用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小 vs 培道 vs 九龍灣聖若瑟
go

音小 vs 培道 vs 九龍灣聖若瑟 [複製鏈接]

真心賜教!(emoji)(emoji)
   6    0    0    0

我個仔去年係音小vs九龍灣聖若瑟,結果選了聖若瑟,讀了三個幾月,覺得冇揀錯,聖若瑟學術唔錯,要求學生守規矩,仔比較適合,同埋男校老師有一套教仔方法。

學術St Joe好些

校網PT較好

音小有中學

睇你看重邊様

shirley214 發表於 16-12-10 15:45
我個仔去年係音小vs九龍灣聖若瑟,結果選了聖若瑟,讀了三個幾月,覺得冇揀錯,聖若瑟學術唔錯,要求學生守 ...

請問仔仔係名幼畢業的嗎?
學劵幼稚園升讀會否很吃力

回覆 mon16 的帖子

我個仔在九龍灣聖若瑟唸小三,也是學劵幼稚園出身,沒有問題的。

IYY 發表於 17-2-7 18:15

我個仔在九龍灣聖若瑟唸小三,也是學劵幼稚園出身,沒有問題的。

請問平日功課測驗多嗎?
因我是在職媽媽
小朋友在校上課已明白嗎?
小兒讀學劵幼稚園 學術不是很強 所以擔心如入左會追唔上

平日功課多不多, 見仁見智。 因為家長的要求會令功課量有所不同。例如, 孩子字體不夠整齊, 如家長要好整齊, 係咁捉住仔仔改正又改正...... 咁.......哈哈

默書多。

學校有教小朋友應付功課, 小兒大部份的功課都在學校裡完成,我也是下班回家才抽查功課。偶有錯漏, 屬正常現象。

聖若瑟是一間傳統小學, 小兒來自一所開心幼稚園, 初到貴境時有點點亂, 因一時間要學多D 字, 但很快適應。D 拼音亦一榻糊塗, 但沒有問題的, 總會適應過來的。

聖若瑟雖不是一間開心小學, 但大部份孩子都很開心, 因為學校有很多男生喜歡的活動, 讓他們放電。

補充一下: 小兒現在放學後玩乒乓球, 足球, 游水。對他來說, 最好日日有得玩, 玩三個活動他嫌少呢

回覆:IYY 的帖子

聖jo有中學嗎?

Babyloveuuu 發表於 17-2-8 17:22
聖jo有中學嗎?
如果以中學部DSE成績計:

音中 / 培道 (不過男仔無得諗) > 觀塘聖若瑟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IYY 發表於 17-2-8 16:37

平日功課多不多, 見仁見智。 因為家長的要求會令功課量有所不同。例如, 孩子字體不夠整 ...

非常謝謝你的解答(emoji)(emoji)‍♀️

hkpapa852 發表於 17-2-8 17:31

謝謝你的資料

回覆 Babyloveuuu 的帖子

有中學的, 但成績好的同學好少揀呢間中學升

hkpapa852 發表於 17-2-8 17:31

今年我有去培中open day, 校長说今年3322dse成绩有80% ,音中好過培中?'

ptm 發表於 17-2-8 20:37
今年我有去培中open day, 校長说今年3322dse成绩有80% ,音中好過培中?'
...
音中好低調, 成績一向成謎, 不過近兩年都有家長將音中內聯網公佈既DSE成績係EK發佈.

事實上表現比不少其它近年受多人追捧既直資一條龍學校還要出色

DSE年度

學校

3322率

4主科4+比例

4主科5+比例

整體5+比例

2014-2015

音中

72.3%-78.7%

?/25.5%/34%/?

~25%

2014-2015

培道中學

64.5% (33222)

~43%/~16%/~37%/~35%

2015-2016

音中

77.2%-80.7%

?/21.1%/29.8%/?

~20%

2015-2016

培道中學

80.3% (33222)

~53%/~33%/~44%/~53%

~12%/~10%/~7%/~12%

~12%

音中既3322率, 除由傳統名校轉為直資既學校外, 其餘新開辦既直資中學, 只有優才, 港同以及匯基東九好過佢 (如只計3322率, 只有優才好過佢)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-9 09:54
音中好低調, 成績一向成謎, 不過近兩年都有家長將音中內聯網公佈既DSE成績係EK發佈.

事實上表現比不少其它 ...
又估不到音中好過培中小小……早知申請埋音中謝謝hkpapa解答!

回覆 hkpapa852 的帖子

好多謝資料,音中真係低調,還以為成績普通才收埋。
‹ 上一主題|下一主題