用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問問聖士提反(赤柱寄宿那間)口碑如何?英文語境強嗎? ...
樓主: cherrieshum
go

想問問聖士提反(赤柱寄宿那間)口碑如何?英文語境強嗎?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-12-12 12:16
可能呢個就係個原因了!佢哋學生既英文水準真係好高,學生因而「偏英輕中」。
...

中文有名比你叫 - 死亡之科,如個唔係,邊會有咁多直資要比學生多啲選擇。呢個問題唔係剩係佢有。普遍學校都係咁。好多學校都因為中文科加操

回覆樓主:

我都同意。呢個係另一個討論 subject ,但比較都要睇對手嘅 ^_^ 比如,筲官,近年 des 成績都比之前差,但對如 b2 嘅學生,都係好難入。所以首先要有善去討論 ^_^

醒目開學勳章

optman88 發表於 16-12-12 12:28
睇 des 成績,佢日定係唔夠早年好。再睇落去就知係唔係持續性走下波了 ^_^
...
同意要睇多幾年,不過會唔會因為近年收多咗國內學生所以英文差咗?

王家爸爸  有可能,幾年前去聽入學講座,己經有唔少國內家長去聽。  發表於 16-12-12 14:25

bobbob 發表於 16-12-12 12:37
同意要睇多幾年,不過會唔會因為近年收多咗國內學生所以英文差咗?

我冇睇開呢間學校。所以冇資料 ^_^

回覆 bobbob 的帖子

如果多收了大陸人, 英文差左...... 照計應該中文會好左 ?  ? 是嗎??

我認識的都英文好勁,而且屋企都有啲錢,中文係死亡之卷,所以部份高中已經去外國讀,或者讀唔掂就去外國,所以鬥心成疑。

學校向來無向外公佈DSE成績。不過聽聞去年英文有10個5**(98人),中文達3率有八成以上。另外校內家長會上副校話每年平均約60%學生入讀本地UGC degree, 不過今年海外升學多了,有同學入了LSE, Imperial College London。5 or above 數目比去年高16%.
其實SSC不會只focus on 學術,另外亦有不同訓練如boarding, creativity programme,outward bound

http://www.ssc.edu.hk/images/document/SchoolReport2015to16_V2.pdf
P.15(數學科), p.19(overseas 升學),p.20(DSE,TSA合格率)

cherrieshum 發表於 16-12-12 07:11
如上,謝謝!
英文語境強嗎?DSE成績好嗎?

朋友女兒讀英文直資小學,全級第一,我認為可以報讀拔萃,但她女兒不肯搭車上學,所以打算報讀聖士提反(可以寄宿),我覺得有㸃可惜。

cherrieshum 發表於 16-12-12 18:26
朋友女兒讀英文直資小學,全級第一,我認為可以報讀拔萃,但她女兒不肯搭車上學,所以打算報讀聖士提反(可 ...

已經考到DGS 唔讀?如果唔係,會因為想考SSC 而放棄考DGS 嗎? 就算真係,讀一間自己真心鍾意既學校,努力奮鬥,唔係好d 咩?

Lindytiger 發表於 16-12-12 11:42
問過就讀緊既家長, 成績同St Paul Boy 差不多. 都係中文較弱, 英&數強

四年前我仔考到入聖提,同一屆有5人入讀,全部都是band 1尾2頭的邊緣人,最後亞仔選擇讀st Paul ,後來亞仔同另一位band 1的學生(他也沒有入讀)後補位給序亞仔的同學,全部都是band 2中,往後幾屆也如是!st Paul 換了校長,積極推動dse成績,全部都放在學校網頁,吾駛估估下!下年也開設Igcse 課程,最緊要係仔仔適合邊間

bb815 發表於 16-12-13 05:01
四年前我仔考到入聖提,同一屆有5人入讀,全部都是band 1尾2頭的邊緣人,最後亞仔選擇讀st Paul ,後來亞 ...

噢!原來已去到band 1c,謝謝提供資料。

IloveJJ 發表於 16-12-13 12:00
可否分享下點解揀SPB而唔揀赤柱聖士提反呢?你說的其他同學也是選了SPB嗎?
...

各人有自己杯茶,一間男校一間男女校,最緊要覺得適合自己亞仔,而亜仔又喜歡那間,商議後就作出選擇!

cherrieshum 發表於 16-12-13 14:24
噢!原來已去到band 1c,謝謝提供資料。

需然不是神校級,但吾覺得Spc只係1C

我囡如無意外都係band1尾band2頭, 考到入赤聖的機會大嗎?!

同埋校網寫的寄宿價錢, 有冇包埋學費?

因我見佢校網寫:2015-2016年度每位宿生全年宿費為$67,000,中一、中三及中五級學生所繳交的全年學費已包括特定寄宿計劃費用,住宿費分別為$62,600 (中一級)、$63,700 (中三級)及$64,800 (中五級);而2016–2017年度住宿費用可能有所調整

咁即係住宿費$62,600再加學費嗎?

Aeiing 發表於 17-1-22 01:30
我囡如無意外都係band1尾band2頭, 考到入赤聖的機會大嗎?!

同埋校網寫的寄宿價錢, 有冇包埋學費?

面試時肯講英文就機會大,學費是另外$6XXXX

感覺上呢間成績應該唔方好得去邊。

回覆:想問問聖士提反(赤柱寄宿那間)口碑如何?英文語境強嗎?

一直以為這間是B1c或B2a學校。

‹ 上一主題|下一主題