用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview
樓主: 小時了了
go

直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview   [複製鏈接]

章太郎 發表於 16-12-19 12:19
真心問,其實如果小朋友英文唔好,被選擇去中文班,DSE用中文考有咩唔好呢?  ...

我無話唔好. 只係純個人感受, 我自己自以為S1-S3係全英文教, "理所當然"以為"S4-S6會係全英文教. 原來S4-S6會有2班中文班, 學校網上無特別講呢樣野, 校長簡介會無提, 又無網友提過S1-S3係全英文班升上S4都會有機會入讀中文班, 只不過無心理預備會係咁咋. 依家知道實情真相高中會有入中文班嘅風險咁啫

咁其實如果話學校有講高中有中文班都可以話有, 網友 bobbob 提供資料 http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=136%3A334-curriculum&catid=33%3Apreparation-for-334&Itemid=2&lang=zh 其實都好清楚顯示有中文班及英文班, 只係我以為中文班係之前未全面實施S1-S3係全英文教學嘅高中課程. 只係我 get 錯睇錯以為錯.

另外, 我前面都講, 福建DSE有英文及中文班考都可以有咁亮麗B1成績係好好架!

P.S. 唔好意思都係嗰句, 我厚多士, 我女根本無本事考入福建2nd In

hkpapa852 發表於 16-12-19 11:19
吳得掂上年都講咗, 英中/中中唔會再分啦, 所以.... 無論研究了

中中也好, 英中也好, 能令小朋友有好成績,  ...
最重要係如果係要跟足要求, 即係學校input咗85%前40%既學生, 咁再比較output數字, 這個可以比較學校既軟件, 即教學質素。

吳得掂好似話維穩, 暫緩上落車而已, 好似唔係唔再分。

醒目開學勳章

章太郎 發表於 16-12-19 12:19
真心問,其實如果小朋友英文唔好,被選擇去中文班,DSE用中文考有咩唔好呢?

...
弊在有啲學生係因為中文唔好而『被選擇』中文班呢

bobbob 發表於 16-12-19 22:04
弊在有啲學生係因為中文唔好而『被選擇』中文班呢

(emoji)

嘩,一入黎睇下先知甘多非官方回應,等等我,盡快搵個官方回應

請問知唔知福建中學有無分精英班?

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我覺得香島好過

原帖由 Dylanli2016 於 16-12-26 發表
回覆 little_yolky 的帖子

我覺得香島好過福中。福中是親中學校,競然變左band 1,我果年代,福中只要你肯 ...
呵呵!為什麼親中學校就不能是Band1?香島好像也是親中😏!中國香港的學校不親中難道親美?

Dylanli2016 發表於 16-12-26 20:16
回覆 moon.ng 的帖子

左派學校其他科目是band 1,但英文程度同傳統band 1學校有距離,因為學校收大量內地生 ...
深入了解左間學校,先話咩親中左派,其實收多D內地學生,多D渠道升讀內地大學為之左派學校嗎?

Dylanli2016 發表於 16-12-27 10:02
回覆 Sindy 的帖子

我係入面讀左5年,你話你了解多d定是我了解多d呢?
其實熟悉福建中學辦學團體都知,福建辦學團體係屬於親中,唔點根本無需要拗。我有點好奇想知,福建高中有否精英班? 又是否較集中於拔尖呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

鄭人買履是小五上學期的課文内容

引用:Quote:Dylanli2016+發表於+16-12-27+10:02+

原帖由 hkpapa852 於 16-12-27 發表
其實熟悉福建中學辦學團體都知,福建辦學團體係屬於親中,唔點根本無需要拗。我有點好奇想知,福建高中有否 ...
以前不了解,看了福中校長參選辯論才發現,校長好好!

Dylanli2016 發表於 16-12-27 16:42
回覆 hkpapa852 的帖子

左派學校成績好是因為內地生成績好。內地生數理普通好強,不過英文好弱,唔存在拔 ...
其實福中真係有好多內地生嗎? 佢地英文弱咁考DSE是否用中文卷呢?

坦白講, 福中英文, 睇落唔係特別差:

畢業年度

3322率

3大比例

學士課程比例 (本地+海外)

平均5+率

平均4+率

主科4+率

主科3+率

主科2+率

2012-2013

69.00%

~50%

12.10%

47.90%

33%/34%/56%/57%

78.3%/82.1%/?/?

99%/100%/100%/100%

2013-2014

74.9% (33222)

15.42%

56.07%

16.10%

48.90%

41%/37.4%/50.9%/54.2%

83.5%/86.9%/?/?

99.5%/100%/99.5%/100%

2014-2015

70.5% (33222)

18.32%

51.31%

15.70%

47.50%

39.6%/32.3%/60.5%/45.5%

78.6%/82%/??/??

9.5%/99.5%/100%/98.9%

2015-2016

65.9% (33222)

20.88%

55.49%

17.80%

49.30%

41.2%/37.4%/57.1%/51.6%

76.9%/84.1%/??/??

100%/99.5%/98.9%/99.5%

英文科過去4年3+率都有8X%, 反而中文科大多數時間3+率都係得7X%.
33222率自2013年後一年比一年低, 但整體成績 (4級和5級平均) 郤有增長 (不過入U率無乜增長), 咁又係咩原因呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sindy 發表於 16-12-25 01:44
嘩,一入黎睇下先知甘多非官方回應,等等我,盡快搵個官方回應

唔好意思, 想問下官方回應會係幾時 update 大家?

嗯! 我又厚多士, 剛剛我又打多次電話去福建中學問高中中文/英文班事宜, 學校今日呢次同上星期反應完全唔一樣. 上星期會立即轉駁收生組老師即時回答高中係有2班中文班, 但今日第一個接電話嘅書記好似背晒稿好快好流利一口氣咁講呢啲一定要副校長及校長答, 依家放緊聖誕假佢哋唔係度, 你遲啲打來再問.

係咪好多網友打去學校問高中中文/英文班事宜, 嚇親學校呢?!

bobbob  我都想知update  發表於 16-12-28 17:12

Dylanli2016 發表於 16-12-28 12:43
回覆 hkpapa852 的帖子

我既經驗來自香島,冇詳細睇香島升大率,不過覺得香島升大率好過福中,既然香島唔 ...
香島又係奇怪既一間學校, 入U率頗高(高過福建), 但DSE成績其實唔係咁出眾, 甚至比福建差少許

畢業年度

3322率

3大比例

本地學士課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

平均5+率

平均4+率

主科4+率

主科3+率

主科2+率

2012-2013

50.90%

11.98%

32.35%

40.12%

15.30%

46.70%

~50%/??/~55%/~45%

97.5%/98.8%/98.8%/100%

2013-2014

64.10%

17.48%

37.76%

47.55%

15.60%

46.10%

~50%/~26%/~46%/~48%

98.6%/97.2%/97.9%/100%

2014-2015

55.60%

9.79%

34.97%

52.45%

13.50%

45.20%

~46%/?/~51%/~36%

98.6%/99.3%/99.3%/99.3%

2015-2016

57.10%

18.56%

40.12%

54.49%

18.30%

46.40%

~51%/??/~57%/~42%

98.1%/95.7%/96.9%/97.5%

hkpapa852 發表於 16-12-28 13:37
香島又係奇怪既一間學校, 入U率頗高(高過福建), 但DSE成績其實唔係咁出眾, 甚至比福建差少許

其實又唔奇呀! 君不見好多二, 三線小學嘅升中首三志願嘅比率奇高. 背後嘅原因....你懂的
‹ 上一主題|下一主題