用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求鼓勵~ 25個月仍然得bb話
樓主: ET19
go

求鼓勵~ 25個月仍然得bb話 [複製鏈接]

mo515 發表於 16-12-13 18:40
樓主,我仔現在27個月,10月在CAC 評估只有1.5歲,10月開始在庭恩上言語治療,用圖卡教佢物件增加詞彙,是 ...
言語治療係咪日日上?定係一個星期一堂?
阿囝已經26個月, 見到佢O既能力好似1歲多D, 一路做好多嘢幫佢CATCHUP, 但PROGRESS 好似好慢咁, 個心又急又難受

arghost 發表於 16-12-15 06:05
言語治療係咪日日上?定係一個星期一堂?
阿囝已經26個月, 見到佢O既能力好似1歲多D, 一路做好多嘢幫佢CATCHU ...

一星期一堂,昨日同佢玩車車,2架車撞埋一齊,我話撞車,跟著仔跟我講,不斷講撞車,咁佢又識咗個詞彙啦!言語治療師都講從佢喜歡的玩具入手,容易好多

醒目開學勳章

引用:呢大半年每一日都同自己講要有耐性。同自己

原帖由 ET19 於 16-12-11 發表
呢大半年每一日都同自己講要有耐性。同自己講每個小朋友的發展步伐都唔一樣,仔仔知我係媽咪,只係他未準備 ...
想當年仔仔在N班全BB話, 好彩inN時個個都未識講野先有N班讀, 但想𨍭半日K1時人地個個識講野全軍覆沒, 幸好讀緊的N可照上, 唯有繼續比貴的學費, 或者你試下的屋邨幼稚園有N班插班入? Btw, 亞仔當年上到K1年中的復活節後有非常完整句子

同佢互動多D,你講多D,一邊做一邊講,但係唔係逼佢講,似係分享俾佢聽多D.佢就會有動機叫你.
我個仔上個禮拜第一次叫治療師個名,仲要唔洗提,姑娘開心到眼濕濕.
期待呢一刻呀媽咪.

回覆樓主:

簽名被屏蔽

回覆 肥豬媽媽叻 的帖子

想請問你地係咪開左group喇?

love_son 發表於 16-12-21 18:18
回覆 肥豬媽媽叻 的帖子

想請問你地係咪開左group喇?
如果開左預埋我呀!thx

piglet0529 發表於 16-12-16 05:23
想當年仔仔在N班全BB話, 好彩inN時個個都未識講野先有N班讀, 但想𨍭半日K1時人地個個識講野全軍覆沒 ...
你小朋友有言語delay點解咁遲先發現係A既?

回覆樓主:

我囝囝30個月昨天去協康做評估(結果係發展遲10個月言語得16個月)但我囝囝係乜生果,顏色,稱呼,食物,交通工具都識講,但只講英文句子都有短句子都評得16個月

醒目開學勳章

回覆:ncandtkh 的帖子

因為K1一個復活節變全句子, 當時只評言語delay幾個月, 冇A

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

評A要有自閉行為的才算

回覆樓主:

我囝自閉行為已經非常明顯(佢評左自閉譜系)但我覺得言語吾太差

回覆:ET19 的帖子

我仔都係2歲先开始學講單字,由2歲比佢上言語治療,上了幾個月進步了很多,你可試言語治療。另外,你仔喜歡去什麼類型活動,帶佢去多D,引發佢言語能,亦可帶佢多D海洋公園,學下海洋生物或其他,買年卡超值

回覆:piglet0529 的帖子

我係FTM左1年,仔講2字詞多点,句子未得,買多D玩具比佢玩,有新鲜感先有興趣玩同學講野。比多D角色扮演的玩具佢玩,例如:煮反仔,醫生診症,迷你家具配人物或動物公仔指引佢在家中生活習惯的事,加油加油!

我仔現在返循道衛理幼兒樂趣坊,每星期返2,3,4,每月9堂$1500,12堂$2000全包都Ok,吾洗返禁多,學下纪律都吾錯

‹ 上一主題|下一主題