用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對衡方方 vs 又一村 K班
go

對衡方方 vs 又一村 K班 [複製鏈接]

對衡方方 vs 又一村 全日K, 大家會點
   1    0    0    0

如題

lovemum1415 發表於 16-12-10 01:07

方方,都深㗎;又一村,有朋友囡讀緊,happy school

又一村

點解又一村?

lovemum1415 發表於 16-12-14 23:38
如題

又一村k1用家,老師好有愛心,有學卷,happy school
方方學術好,睇下你想要什麼

啊!方方學術比又一村1好?

方方用家,學術好,d小朋友對唐詩,英文無難度,老師細心,校舍舊d,最好係無親子功課。但我仔今年考到龍校,所以都會轉

回覆樓主:

又一村

又一村!學術外補便是

lovemum1415 發表於 16-12-10 01:07

我会選擇又一村,方方論学術又比不上KV, SN, York, 好似两頭唔到岸

nicholasnip 發表於 16-12-22 18:39
我会選擇又一村,方方論学術又比不上KV, SN, York, 好似两頭唔到岸

但又一村係happy school,學術更低,所以樓主不如諗吓究竟想要咩先作決定,始終呢兩所學校好唔同

方方無學卷,學術較深,又一村有,學術較淺,happy school,視乎你想谷定唔谷小朋友啦

又一村

如果想要直私小學, 我投方方~

不過要留意校車問題, 小朋友可能要坐好耐車先到你家....就算本身好近, 因為佢一部保姆車會去好多地方,所以接送問題要唸埋.
又一村校巴好多條線, 時間正常D..呢間真係"HAPPY SCHOOL". 個人認為佢地係TRAIN 小朋友上(非名校)傳統小學多D..功課唔多, 自理能力會著手多D.

另外,留意老師ATTENTION 不算很高. K1好彩遇到個好的, K2時先見真章, 到時你就知~.如果TARGET 直私, 反正唔駛錢, 你想試一試玩完K1先轉都無妨.

聽聞有人不幸抽到寳校,又一村唔太support 學生去扣門

方方學術已足夠應付小一面試,雖然學術高,但小朋友一樣讀得開心唔辛苦,如樓上樓主所說,方方很少親子功課,所以小朋友可好專注學業,不用花太多時間做D自己沒能力做到的功課。我仔平日好快做完功課,由於學術程度已ok,所以沒有外補學術,所以平日回家多數是食、玩、訓和看書。我仔現已讀小一,全靠方方四年裡為仔仔打好語文基礎,上小一好快適應。作為用家,我覺得方方好適合我和仔仔。
當然相信又一村也是一間好的學校,但跟方方走不同路線,看看你自己的方向吧!

講來講去,樓主首要係定咗自己咩方向先,因為2間學校其實完全唔同㗎,同埋都要睇返小朋友係咩情況,我只可以講方方係谷的,亦會有評估(=考試)

方方對細b 照顧都好有方法。如小朋友學習能力強,放又一村又唔外補會有d浪費左小朋友能力。佢地課程拖得太慢,因為要做返能力弱的學生。

ps.
對於特別叻或特別弱的小朋友,又一村老師冇support 比到。佢地個校內圖書館,平時係唔會開放ga.

平日上堂學習時或活動時相片係冇乜,只有班相,正經的生日相之類。仲要一次過到學期尾先比你上網下載。方方睇老師,有時可即日傳相。

唔好期望老會適時提供小朋友學習進度報告(口頭個種)。係k1會好少少,但主要講自理能力。唔好彩遇惡老師或冇咁上心的老師,想同老師講多個電話都幾難。方方可whatsup,每日對話都得。會關心同照顧家長想要的approach. 即真係可做到家校合作。

又一村學校對小朋友大肌肉小肌肉訓練幾好。

方方會有較多活動,上堂會有比賽形式去激發小朋友動力。又一村會較傳統,雖然都叫自己係活動教學。但人太多,每人可出來表達的時間不足。

又一村唔駛錢,可以睇需要先再比錢去外補,但家附近有冇好的補習社?

又一村k1全年教返方方pn gei 野。

講住咁多,自己比較邊樣啱你d.

day_bo 發表於 17-2-9 09:07
方方學術已足夠應付小一面試,雖然學術高,但小朋友一樣讀得開心唔辛苦,如樓上樓主所說,方方很少親子功 ...

請問你小朋友係咪無外補?考直私小學唔會輸蝕?
‹ 上一主題|下一主題