用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問西貢區b1學校有咩選擇
樓主: bb鼠
go

請問西貢區b1學校有咩選擇 [複製鏈接]

mcl203 發表於 16-12-8 20:41
試揾下學校有無以往派位資料,唔係本區中學,係經自行派位入既機會係大既~~~

...

學校網頁無講呢d㗎喎
班主任話上年6年級得70人,考40果個都入到官中....
然後就話叫我跨區試其他

回覆 bb鼠 的帖子

其實官中在將軍澳來說已是僅有的四間英中之一, 在將軍澳來說已是不錯, 不過將軍澳的band 1 位不夠,所以老師鼓勵band 1 的同學試下跨區,以我所知之前有將官小的全級第一名都入了將官中(鄰居的囡囡,據她說她的囡囡在將官中讀得很開心,因為有很多小學同學一齊。

mcl203 發表於 16-12-8 18:51
我會咁諗....自行揀適合自己Banding既係最重要(例如B1C生搏B1A中學)...起碼唔好搏盡2間自行
仲要試下評估自 ...

你判斷得好啱! TKO生多以跨區為主,大抽獎嘅乙部嗰幾間Band1英中就成為他們在整個升中過程中的"保險線設定位",這區好特別呢!區內小學努力為孩子(裝備),使他們容易在自行時跨區入讀區外Band1英中,好似個個以[出城讀書]為目標,留番[地區英中]作為自己最後的一道{保險線設定位}.

升中佈署策略,區區不同,區區有特色.

aa06 發表於 16-12-8 21:57
回覆 bb鼠 的帖子

其實官中在將軍澳來說已是僅有的四間英中之一, 在將軍澳來說已是不錯, 不過將軍澳的band ...

我女就係話想同佢d好朋友一齊升上去。其實我揀官小係貪佢官中留返1/4位俾官小,但係聽完班主任咁講(佢係副校長行開咗時講)同埋網上睇官中是b1c-b2a,我個心好亂

bb鼠 發表於 16-12-8 23:00
我女就係話想同佢d好朋友一齊升上去。其實我揀官小係貪佢官中留返1/4位俾官小,但係聽完班主任咁講(佢係 ...
據一位好信得過既朋友講......將中肯定仲係B1系列 ~~~

YmOra 發表於 16-12-8 22:09
你判斷得好啱! TKO生多以跨區為主,大抽獎嘅乙部嗰幾間Band1英中就成為他們在整個升中過程中的"保險線設定 ...

其實我唔知係咪因為我地小學有聯繫中學先咁樣
其實宣基都有自己聯繫小學,所以官小同宣基就好似有保險線咁可以跨出去
我問同事,佢地小朋友全部只focus自己區,好似得我地將軍澳先咁樣因為我地無b1a中學

mcl203 發表於 16-12-8 23:03
據一位好信得過既朋友講......將中肯定仲係B1系列 ~~~

咁如果女咁鐘意官中,我應該點揀?
自行1.st Paul 2. 迦密主恩 大抽獎1.官中
還是
自行1.迦密主恩2.官中 大抽獎1.官中
我女不是top10,但入官中應該綽綽有餘....

bb鼠 發表於 16-12-8 23:10
咁如果女咁鐘意官中,我應該點揀?
自行1.st Paul 2. 迦密主恩 大抽獎1.官中
還是
其實我係唔認識九龍既地區中學既....乜都係估估吓吹水

從EK既分享....藍田聖保祿 和 迦密主恩 都係地區性極top中學....要自己評估吓機會率
否則....恕我直言...如先前已暗示....浪費左2個自行位
又我估....TKO小學學術水平未必係有好一致既認受性....去得太盡存在風險
都講過吓....若係我...我會揀番組別相若好少少既中學....務求自行離場
始終....TKO既4間B1中學都唔係認受性高既中學....自行已搞掂係比較好

我都係估估吓....同老師再傾吓如何如何會準好多 ~~~

mcl203 發表於 16-12-8 23:25
其實我係唔認識九龍既地區中學既....乜都係估估吓吹水

從EK既分享....藍田聖保祿 和 迦密主恩 都係地區性 ...

但係st Paul 比迦密主恩高一皮......
就是因為將軍澳的細校多,所以好似係唔夠人地爭

回覆 bb鼠 的帖子

又多口一提....級1X依 1/3 B1去計....已經係B1B
又睇番....將中 TKO 只有 官小 一間联繫....有23個位
級40 派入將中....係有可能係B2生...要小心評估官小B1分佈
派入將中B1中學....未必係B1生
確認吓自己真Banding為佳 ~~~

回覆 bb鼠 的帖子

你囡囡科科A嗎? 據我所知如果誇區勁學校一般要求全級十名內. 如果你囡囡十名內, 你可以試一下, 反之, 則不易成功. 而你囡囡鐘意的將官中據説課程都很深, 鄰居的囡囡(前將官小全級第一名)讀得並不輕鬆.

mcl203 發表於 16-12-8 23:35
回覆 bb鼠 的帖子

又多口一提....級1X依 1/3 B1去計....已經係B1B

有人話因為小學必收1/4,所以如果級頭十的不會選官中(班主任講的)咁,11-30頭是會入到的(如果全選官中),若11-30不是全選,那就有b2的上去了,所以人地講是b1c-b2a

aa06 發表於 16-12-8 23:59
回覆 bb鼠 的帖子

你囡囡科科A嗎? 據我所知如果誇區勁學校一般要求全級十名內. 如果你囡囡十名內, 你可以 ...

好深!

aa06 發表於 16-12-8 23:59
回覆 bb鼠 的帖子

你囡囡科科A嗎? 據我所知如果誇區勁學校一般要求全級十名內. 如果你囡囡十名內, 你可以 ...

我今個星期六會去迦密主恩資詢日,睇完再作打算

回覆 bb鼠 的帖子

將官小如果全級頭十名全部成功誇區, 則將官中可能有機會收小量將官小的band two學生, 但其他非聯繫小学的band2學生應該很難入將官中, 因將軍澳band1學位少過band1位. 以你的情況自行一可選進取一些的,自行二可選間女女喜歡的.

bb鼠 發表於 16-12-9 00:00
有人話因為小學必收1/4,所以如果級頭十的不會選官中(班主任講的)咁,11-30頭是會入到的(如果全選官中 ...

都係要小心分析下老師講法.....始終學校係要做生意 ~~~

1. 老師既然咁清楚級1-10唔會揀官中....你試下問多D嘛....級1-10自行派左去邊間...咪可以估到吓學校派位水平囉

2. 依你所指...若11-30係入梗官中....即係代表佢地係B1....又若級25派唔到官中....好大機會級25已經係B2生...但仍未代表級24或以前一定係B1生

3. 直屬派位機制係....B1生抽先....派晒B1生 先到B2生抽.....唔係睇名次排隊入中學

4. 中學Banding較受認同係睇DSE成績....學生Banding唔代表6年後中學出既成績

mcl203 發表於 16-12-9 00:19
都係要小心分析下老師講法.....始終學校係要做生意 ~~~

1. 老師既然咁清楚級1-10唔會揀官中.... ...

多謝晒妳詳盡既分析,我諗我知點揀啦
都係自行都㨂官中,因為大抽獎仲要睇上年師兄fight到幾多band1位,而自行靠實力入咗就唔洗煩

回覆:請問西貢區b1學校有咩選擇

咁想問TKO小學的Brand 1A學生同港島東及觀塘區小學Brand 1A比較是否低一級會輪為B1B, 因為此區小學入神校的比例相對地低。

bb鼠 發表於 16-12-8 23:06
其實我唔知係咪因為我地小學有聯繫中學先咁樣
其實宣基都有自己聯繫小學,所以官小同宣基就好似有保險線咁 ...

所以,"西貢區"嘅特別之處就是與其他區域好不同,其他區域都有一定程度家長會聚焦於自己所屬地區,但TKO大多數小學的Top 15-20都會在自行時作1間或2間全考慮區外Band1英中,驟眼看係就係"西貢區"Band1英中很少是其最大(缺點),但別忘記交通尚算方便,去觀塘或過海選Band1學校其實都非常方便,所需的時間其實唔多,好快到,所以[交通方便]係有助於學生[[向外求好學校]]呢!第二個優點只有TKO才有而其他區域無嘅係,TKO有人願意跨區向外望,極少人的"策略"係會跨區入去"西貢區"呢!所以,區內能夠保得住晒所有532個Band1位留番比"西貢區"小學生,簡單D講,唔怕會有人入嚟爭,亦增強區內Band1生在自行時可放心向外找好學校,這個特點相信只有TKO才有[Band1位盡收本區生],結合[交通方便]和[Band1位盡收本區生]兩大[[優點]],就促使"西貢區"有其獨特之處了,亦都因為咁!"西貢區"小學家長有D在老早時已留意定區外中學,再配合小學的裝備,能夠成功跨區的勝算就大大提升呢!

當人人都跨區選好學校時,本身自己的風險就變得細了,
亦要善用歷年成功跨區學生所留下好印象予區外中學的好名聲,
此等好名聲有助於小學,有助於學生本身,大大提升自行入區外Band1英中呢!祝順利!

回覆:YmOra 的帖子

咁即係報過往區外學校收得多我校師兄姐,會着數D?因為往續良好,但咁咪會自已友打自已友,因區外中學一般只收一個起,二個止?咁如果過往2年也沒有收我校的師兄姐,是否代表機會會细D?

‹ 上一主題|下一主題