用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問朗思 Think 評價如何?係咪Happy school? 請指教! ...
go

請問朗思 Think 評價如何?係咪Happy school? 請指教! [複製鏈接]

我朋友話呢間係Happy school, 課程淺嗎?係咪需要外補?請指教,謝謝!

3    0    0    0

九龍塘朗思好多人都話讀得好開心,重視小朋友語文水平,唯一校舍較殘舊....我琴日先交完申請表。

celticsbig3 發表於 16-12-8 09:55
九龍塘朗思好多人都話讀得好開心,重視小朋友語文水平,唯一校舍較殘舊....我琴日先交完申請表。 ...

謝謝你回覆~
但我住沙田,報左馬鞍山朗思,唔知幾間分校教學課程係咪一樣呢?謝謝!

我係馬鞍山朗思PN家長呀。小朋友返學好開心,學自理十分好,語文方面有雙班主任(NET+local),我仔d英文仲好過粵語。也有普通話唱遊時間,教材適中,看得出老師很用心預備。
我地留左位K1,等緊龍校放榜,不過就算要走我都會好唔捨得......

引用:我係馬鞍山朗思PN家長呀。小朋友返學好開心

原帖由 mandy_ng207 於 16-12-08 發表
我係馬鞍山朗思PN家長呀。小朋友返學好開心,學自理十分好,語文方面有雙班主任(NET+local),我仔d英文仲 ...
我問過學校話PN係廣東話為主,英文會唔會變左其次呢?我覺得如果中英時間係平均就最好了。

回覆 angelhi 的帖子

睇你追求乜野啦,呢間學校唔係果D學術深嘅私幼,不過我仔見到"2"字都識自己講number 2. 我反而想佢學好廣東話,佢睇youtube學英文好快,但廣東話唔多願講。Think應是著重愉快學習的,如果想揾學術型學校可能唔啱了。

現時囡囡讀緊N 班,小班形式,好鍾意英文老師,返兩個多月學習了執拾, 聽故事時坐定定, 我們都好滿意

謝謝你地既意見呀,小朋友開心返學又學到野就好了~
唔知如果升讀本地主流小學難唔難追上小學課程呢?謝謝^^

是不是上到K3沒有英中,只有英普呢?

回覆 kaikai1234hkhk 的帖子

Adyip 發表於 16-12-8 04:30
我朋友話呢間係Happy school, 課程淺嗎?係咪需要外補?請指教,謝謝!

Think 既課程是自編,內容較一般名幼淺,小朋友Pn時讀左一年,已知家長係小朋友pn下學期時就安排外補。但亦有一半家長完全冇出去補。

如家長自己抽到時間溫故知新,唔晒點補。Think既英普發音標準,小朋友好有自信地表達。

edconcheung 發表於 16-12-15 11:19
Think 既課程是自編,內容較一般名幼淺,小朋友Pn時讀左一年,已知家長係小朋友pn下學期時就安排外補。但 ...

本人係用家....自問吾覺課程好淺...但如果要同出面谷校比一定有出入...我家小朋友從未出去外補但今年K1 INTERVIEW 有相當好既成績...而小朋友亦返得好開心學到好多野....但有家長係超重學術 ..咁可能THINK 真係未必達要求....如果吾係學費太貴同本身想佢入LOCAL SCHOOL..我一定原校升

回覆樓主:

想問下pn係咪可以直升k?

回覆 MissMissMiss 的帖子

會ACCESS.....但絕大部份直升

非常開心,外唔外補視乎家長期望,學校課程是小朋友可以應付,如要比較,英文比中文強。
學校都算多outings, 寓學習於玩樂中。

Think 學校課程深淺度非常合宜,非常配合小朋友的正常發展,如果你要同好谷的學校比較,sorry真係冇得講。佢N係主要廣東話,但有個net響度全程照顧,理念係打好母語基礎,以後再學其他語言更快更易掌握,小朋友又好自然面對外國人,去到UK(K3)全英普。語景好好,我大女現讀藍田UK...我同先生十分滿意!黎緊細囡都希望入讀K(emoji)。不過又要開心又要學術非凡,三個小時無可能!如你想小朋友多D academic,咪自己外補,個人認為可補數學,語文真係唔洗。我個囡係冇補任何野的,已考到直私。最後,校長、老師同姐姐真係好好,呢個係我個人意見,你可參考下。

dotty6 發表於 16-12-31 04:27
Think 學校課程深淺度非常合宜,非常配合小朋友的正常發展,如果你要同好谷的學校比較,sorry真係冇得講。 ...

請問think ge phonics教得好嘛?小朋友現在un,未知成效,因LK先教phonics,謝謝!

回覆 dotty6 的帖子

請問方便講考到邊間直私? 另外,其實擔心返N會易病, THINK小班教學, 會唔會少D病呢

我小朋友讀緊n 班,一班十個內,照顧很好,這三個月就算病都不是在學校傳染

CelineCheng915 發表於 17-1-7 14:42
我小朋友讀緊n 班,一班十個內,照顧很好,這三個月就算病都不是在學校傳染 ...

請問小朋友讀緊邊間think?
‹ 上一主題|下一主題