用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何選擇幼稚園
go

如何選擇幼稚園

如何選擇幼稚園

有無讀緊呢幾間的家長可以分享一下,如升小學,課程深度等的資料
萬分感激

引用:有無讀緊呢幾間的家長可以分享一下,如升小

原帖由 stmo 於 16-12-11 發表
有無讀緊呢幾間的家長可以分享一下,如升小學,課程深度等的資料
萬分感激 ...
當年小女九龍塘迦南pn, 再考聖曾和靈糧,迦南有直升K1,靈糧waiting,聖曾取錄了,終於選了聖曾,已注冊準備開課,之後另一間有call waiting放棄了聖曾……
聖曾給我的感覺有愛心,課程可能偏淺,但小朋友應該會幾開心,最重要有聖小作後盾(當年三年幾前有優先取錄,但都須要interview, 而家有沒有就不得而知)……
不過地點對於本人較為隔涉、週圍環境也不是太好、校舍較舊……
迦南課程較進取,程度是這三間中最高的,但讀過一年pn感覺一般,所以不作考慮……
靈糧口碑不錯,但課程較淺,其他方面都好平均……

回覆 jesswu 的帖子

好多謝你的分享啊!你最後選咗邊間啊!我E家十五十六!其實好想知邊一間對升小學有幫助一點!

點解你讀完一年迦南pn感覺般?

引用:+本帖最後由+stmo+於+16-12-11+13:00+編輯+

迦南給我感覺係:不夠人性化(個人感覺,用家們可以不同意,不喜勿介意)……老師校長每人也盡責,但給我感覺未夠盡心……我會比喻作一個稱職但不夠投入的員工,感覺有點商業化……在升K1時遇到一件不大愉快事件……小女窩打老道分校pn,升K1時要求調往九龍塘全巴倫道總校,因窩校只有全日制,當年沒有學券,我不想接受接近$8000學費讀全日,校長當時答應優先考慮,話第一個空缺便給小女,但當時眼見他們已招收不少外來生,甚至外來生的call waiting已陸續補上,仍遲遲未回覆落實給我學位,令我感到十分失望……後來去信、甚至親訪校長,還說學位緊絀,當我提到連外面學生call waiting也call了,也不願分我一個學位,他們才說會再跟進……最慘是他們不給我學位,卻講明就算總校等不到也不能返回窩校,因為當我申請轉校一刻已代表放棄k1直升窩校……
雖然到最後8月時總校確“終於”安排了一個學位給我,但我已失去信心……

hppa    發表於 16-12-12 00:34

引用:+本帖最後由+stmo+於+16-12-11+13:00+編輯+

最後選讀了根德園……沒有選錯,有實力有愛心,全面性培育小朋友……今年小女剛升小一,感謝根德三年栽培

hppa    發表於 16-12-12 00:35

jesswu 發表於 16-12-11 14:22
迦南給我感覺係:不夠人性化(個人感覺,用家們可以不同意,不喜勿介意)……老師校長每人也盡責,但給我感覺 ...

「唔夠人性化」
你形容得好好

我覺得係充滿規矩
工廠式咁既模式
每個人(老師、學生)都係守規矩規則

jesswu 發表於 16-12-11 14:25
最後選讀了根德園……沒有選錯,有實力有愛心,全面性培育小朋友……今年小女剛升小一,感謝根德三年栽培:e ...

根德園原來咁好架?成日以為好谷同好深

januscyy 發表於 16-12-11 14:29
「唔夠人性化」
你形容得好好
多謝你寶貴意見

引用:Quote:jesswu+發表於+16-12-11+14:25+ 最後

原帖由 suetsuetchan 於 16-12-11 發表
根德園原來咁好架?成日以為好谷同好深
係超好!唯一缺點係冇小學……
一間幼稚園,校長老師以至校工都充滿愛心,學校猶如一個大家庭……小朋友開心上學之餘學到豐富學術和良好紀律……實在想不到可以挑剔的地方……

hppa    發表於 16-12-12 00:37

好多謝你的分享,同寶貴意見!

我都問吓我仔仔係細B而家有麗港城迦南、又一村同德信幼稚園全部都pm, 有無人可以比些意見我

karismanmama 發表於 16-12-11 23:01
我都問吓我仔仔係細B而家有麗港城迦南、又一村同德信幼稚園全部都pm, 有無人可以比些意見我 ...
男仔既話讀德信,小學有分