用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 要決定揀學校了, 好苦惱
go

要決定揀學校了, 好苦惱 [複製鏈接]

要決定揀學校了, 好苦惱
葵青區, 小朋友呈一- 2A , 呈二, 1B , 老師估計係邊緣人

老師話可以試下面果2 間-  ( 我吔話比佢聽, 阿仔鐘意, 老師話自行試下, 學校見到成績大躍進+上面試如果表現好, 或許有機會, 老師係知會跌 BAND 的)

1) 何明華 ( 阿仔超鐘恴 ) - 其實响強網, 1C 成績, 其實會跌咗去BAND 2 = 係咪 = 送死= 浪費機會????

2) 長天 ( 阿仔都好鐘意) - 深水埗 同葵青網又如何? 揀呢間又會唔會浪費機會呢?

家住樂富 ( 黃大仙網 ) , 其實轉唔轉校網好呢? 阿仔超唔想咁遠返學, 而葵青校網, 我吔完全無心水, 最心儀既只有安柱( 當然係入唔到的)

所以好想轉, 雖然心有定案, 但都好想接納各方意見....

拎住份自行FORM , 超大壓力.......

wylee815  點解這麼快知道band幾? 是問老師的?  發表於 16-12-12 18:53
   0    0    0    0

回覆:cubixluk 的帖子

長天自行可照選。阿仔如由四年班開始,成績都好穩定,是呈二失手。咁自行唔好選2A先。黃大仙唔熟,但葵青網都唔差

回覆 dobbybabie 的帖子

咁佢四年班開始都好穩定, 係呈一失手, 呈二又標得高過晒咁多年既成績

elbar  長天   發表於 16-12-12 19:56
little_yolky  咁你寫錯咗,你寫呈二2A,呈一1B  發表於 16-12-12 17:36

引用:回覆+dobbybabie+的帖子 咁佢四年班開始都

原帖由 cubixluk 於 16-12-12 發表
回覆 dobbybabie 的帖子

咁佢四年班開始都好穩定, 係呈一失手, 呈二又標得高過晒咁多年既成績
我睇錯你原來唔是住葵青,咁分析你既case,呈1失手去咗2A,呈2跳高過往年成績,去到1B。即是阿仔是1c前少少。咁既成績,去到長天自行機會都唔大,甚至是微。—是自行選何明華和長天兩間搏下。呈三要穩守B1位,最差都是2A啫。大抽獎先重新排位

呈二1B已經係綜合咗呈一的成績。應該係呈二發揮的非常好,單獨計可能為1A成績。所以只要呈三保持平日水準,正常發揮,守住B1應該okay

回覆樓主:

葵青網睇落去比黃大仙好,黄得5間B1還有一間女校

回覆樓主:

自行就有好多選擇,九龍好多好學校!
你仔選銀禧幾好!你本區百協和

b3410 發表於 16-12-22 18:44
呈二1B已經係綜合咗呈一的成績。應該係呈二發揮的非常好,單獨計可能為1A成績。所以只要呈三保持平日水準, ...

其實點知佢係咪已經綜合咗呈一成績呢?
老師話拉均 1c 左右、保守 d 邊緣人渣

cubixluk 發表於 16-12-23 09:05
其實點知佢係咪已經綜合咗呈一成績呢?
老師話拉均 1c 左右、保守 d 邊緣人渣
...

你意思係:
呈1 = B2a
呈1 = B1b
呈1+呈2 = B1c
嗎?

如果係B1入面,安柱點解唔試呢?中學查教育署學生排名是已經綜合了呈一呈二兩個的分數的排名,只要是在b1內佢就可以了,而且安柱全見,話唔定佢面試時表現好好而入咗呢

呈一- 2A 成績表唔算好, 自行何明華唔大機會, 因為有些學校喜歡平穩成績, 會問你點解一次唔好一次好.
葵青網比較好, 至少自行的中學會熟悉你的小學程度.
揀一間自行最喜歡的, 另一間葵青區, 機會大D
亦以防呈三唔穩定

external 發表於 16-12-23 10:29
呈一- 2A 成績表唔算好, 自行何明華唔大機會, 因為有些學校喜歡平穩成績, 會問你點解一次唔好一次好.
葵青 ...
人地都話唔想咁遠返學, 無謂再叫人揀葵青區中學啦!

好老實講, 安柱雖然係B1都會見, 但人地學校咁高調"曬成績", 咁收生自然要求"好成績"既申請人, 如果唔係B1中或上游, 基本上陪跑多.

external  係喎, 冇聽書, 唔好意思  發表於 16-12-23 11:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cubixluk 發表於 16-12-12 16:34

葵青區, 小朋友呈一- 2A , 呈二, 1B , 老師估計係邊緣人

唔好叫何明華啦。大部人都慣左叫銀禧,反而「何明華」是指KL5的另一間
近乎同名的學校。

另以樓主的情況,自行兩間lB都未算太搏!真係好心儀銀禧的,大抽獎乙一
填番佢,我認為亦好穩陣(KL4有兩個位)。

粉紅虎    發表於 16-12-23 20:31
王家爸爸  唔怪得睇唔明。  發表於 16-12-23 14:39
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

cubixluk 發表於 16-12-12 16:34
其實, 派左成績, 家長都心中有數

施爾歐 發表於 16-12-23 10:18
如果係B1入面,安柱點解唔試呢?中學查教育署學生排名是已經綜合了呈一呈二兩個的分數的排名,只要是在b1內 ...
安柱應該太冒險, 試下李兆基 ?

回覆 cubixluk 的帖子

問過學校老師,話呈二成績已經係呈一,呈二兩次考試一起計。亦問過其他學校家長,一樣講法。

除非間間學校計法唔同?

hkpapa852 發表於 16-12-23 10:46
人地都話唔想咁遠返學, 無謂再叫人揀葵青區中學啦!

好老實講, 安柱雖然係B1都會見, 但人地學校咁高調"曬成 ...

讚成、因為同學仔聽完講座、話全場晒成績、學校幾叻等
所以我唔會諗

如果返學要轉 3 次車先到、如果有得揀、我唔想咁返囉
媽媽可能比較多擔憂, 抱歉

YmOra 發表於 16-12-23 09:59
你意思係:
呈1 = B2a
呈1 = B1b

呈1 - 2a
呈2 - 1B

拉圴、老師担心保守係邊緣人

himhim0502 發表於 16-12-23 11:55
其實, 派左成績, 家長都心中有數
對於透明度低既學校, 家長其實好無助. 否則幾年前就唔會有聖家爸爸事件了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 16-12-23 12:31
回覆 cubixluk 的帖子

問過學校老師,話呈二成績已經係呈一,呈二兩次考試一起計。亦問過其他學校家長,一 ...

學校唔係滙報教署排名、而係自己學校每次考試既名次
‹ 上一主題|下一主題