用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協和/德愛
go

協和/德愛 [複製鏈接]

小女只是B2,老師提議德愛,哥哥係協和讀緊女女話係有分加,我諗兩間都係英中來的,博唔博入協和好呢?唔係因為協和是B1,而是我仔仔入讀左之後我更加喜歡,欣賞協和,佢對學生真係好似自己仔女咁,老師又好,校長又好,對於我地都好有禮貌,好尊重~

elbar  真光  發表於 16-12-16 19:25
   1    0    0    0
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

kcpak 發表於 16-12-11 23:00
小女只是B2,老師提議德愛,哥哥係協和讀緊女女話係有分加,我諗兩間都係英中來的,博唔博入協和好呢?唔係因為 ...

但band2應該入唔到協和。

就算阿哥係到有分加都應該加唔到咁多。而且老實真係錯配,將來揀科好蝕底。

回覆 siden 的帖子

其實我心中有數,但都想有人指點下..謝謝你~  請問仲有無邊間好提議比我,本來有考慮培道的,但資訊日去睇完感覺好難考
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

回覆 kcpak 的帖子

我也有帶女去睇,為什麼會你覺得好難考?

回覆 山海兒女 的帖子

一來我誇區,二來簡介會中用好多英文介紹,好似話比人聽佢好勁咁,個校長比我感覺高不可攀

明白
校長給我的感覺也不太親民(不喜勿插),但其他兩位講者令我覺得學校的語文政冊做得不錯。

kcpak 發表於 16-12-12 15:05
回覆 siden 的帖子

其實我心中有數,但都想有人指點下..謝謝你~  請問仲有無邊間好提議比我,本來有考慮培道 ...
多數B2頭既官津中學, 都以升做B1英中做目標, 咁自然對英文有要求.

就算WTS既聖母, 對英文既要求都唔會低得去邊.

德愛都係B1尾英中, 要求亦無可能會被培道低吧! 而且天主教學校, 只會更嚴格

B2學生, 入協和基本上無可能, 勉強入到德受, 亦唔見得係好事

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實培道啲老師唔錯,我個女都係今年入咗培道,我哋原本都係黃大仙網,我個女B2中,佢哋鐘意比較主動嘅學生,成績都未必係主要考慮因素

回覆 hkpapa852 的帖子

明白~如果一間揀培道,另一間九真又會唔會博左D(兩間都誇區)

我的理解,自行時跨區與否,難道應該一樣,唔會自己區易考D。
九真今個星期日有簡介會,我報咗帶囡囡去睇睇。

回覆 山海兒女 的帖子

我都會同囡囡去九真呀~
‹ 上一主題|下一主題