用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問荃浸係咪好難入?表現唔錯但唔收…
go

請問荃浸係咪好難入?表現唔錯但唔收… [複製鏈接]

0    0    0    0

not easy

岩岩收到email...waiting

唔收

pm waiting ~

Waiting都好哇,我直情reject,荃浸係啖多收大b架,我女係十月細b

身邊有個case 係 3歲, 都係 reject....所以唔知收生準則!

不過當日面試近中午個批, 應該得第二part 父/母陪同玩玩具, 冇左第一 part 聽老師講故事比反應, 我估係唔夠時間, cut左第一part.

我仔係足3歲,收pm,諗緊讀唔讀

回覆 kysuen 的帖子

哦…原來係咁其實真係唔明白幼稚園收生嘅準則,我女表現都唔錯,但唔收,email中話唔好對自己小孩失去信心,問題係真係唔收喎,自問自己小朋友不過不失,咁都唔收,可能收到offer嘅小朋友係仲叻,唔知有幾多人apply呢?可以競爭好大

我仔十月細B pm waiting,好有挫敗感報14 in 10 得一個正取offer。仲有兩間神校未知 預陪跑啦

lflxl 發表於 16-12-8 13:54
我仔十月細B pm waiting,好有挫敗感報14 in 10 得一個正取offer。仲有兩間神校未知 預陪跑啦
...

請問 waiting 有冇要你交確認輪候回條返學校?

poonmeiling 發表於 16-12-8 14:06
請問 waiting 有冇要你交確認輪候回條返學校?

有 12.20前交回條 我會交呀

我女in 都係得玩玩具 所以我諗唔明用咩準則收生,老師無同小朋友講過一句說話。我女 reject左,唔係賴地硬 只係想知憑咩野決定收生啫
利申:已有更好offer 純想知道下

回覆樓主:

11月尾細b , rejected.  老師冇同父母小朋友講過一句說話,唔知佢地用咩準則收。估計宗教,有兄弟妹讀緊既優先收,其他都只係形式上in 下,陪跑多。

簡介會時校長有講過, 小朋友其實太細, 唔會except佢地識好多野, 主要其實係睇家長同小朋友既互動, 睇家長係點同小朋友玩同小朋友溝通為主
另外, 上下午加埋只係收108個, 差唔多1x個先收1個, 競爭都幾大

玩玩具個part, 個人認為係想睇家長同小朋友ge互動/ 溝通, 呢part我係有交戲同我囡玩開心d, 我見同枱個爸爸唔識點同佢小朋友玩, 好靜, 唔出聲, 可能爸爸怕羞, 應該會輸蝕一d, 有老師在旁mark 分 !

最終我囡都只係 pm waiting, 其實唔收都真係預左, 因為第一part一入課室一坐底老師就急急開始講故事, 小朋友連課室環境都未望到一眼, 8個小朋友, 有幾個明顯係高大一d 似3歲, 老師問佢地, 佢地會比反應老師, 其他幾個冇咩反應 (包括我個囡仲係望緊個課室周圍), 而當時有另一位老師就起勢甘狂 mark 分 (如果小朋友有反應), 整個過程只係5分鐘左右, 甘我當時都預左凶多吉少!

如果有 in 過荃浸同吳國偉呢兩間, 應該都會feel 到佢地 interview形式其實有d相似, 唔係一般學校 老師 vs 家長&小朋友一問一答ge面試形式, 佢地係著重觀察過程中家長同小朋友ge互動/ 溝通.

大家點解咁想入荃浸

回覆樓主:

荃浸in完冇幾耐, 咁快出result, 好有效率

我小朋友係一早in 9點20,  冇講故事,冇問問題,冇跳舞
6-7mins in 完,勁hea
‹ 上一主題|下一主題