用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

deld [複製鏈接]

Deld
   0    0    0    0

回覆 雅BB 的帖子

我小朋友都係14年11月女仔, 都係決定左做細b, 啱啱11月足2歲先插班讀N, 明年會去另一間學校讀K, 你放心, 小朋友適應能力好強, 我見佢返學好開心, 老師都話佢跟到其他小朋友進度, 其實N都主要係學下群體生活, 佢地吾知自己係細過人地~

lawboon 發表於 16-12-12 11:03
回覆 雅BB 的帖子

我小朋友都係14年11月女仔, 都係決定左做細b, 啱啱11月足2歲先插班讀N, 明年會去另一間 ...

多謝你⋯⋯你11月插班都可能好啲,但我而家先諗,要搵學校報名各樣,我諗有位都最快要月尾先去到,下個月就過年,好似唔上唔落⋯⋯所以我諗緊係咪年後先去讀好啲呢?

回覆 雅BB 的帖子

我覺得應該報左先, 學校收左先再同學校傾幾時開學, 到時你又可以參考下學校假期先考慮, 間間學校假期都吾同, 加油呀~

its only PN, 有咩進度可言?
小朋友咪又係返去玩

kenysmile 發表於 16-12-12 15:01
its only PN, 有咩進度可言?
小朋友咪又係返去玩
我讀緊果間PN 每個學期有2份 progress reports 俾家長了解下小朋友學習進度
我見佢地主題教學都有內容, 例如認識動物、數1-10、shapes、學洗手、學貼圖 等等
都吾係純玩

lawboon 發表於 16-12-12 15:32
我讀緊果間PN 每個學期有2份 progress reports 俾家長了解下小朋友學習進度
我見佢地主題教學都有內容, 例 ...

係呀⋯⋯我都了解過,所以擔心跟唔到進度係我其中一個顧慮,如果其他早過佢讀左三幾個月嘅小朋友識晒嘅佢唔識,我就擔心影響佢自信心。

係了,我有打去心儀學校問N位,話暫時未有,要等電話呀,下學期係2月開學⋯⋯其他又唔知學校點樣,不過N,又返得半年,其實係咪就腳就算?

係呀⋯⋯我都了解過,所以擔心跟唔到進度係我其中一個顧慮,如果其他早過佢讀左三幾個月嘅小朋友識晒嘅佢唔識,我就擔心影響佢自信心。

係了,我有打去心儀學校問N位,話暫時未有,要等電話呀,下學期係2月開學⋯⋯其他又唔知學校點樣,不過N,又返得半年,其實係咪就腳就算?

我有同樣的情況,一樣12月細仔
今日打去附近幼兒園問,已冇學位插班了
依家係cpda上緊分離適應班,冇得插幼兒園就應該呢度升班讀pn, 一星期返2-3堂,返到8月上k1~ 希望起馬佢獨立啲,自埋方面都可以應付k1~

snowyinging 發表於 16-12-12 18:47
依家係cpda上緊分離適應班,冇得插幼 ...

cpda系邊間?thanks

snowyinging 發表於 16-12-12 18:47
依家係cpda上緊分離適應班,冇得插幼 ...

分離適應班係循序漸進係咪?我都未搵到合適嘅N班可插班學校⋯⋯

雖然 有顧慮,但我都係傾向於俾佢讀半年N先,如果有合適嘅學校插班的話⋯⋯

回覆樓主:

我囡都係14年11月。啱啱返咗一個月學。
其實好多收插班嘅學校係會收埋15年年頭嘅小朋友做插班,所以應該唔會得你囡係新生。
我覺得你如果真係想佢入pn, 應該先報晒附近有pn插班嘅學校先。有學校收咗先再諗開學日。要預咗呢間學校只讀半年,係俾小朋友學習群體生活學習&分離獨立。讀pn有冇用係因人而已,有小朋友冇讀pn直上k都ok。

雅BB 發表於 16-12-12 22:40
分離適應班係循序漸進係咪?我都未搵到合適嘅N班可插班學校⋯⋯

雖然 有顧慮,但我都係傾向於俾佢讀半年N ...

係呀,漸進分離,今日分離左30分鐘,最後幾堂就分離1-1.5個鐘
分離無問題我就比佢獨立上pn班了

你所講果D, 未返學都會係屋企教對小朋友而言, 果D都係玩.. 玩下玩下就識

我個囡係14年11月尾,九月報K1時先搵有冇PN插班,十二月頭就開始插班讀 PN。宜家有另一間幼稚園收咗,所以都只會喺宜家呢間讀7個月,但俾佢適應下返學環境,學習下群體生活學習,分離獨立,等佢上K1時可以快D適應。
所以如果搵到PN插班,建議都照讀,咁讀K1時會容易D跟到。

kenysmile 發表於 16-12-13 09:17
你所講果D, 未返學都會係屋企教對小朋友而言, 果D都係玩.. 玩下玩下就識

我地屋係全廣東話, 學校3 小時 NET, 當買個語境, 又可以遊戲中學習~
你小朋友有無返N ? 定係 係屋企玩下玩下就識曬 ? 我知有d 家長好有心機教 教到小朋友好叻

lawboon 發表於 16-12-13 09:34
我地屋係全廣東話, 學校3 小時 NET, 當買個語境, 又可以遊戲中學習~
你小朋友有無返N ? 定係 係屋企玩下玩 ...
阿仔都係細B, 無返PN
都係係屋企同佢玩學識, 都唔洗咩特別心機教

由生活上見到乜就同佢講係乜乜乜
都會買教學玩具教 如手抓板, PUZZLE

我想講係唔好太過擔心怕進度, 跟唔上的問題
因為有D野,遲早都會識
除左要力谷小朋友變高材生 乜都要快人一步 K3讀小一課程既野
不過小心谷死小朋友

snowyinging 發表於 16-12-13 00:44
係呀,漸進分離,今日分離左30分鐘,最後幾堂就分離1-1.5個鐘
分離無問題我就比佢獨立上pn班了
...

咁都幾好!小朋友讀K時較易適應我都聯絡左一間學校,到時了解多啲先,要2月先開學⋯⋯

kenysmile 發表於 16-12-13 14:13
阿仔都係細B, 無返PN
都係係屋企同佢玩學識, 都唔洗咩特別心機教
咁你會吾會連K 都吾讀自己係屋企輕輕鬆鬆教, 小學先返學 ?
之前都睇過報導有小朋友係咁
自己教就肯定吾怕會谷死 ~

tjhjchan 發表於 16-12-13 09:34
我個囡係14年11月尾,九月報K1時先搵有冇PN插班,十二月頭就開始插班讀 PN。宜家有另一間幼稚園收咗,所以 ...

係,我都係咁諗!都係你地諗得周全啲,我就遲左考慮⋯不過遲好過無,有你地嘅意見我都堅定好多最緊要小朋友順利過渡。

另外其實諗諗下有機會係個間學校讀埋K(同學校確認過可以直升),因為學券學校得一個offer仲要唔知好唔好(學校係禁區連樣都無得睇),所以可能私幼讀K算了⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題