔,睇人

我相信你呢個鄰居係異数。

因為多年由SFA插GH各級,聽聞都好地地,就算冇好似我識的人般如魚得水,都唔會怨聲載道走夾唔抖

不過有得揀當然插St Mary MCS, 升中壓力細些又小班一些。

GH收50%上中學後吸引力減少了。

cherrieshum 發表於 16-12-31 15:57
我選GH,因為CKY行IB,有朋友仔女讀SFA,好操練,好深,但英文會話不行。也有朋友仔女讀APS,同樣英文會話 ...

係,我確有擔心讀sfa英文口語冇咁好,相比之下係咪GH好很多?

964000 發表於 16-12-31 14:24
如果資優,多咀坐不定,在傳統女校會:成績好但操行差,在男女校會成績好又操行好。
...

想知去到小學,係咪間間學校既操評分都會計入總分排名? SFA對學生包容度較大,是否包括操行分俾得較鬆呢?定係雖然老師冇投訴,但分數都唔會高呢?另外,SFA同GH, 操行分各佔總分幾多percent?

poonseelai 發表於 16-12-31 13:35
朋友女兒中學入St Mary, 因愛回答問題和發問被視為異類,兩年後轉到一間合適學校,之後真係如魚得水,發揮 ...

咁即係活潑好動上堂積極回答問題既小朋友係st Mary生存唔到? 會被視為異類?

fixedstar99 發表於 17-1-3 09:58
想知去到小學,係咪間間學校既操評分都會計入總分排名? SFA對學生包容度較大,是否包括操行分俾得較鬆呢? ...

不是SFA評分問題,只是普遍男女校有男仔作比較,女仔通常相對「乖D」操行咪高分D。
至於操行分應對校內名次影響不大,但中一找學校時如評級低可能會有影響。

fixedstar99 發表於 17-1-3 09:59
咁即係活潑好動上堂積極回答問題既小朋友係st Mary生存唔到? 會被視為異類?
...

只是活潑好動積極答問題不會生存吾到,我相信成績差才會「生存吾到」

1998Ruby1998 發表於 16-12-31 13:09

多野講有兩種,一種係阻人聽書撩人傾計,另一種係太過投入同積極,老師一問問題就 ...

咁以妳經驗,我個小朋友咁既特質(活潑主動、語言能力好、學習熱情高、學習能力強、表演欲強,但丟三落四、爭強好勝、多野講、固執)讀st Mary會否唔合適?

964000 發表於 17-1-3 10:03
不是SFA評分問題,只是普遍男女校有男仔作比較,女仔通常相對「乖D」操行咪高分D。
至於操行分應對校內名 ...

咁如果小朋友係好易受影響果類呢? 尤其見到有人顛就會跟住顛埋一份。去到男仔多既學校,我又好擔心佢會學埋果d男仔,同佢地一齊顛
‹ 上一主題|下一主題