用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **加油, 我地改為後補中獎區*17-18 K1 暫時全waiting 揮 ...
樓主: TRUBIMA
go

**加油, 我地改為後補中獎區*17-18 K1 暫時全waiting 揮手區   [複製鏈接]

張出世紙,已經知你係公立定私家出世。

我今日去site visit左一間新校,覺得返學路程ok, 打算問下仲有無得報。其實有d學校我已經放棄唔等,只寫信給最心儀果間,希望有好消息!

點解唔開個新post 講waiting 中邊間..... 想知邊間已call 了waiting

回覆:TRUBIMA 的帖子

我地考10間,
3 offers (心儀果兩間老公而家嫌貴, 應該無緣讀, 仲有一間但非心儀) ,
4 waiting,
2 reject,
1 未出..

其實我地interview表現好好, 9-10成答哂, 有微笑有禮貌, 都唔知係咩準則跌左去waiting/reject.. 收信果刻我都呆左>_

ilovecat1234 發表於 16-12-24 14:26
恭喜呀,咁快call waiting 既?係私校定學券學校呀

學卷

Chan343 發表於 16-12-25 01:25
點解唔開個新post 講waiting 中邊間..... 想知邊間已call 了waiting

因為我只係普通學卷學校,我諗呢到大部份人都未必冇興趣知轉topic只係想希望曾經係呢個post留言既jm都最後有offer,同等大家知,waiting係有機會架

chanchancat 發表於 16-12-24 15:09
Congrats!! Which one is your favourite?

只是地區大熱學卷,但非常近我

回覆:dw241404 的帖子

N班會幫我們做assessment report嗎?

回覆 TRUBIMA 的帖子

如果你不想講收到後補有位的學校名, 請問可否講係邊區架?

hazel555 發表於 16-12-28 10:02

如果你不想講收到後補有位的學校名, 請問可否講係邊區架?

希望各JM 唔好覺得我係自私而唔講, 一來想保留一點私穩, 二來真係不是名校, 講出來, 都怕見笑, 我都好開心竟然咁早會打黎話後補到, 改TOPIC 都係想為當日大家有份好灰咁留言既JM 打打氣, 我希望你地都個個成功, 快D 收到心怡CALL

無呀, 我無覺得你自私, 亦明白私穩, 所以只想問下係邊區, 我們呢D Waiting 都唔知間學校開始左Call 後補未,好多時都會提早CALL, 好似你個間咁, 所以想知道下啫  

回覆 rayman77430 的帖子

我冇特別竅門,間間同一封信,首先都係讚下學校呢樣果樣,跟住講下自己小朋友優點(都係主動學習、樂觀、有好奇心、鍾意負責任果啲啦),其實喺而家間學校都發展得唔錯,不過覺得喺佢地學校會更好咁囉。
另外我會俾埋ASSESSMENT REPORT,再將小朋友PN老師隔週評語整做A4 SIZE,HIGHLIGHT埋老師讚佢既句子。

我都幾勤力同埋本身幾鍾意作文,所以寫左幾封,我一封中一封英咁隔住寫,想俾學校知家長語文水平都唔錯,希望有分加。同埋到第四封時我有寫話雖然寫左三封都冇回音,可能啲信都未必有人睇(等佢地就算冇睇前三封都知今封已經係第四封),但我仍然希望盡最大努力寫第四封(想佢地睇到誠意)。總之我每封信都有表達我小朋友係優秀,只係佢地INTERVIEW時可能冇足夠時間去了解走漏眼,如果收左我小朋友,學校就會知我小朋友係優秀既。

我自己係走「動之以情」既路線,除左第一封有讚學校,其實第二封開始已經係寫抒情文,唔係好長,半張A4而已。同埋最緊要我諗一定要喺信封面寫明APPLICATION NO.

上年我都傷心左幾個月,但又有邊個諗到最後全部都CALL返WAITING。所以只要盡自己努力,一定會有好結果﹗等待好漫長,寫下求位信日子會快過啲,起碼覺得自己唔係坐喺度,有做過下野,哈哈﹗加油﹗

Wklucky 發表於 16-12-9 13:14
回覆 yaubb2014 的帖子

好認同,覺得香港教育制度好唔公平,識人靠關係而得學位大有人在,同埋我唔明白點 ...

我都唔明

nixphoenix 發表於 16-12-22 13:55
有機會
我住新界
但諗住入到都可以搬嘛(emoji)

我都諗住入到邊間好就搬,我勁後悔! 應該一早搬!

引用:我終於都要承認入嚟waiting+區,暫時報佐咁

原帖由 alanjordan 於 16-12-22 發表
我終於都要承認入嚟waiting 區,暫時報佐咁多,依然waiting,仲有3間未出咋,打定輸數,但我囡係超大B,全 ...
我住新界西,都係超大b,阿囡水平應付面試卓卓有餘,但幾間港島龍校都係waiting,我都估地址有間,但最心儀果間問過我地會否搬,我地答會,就有offer啊,所以真係要搬左先比較穩陣

旺角卡門 發表於 16-12-29 21:52
我住新界西,都係超大b,阿囡水平應付面試卓卓有餘,但幾間港島龍校都係waiting,我都估地址有間,但最心儀 ...

我同你情況一樣!但全部waiting! 勁後悔!

請問你邊間有offer 咁好?

旺角卡門 發表於 16-12-29 21:52
我住新界西,都係超大b,阿囡水平應付面試卓卓有餘,但幾間港島龍校都係waiting,我都估地址有間,但最心儀 ...

最心儀嗰間係interview即場問你定call waiting問你呀?

其實好想知幾時會開始call waiting?係未每間學校都唔同?唔通真係要等到出年暑假

小麵麵 發表於 16-12-29 23:35
其實好想知幾時會開始call waiting?係未每間學校都唔同?唔通真係要等到出年暑假 ...
真係一間間, 因為有一間有offer 既, 上2星期打過電話黎問會唔會讀, 讀就提我地一月註冊, 我古我而家新offer 呢個位, 都係咁call 人唔要而打比我的, 我諗唔洗去到暑假, 一月註冊日過後都會call 架喇

hazel555 發表於 16-12-28 15:15

無呀, 我無覺得你自私, 亦明白私穩, 所以只想問下係邊區, 我們呢D Waiting 都唔知間 ...
將軍澳區, 唔好誤會, 唔係指你話我自私呀祝快快收call
‹ 上一主題|下一主題