用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問「自行分配學位」同一校址中學是什麼意思? ...
go

請問「自行分配學位」同一校址中學是什麼意思? [複製鏈接]

在「自行分配學位」有一項是兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀,請問有什麼學校是同一校址?大家可否提供邊D中學?

hppa  exactly same address (primary and secondary)  發表於 16-12-13 14:27
   0    0    0    0

st mary

仲有協恩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 傑西 的帖子

中、小學同一位置,同一地點

傑西 發表於 16-12-12 00:36
在「自行分配學位」有一項是兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀,請問有什麼學校是同一校址?大家可否提 ...

部分龍校

傑西 發表於 16-12-12 00:36
在「自行分配學位」有一項是兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀,請問有什麼學校是同一校址?大家可否提 ...

個中小學地址,即使街號也是完全一樣,e.g St Mary's

暫時SEARCH過,只有
協恩中學                (九龍九龍城農圃道1號)
協恩中學附屬小學 (九龍九龍城農圃道1號)

嘉諾撒聖瑪利書院  (九龍柯士甸道162號)
嘉諾撒聖瑪利學校  (九龍柯士甸道162號)

有好多有直屬學校係隔離的學校都唔算係,E.G.

瑪利諾修院學校(中學部)  (九龍九龍塘何東道5號)
瑪利諾修院學校(小學部)  (九龍九龍城窩打老道130號)

瑪利曼中學  (香港跑馬地藍塘道123號)
瑪利曼小學  (香港大坑道336號地庫1樓、地下、1樓、2樓、3樓及4樓)

嘉諾撒聖方濟各書院  (香港灣仔堅尼地道9-13號)
嘉諾撒聖方濟各學校  (香港灣仔聖佛蘭士街 42 及 44 號)

嘉諾撒書院         (香港鰂魚涌海澤街10號)
香港嘉諾撒學校  (香港鰂魚涌海澤街8號)

聖士提反女子中學               (香港列堤頓道2號)
聖士提反女子中學附屬小學 (香港柏道33號)

deco99 發表於 16-12-12 14:51

部分龍校
呢個講法係好錯.

香港絕大多數龍校, 校址係唔一樣. 只有St Mary中小學一間係一樣

其實, 亦只有有直屬中小學關係既學校有可能.... 不過暫時亦只餘下中小學已脫鈎既協恩係用同一校址

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但校址呢樣野未必係劃一,即使係不同地址,但地契可以係屬同一地段,差餉署同田土廳

個地址同校方所公開使用既又可能唔同,如果差餉署將中小學當成同一地址,但校方自己

公開用另一個,咁如果有爭拗,如何解決 ?

se6b03 發表於 16-12-13 13:24
但校址呢樣野未必係劃一,即使係不同地址,但地契可以係屬同一地段,差餉署同田土廳個地址同校方所公開使用 ...
官津中小學既校址, 係以EDB記錄作準.

每年EDB係升中升小派位資料, 都有晒各中小學校址, 無需要爭拗.

當然, 你唔認同都可以去申請司法覆核

hkpapa852 發表於 16-12-13 13:55
官津中小學既校址, 係以EDB記錄作準.

每年EDB係升中升小派位資料, 都有晒各中小學校址, 無需要爭拗.

我對司法覆核之事一向都係好用心對待既,反正唔單係涉及我個人利益,大部分家長都有得益。只不過一同佢地解釋司法程序同潛在訟費既問題,一個二個就縮沙。成日話制度唔公平,但大家又唔團結一致,咁就唯有一齊繼續忍受落去。

se6b03 發表於 16-12-13 15:27
我對司法覆核之事一向都係好用心對待既,反正唔單係涉及我個人利益,大部分家長都有得益。只不過一同佢地 ...
小一自行條件, 相比係其它教育制度上既不公之處, 只係小事一椿.

不如你幫手去申請以下事件既司法覆核:
1. 升中應分男女隊
2. 升中時學生應有權利知道自己明確Banding, 唔係斷估無辛苦咁去估自己Banding
3. 現行升中分Banding方法, 由師兄姐成績決定學生既Banding, 無法反映學生本身既能力, 亦令到小學出現標籤較應(叻人唔會選弱勢學校, 結果弱者越弱)

相比之下, 呢幾件事更加係大事大非

hkpapa852 發表於 16-12-14 13:04
小一自行條件, 相比係其它教育制度上既不公之處, 只係小事一椿.

不如你幫手去申請以下事件既司法覆核:

司法覆核只限受影響人士可提出,並且由事件發生起只有三個月時限。關於升中既問題,自己無能為力。你所提出的係整個制度問題,法庭係不會處理的。

se6b03 發表於 16-12-14 13:19
司法覆核只限受影響人士可提出,並且由事件發生起只有三個月時限。關於升中既問題,自己無能為力。
...
..... 咁等你子女到小六先去申請, 希望唔會太遲

hkpapa852 發表於 16-12-14 13:21
..... 咁等你子女到小六先去申請, 希望唔會太遲

知你小朋友升小入到好學校,我亦好尊敬你係EK多年來為廣大家長們提供大量有用資訊,但對於你一直以來,對我多次作出嘲諷,我本人感到可惜。

‹ 上一主題|下一主題