用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園冇offer可以點做?
go

幼稚園冇offer可以點做? [複製鏈接]

10月b仔, 只報左屋企附近既村校面試, 自問b仔果日表現ok, 冇喊冇扭計, 只係唔多肯講野, 但最後都係reject
連waiting list都唔入... ...
收信後有send email問學校會唔會仲有後補機會, 學校回覆: 暫時唔會有, 5月可以再試問學校剩餘學額既情況... ...
當初以為有親戚讀過又係村校, 實入到la~一時掉以輕心, 就搞到阿仔冇書讀, 好自責, 好徬徨無助
e家d學校全部都未完成註冊手續唔知有冇剩餘學校,
想問各位jm我e家可以點做?點樣先可以搵到學位
   1    0    0    0

睇下有冇全年接受報名嘅學校,再去報過,一系就等統一注冊完后逐間打去問。話說邨校都系人多到爆架。。。。

Heiheic  唉~我住果個屋苑好偏僻, 之前都冇咁爆, 冇諗過今年咁多人爭  發表於 16-12-13 12:12

回覆 ilmummy 的帖子

你只報左一間啊?我報5間邨校都係10月B一間唔收其它後補!有一間仲係家姐今年畢業添

報多幾間ma, 而家都就黎出結果, 應該冇學校收表架喇
唯有等1月註冊後, 有人放位出黎, 到時教育局個網會講有邊間學校仲有位, 到果時再打去學校問啦

Heiheic 發表於 16-12-12 15:46
10月b仔, 只報左屋企附近既村校面試, 自問b仔果日表現ok, 冇喊冇扭計, 只係唔多肯講野, 但最後都係reject:p ...

兩手準備。返住playgroup先, (出面好似有D返一至五,每天返幾小時的playgroup的),再keep住問各學校有冇後補位。你見重有D xx vs xx post, 即係將會有位放出嚟。加油!

回覆 Kaytus 的帖子

報左6間,一間offer,3間reject,2間waiting,其實都系等于5間reject。答案全部都系全日制學位不足。。。。我仔仲要系4月大B 。諗唔到個情況咁慘烈

10月b仔, 只報左屋企附近既村校面試, 自問b仔果日表現ok, 冇喊冇扭計, 只係唔多肯講野, 但最後都係reject:p ...

遲啲註冊完教署會公布幼稚園收生情況,有網頁會寫邊間仲有學位。
求位信你可以照寫俾學校,都會有啲用。
而家呢個年代已經唔同以前,有啲幼稚園就算兄姐讀過都未必收弟妹,何況親戚。

上年面試時報左8間IN 左5間, 最後2間收( 仲要係等到6月尾), 可能我全部只報長全日制幼稚園, 如果而家無, 唯有報定後備學位, 有D 學校收後備生表的,我其中收的一間都係5月時先報

遲啲註冊完教署會公布幼稚園收生情況,有網頁會寫邊間仲有學位。
而家呢個年代已經唔同以前,有啲幼稚園就算兄姐讀過都未必收弟妹,何況親戚。

請問後補位係未多數冇am?

唔使驚, 一定有書讀, 等教育局公布.

只不過唔會係你心儀的幼稚園......

回覆:幼稚園冇offer可以點做?

我7月B,報左6間,得一間waiting,全部衰左,幸好上年報N排個間打㴝有位讀N,可直上k

Heiheic  你就好la~  發表於 16-12-13 15:16
adrio    發表於 16-12-12 17:07

wingwing515 發表於 16-12-12 16:29
我7月B,報左6間,得一間waiting,全部衰左,幸好上年報N排個間打㴝有位讀N,可直上k

...

我囡都係三月大B,三間reject,二間waiting

Kaytus 發表於 16-12-12 15:57

你只報左一間啊?我報5間邨校都係10月B一間唔收其它後補!有一間仲係家姐今年畢業添 ...
只報左e間, 連waiting都冇, 市區應該仲難爭

偏僻得過我?我條邨新入伙,根本冇幼稚園,咪唯有搭車去到隔離邨咯,唔知系咪又嫌我地遠。又冇offer,一千一萬個可能!大佬,我都唔想周車勞頓啊,行路到嘅我都唔想坐車,冇學校我有咩計啊!又被人嫌棄,都幾火滾架!

再唔係, 睇下下年可唔可以做超大B

村校其實競爭都大,好多東華三院、明愛呀呢啲村校都係收20幾30個K1生,我報屋企附近保護兒童會學校都提咗我哋幾次要報其他學校,尤其target長全唔係好多位.

可能你覺得內疚想做啲嘢,而家你可以做嘅可能係上教育局望一望你本區仲有咩其他幼稚園,再search吓嗰啲幼稚園邊間學額比較多之後試吓打去問.不過呢段時間學校又要準備聖誕活動,預備下學期物資同出通告,加上1月頭統一註冊真係好忙多數唔會睬你,你只會越打越失望,所以其實最實際就等教育局公佈剩餘學位之後有位嘅再逐間問啦.

香港有超過1000間幼稚園,一定夠收哂我哋呢年嘅適齡學童,至多係遠少少.另外大把人K2搬屋一樣搵到幼稚園插班,所以K1最後真係覺得唔理想咪K2申請插其他學校囉.唔洗擔心!

wwchuifamily 發表於 16-12-13 13:54
村校其實競爭都大,好多東華三院、明愛呀呢啲村校都係收20幾30個K1生,我報屋企附近保護兒童會學校都提咗我哋 ...
好多謝您a, 其實我都知e家咩都做唔到住, 唯有寄望統一註冊後多d人放返d位出黎la~
因為問左好幾間都係話要遲d先覆到

ilmummy 發表於 16-12-13 13:13

偏僻得過我?我條邨新入伙,根本冇幼稚園,咪唯有搭車去到隔離邨咯,唔知系咪又嫌我 ...
我e家係有得睇冇得食a我果度得一間幼稚園, 可能近落馬洲, e家仲收埋跨境,
見到d細路放學係一車車過關,
明明有間咁近自己, 但變相自己個仔要突登搭車出市中心讀a

lingyan 發表於 16-12-12 16:10
...
諗住都係嫲嫲湊, 熟校長老師會易d入... ...
‹ 上一主題|下一主題