用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 修/熟識va的請進
go

修/熟識va的請進 [複製鏈接]

請問係咪好難讀?好難拎到高分?thanks

3    0    0    0

回覆樓主:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3182952

emmafish 發表於 16-12-11 18:14
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3182952

可參考此舊 post

我讀 Eng Lit,我朋友讀 VA,但係我地都覺得呢兩科拎難度一樣,花的心機比正常人多,但係高分又比其他科高,仲要死(fail)左都唔知自己死咩,我都可以明白讀 VA 的辛苦。

VA SBA 佔 DSE 成績幾高下(唔記得幾多),基本上一日有 24 小時,VA 學生用左至少 16 小時搞 SBA。重點係做完老師一句唔得就要重新做過,仲要可能老師覺得唔得,考官其實好鐘意,又或者調轉,老師覺得好,考官唔 buy。最慘係,冇一個公認高分標準,如果碰巧唔好彩,個考官唔鐘意你件作品,唔 buy 你個 idea,咁就慘啦。

考試有點麻煩,因為可以帶參考作品,但係唔可以抄襲,學生一緊張就好容易去抄+偷 部份 idea,但係唔知考評局會唔會當 100% 抄襲,呢個真係完全考彩數。有人試過自己幅畫同參考作品 80% 相似,但係個學生解釋到幅畫個 concept 同背後意義同參考作品好唔同,考評局唔覺得係抄襲所以過關高分。

難唔難讀,睇你自己根兩幾多,有 d 人天生藝術家,唔洗上VA 堂都可以有 5** 水準。有 d 人 畫畫好,但係 VA 唔高分。

奉勸一句:畫畫同做勞作好,唔等於 VA 會高分,呢個只係代表你比其他人有優勢讀 VA,分數呢家野,睇運氣成份幾高下。如果想讀 VA,要唔怕挨夜到 3,4 點,唔怕自己作品畀老師一句唔得白費心機,唔怕分數可能同學校/期望有好大出入。呢個係我朋友放榜之後講的。

引用:Quote:emmafish+發表於+16-12-11+18:14+ ht

原帖由 emmafish 於 16-12-11 發表
可參考此舊 post
thanks

引用:我讀+Eng+Lit,我朋友讀+VA,但係我地都覺

原帖由 1998Ruby1998 於 16-12-12 發表
我讀 Eng Lit,我朋友讀 VA,但係我地都覺得呢兩科拎難度一樣,花的心機比正常人多,但係高分又比其他科高 ...
好詳盡,我好鍾意睇你嘅post,簡直獲益良多,thanks

1998Ruby1998  多謝!  發表於 16-12-12 21:36

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 16-12-12 16:36
我讀 Eng Lit,我朋友讀 VA,但係我地都覺得呢兩科拎難度一樣,花的心機比正常人多,但係高分又比其他科高 ...

Tks

我以前都讀視藝, 考得唔好,靠作品+ 面試入左CM 城大創意媒體. 城大近年多出電影勁人, 上年今年都係金像獎拎獎, 今年一念無明個靚仔導演同佢個靈魂咪係CM lo.

今年CM 有搞中學生workshop, 有教動畫, 裝置,電影寫故事, 沖菲林. 去城大創意媒體facebook 睇下啦.

allennnnchan 發表於 17-4-12 16:32
我以前都讀視藝, 考得唔好,靠作品+ 面試入左CM 城大創意媒體. 城大近年多出電影勁人, 上年今年都係金像獎 ...

thanks

^曾小姐^ 發表於 16-12-12 19:35
好詳盡,我好鍾意睇你嘅post,簡直獲益良多,thanks

我大女當年都係想修VA 但最后無修
因為出面無學畫畫 佢係慢工出細貨嘅人
平晚無咩搞10:30瞓
但做VA 功課 project research 事無大少
都搞佢几個通頂
佢同學真係 讀VA 搞得嘅辛苦
但學校選VA 嘅人 只可加多一個elective
佢地學校的VA 校本 同DSE 試比例
校本佔50%
20%研究習作 30%四件針對主題作品
DSE試佔50%
10%係藝術評賞 40%創作
我女當年有報poly design
第一次做一份測試卷
第二關对住連環圖 copy 好似揀8x人in
跟住interview 帶拍片同讀書嘅創意作品獎項和攝影獎項
最后放棄咗poly 同city creative media 嘅offer
佢決定去演藝 讀
因為對電影制作更有興趣
佢讀VA同學都入到poly design

TwinWong 發表於 17-4-13 12:57

我大女當年都係想修VA 但最后無修

唔該晒,我就係怕va太嘥時間係畫作方面,而冇時間溫其他

^曾小姐^ 發表於 17-4-13 18:39
唔該晒,我就係怕va太嘥時間係畫作方面,而冇時間溫其他

我囡畢叢後 反而自費學畫畫 好滿足

TwinWong 發表於 17-4-14 12:39
我囡畢叢後 反而自費學畫畫 好滿足

同我諗法一樣,既然鍾意畫畫就應該開開心心咁畫,我女都一直外出學畫畫,我同佢分析過修va可能令佢討厭va

^曾小姐^ 發表於 17-4-14 17:38
同我諗法一樣,既然鍾意畫畫就應該開開心心咁畫,我女都一直外出學畫畫,我同佢分析過修va可能令佢討厭va:wah ...

^曾小姐^ 發表於 17-4-14 17:38
同我諗法一樣,既然鍾意畫畫就應該開開心心咁畫,我女都一直外出學畫畫,我同佢分析過修va可能令佢討厭va:wah ...

Exactly!  亞女好鍾意畫畫,好憎做portfolio.  考完IGCSE 就唔再讀落去,不過自己繼續畫。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 16-12-12 16:36

可否分享一下讀Eng Lit的經驗/技巧?

回覆 小木偶媽咪 的帖子

我係 EK 網誌都有提及讀 Eng Lit 的辛酸 (記得應該係「選修科」果篇)
讀 Eng Lit 同 VA 一樣,啞巴吃黃蓮,有苦自己知,旁人不能理解嘅開心同痛苦。

我自己讀得唔算好,雖然英文好讀 Eng Lit 有優勢,但係咁樣唔代表讀 Eng Lit 就會讀得好好。技巧就因人而異,各有各法,不過萬變不離其宗,背句子、上網睇論文(好似讀大學咁)、每一個地方名、人名,有得分析就要分析,冇得話「個作者覺得呢個名好用/個作者臨時搵個名塞落去」(雖然我覺得好多作者都係隨便搵名),例如讀哈利波特咁,要分析點解作者要用 Harry 呢個名,要寫個名由 Henry 演變,意思解「統治者」,所以解釋到點解哈利最尾可以打贏佛地魔,而佛地魔個名 Tom 由 Thomas 演變,意思係「twin」,所以解釋到點解佢同哈利 XXXXX。由例如點解作家要選擇蘇格蘭呢個地方做 Hogwarts 個地址,點解要寫搭火車要係 King‘s Cross 而唔係 London Euston 站或者其他交通工具,Draco、Ron 同 Hermione、鄧不利多、石內卜等人代表人性格嘅邊一方面等等(唔講咁多,我太沈迷 Harry Potter ,寫五版都唔夠用)你以為作者真係隨便搵個名?其實係架,不過無論點你都要照樣分析,過猶不及都死。

讀 Eng Lit 同 VA 一樣,就要預期隨時跌到焦頭爛額、死唔眼閉、躺著也中槍、死得壯烈同不明不白。因為同樣,買 Past Paper 做係完全冇用,睇 Marking Scheme 都係三幅被,講黎講去都係「言之有理」就有分,但係點樣先可以被考官認為「言之有理」?個個考官把尺都唔同,次次題目都層出不窮。最慘係邊度搵補習?有得補都貴。市面選擇唔多,邊個老師先可以令你及時開竅發力?考天才同運氣嘅成分好高,所以唔好期望仔女讀呢科能夠保證考到一定水平,讀呢科係冇保證,老師臨放 Study Leave 都係一句 Good Luck,講多都冇用。

我唔係背書嘅材料,靠語感成份高,所以中文同英文作文,我都會寫抒情文(我早前係高中教育帖 post 左今年中文作文 DSE 題目「足印」嘅作文分享,有興趣可以睇下)同 Short Story。旁人成日覺得我踩鋼線,其實呢種題材我先跌得冇咁痛,畢竟有好多學生係讀中西歷史、補習社背例子,以我資質寫議論文一定會唔夠表現突出。所以 Eng Lit Portfolio (其實等同 SBA),要寫 3000 字,可以選擇寫 Comparative Analysis、Theatre Play Appreciation 同 Short Story,我就寫左 Short Story(好多人都唔睇好,畢竟真係好冒險),結果兩個考官畀 30/33 同 24/33(Eng Lit 有 65% 以上就已經有 5*),救返我一命,成就左我今日得來不易嘅學位。

但係讀 Eng Lit 如果要讀得好,真係要擺好多心機,雖然冇 VA 咁浪費時間,但係要花時間搜集資料(例如名字同行為分析),做初步分析,背書,練習寫論文,都好耗費光陰,如果你讀 3 科 Elective,仲要其他科都係需要大量練習同埋背書而你唔係背書材料,就祝你好運,不如考慮 drop 其中一科。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-4-17 11:00
回覆 小木偶媽咪 的帖子

我係 EK 網誌都有提及讀 Eng Lit 的辛酸 (記得應該係「選修科」果篇)

Thank you我會將你咁有用既分享比囡囡睇,佢今年要選科,Eng Lit 係其中一科會揀的,你講Harry Potter仲岩,佢都好沈迷
‹ 上一主題|下一主題