用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview
樓主: 小時了了
go

直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview   [複製鏈接]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-12-28 13:37
香島又係奇怪既一間學校, 入U率頗高(高過福建), 但DSE成績其實唔係咁出眾, 甚至比福建差少許

會唔會計埋啲咩校外進修學院之類?

bobbob 發表於 16-12-28 17:11
會唔會計埋啲咩校外進修學院之類?
香島校網有詳細列出各學生升讀邊間大學同咩科, 8大比例都佔本地學士學位好高比重.
反而福建就只有顯示3大比例
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-12-27 10:39
其實熟悉福建中學辦學團體都知,福建辦學團體係屬於親中,唔點根本無需要拗。我有點好奇想知,福建高中有否 ...
跟據非官方資料,福中近年每級有大概1班內地尖子就讀,唔叫做精英班但成績特別標青,睇你點classified咩為之精英班

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-12-28 09:19
其實福中真係有好多內地生嗎? 佢地英文弱咁考DSE是否用中文卷呢?

坦白講, 福中英文, 睇落唔係特別差:
英文好可能係本身收嗰批香港學生英文較好,話晒叫做英中嘛

bobbob 發表於 16-12-28 17:31
英文好可能係本身收嗰批香港學生英文較好,話晒叫做英中嘛
福建一級180-200人, 即6班左右, 每年約2班多一點既學生既人數升到上大學讀學士課程, 咁可能一班係內地學生, 一班係本地學生.

yvonnetsang  請問點計有2班多一點?  發表於 16-12-28 17:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Dylanli2016 發表於 16-12-27 10:02
回覆 Sindy 的帖子

我係入面讀左5年,你話你了解多d定是我了解多d呢?
咁點左法?
‹ 上一主題|下一主題