用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園做細B vs SC做超大B
go

學之園做細B vs SC做超大B [複製鏈接]

背景:响學之園讀梗K1,係細B,同同班同學比較,社交、大小肌肉、自信心都係差d。不過學之園老師有愛心,教材豐富,透明度高,要爸媽參與度高。而小朋友亦已適應學之園嘅生活。另外,學校近屋企。

今年以超大B身份考St Cat,感覺好輕鬆,小朋友表現比上年做細B時考其他學校好好多。有朋友嘅小朋友讀梗,當然有讚冇彈。不過學校唔近屋企,要坐校車。

本來一心想做超大B,等各方面都成熟d,希望考小學都輕鬆d,成功率大d。但眼見小朋友已經响學之園讀得好地地,身邊朋友亦話遲吓大細B距離會慢慢拉近,所以對轉校做超大B又有d卻步。但當然最終梗係想考到好嘅小學啦!

我想聽聽大家意見,謝謝。

hppa  do not switch  發表於 16-12-8 09:26
   4    0    0    0

樓主有無考埋其他?到時再慢慢揀

Joyhh 發表於 16-12-7 01:42
背景:响學之園讀梗K1,係細B,同同班同學比較,社交、大小肌肉、自信心都係差d。不過學之園老師有愛心,教 ...

若果自信心破壞左,會擔心影響會長遠少少,要 build up 番未必係一兩個月一兩年既事。

背景:响學之園讀梗K1,係細B,同同班同學比較,社交、大小肌肉、自信心都係差d。不過學之園老師有愛心,教 ...

我同你既情況一樣,我個女而家以超細B讀緊浸幼K1, 而又係考到St Cat K1上午英普班。我驚佢repeat K1會唔開心,而我問過浸幼老師,老師話佢跟得上,只係小肌肉要再訓練。而家都唔知點揀。

按你描述,主要考慮小朋友社交弱、自信唔夠,適應新環境、新老師、新同學,重新建立關係,唔係咁易。如果現在讀問題不大,應該唔好轉比較好。加上要搭校車,又係新適應。至於,大肌、小肌,好快跟得上,而且學之園考小學都好好,校網有曬數據。

利申:我仔有SC offer, 等緊LH result, 未讀,所以都係就我自己揀學校所知同你描述俾意見

回覆:學之園做細B vs SC做超大B

Kay1203 發表於 16-12-7 09:04
我同你既情況一樣,我個女而家以超細B讀緊浸幼K1, 而又係考到St Cat K1上午英普班。我驚佢repeat K1會唔開 ...

小肌慢,好快追到。除左返學,自己可以同佢玩多d訓練手仔嘅小遊戲,網上搵fine motor, 外國網頁有好多game可以做,協康有本「小手指學堂」都好好,唔當咩訓練,當係親子小遊戲都好值得參考。所以我覺得小肌對轉唔轉校唔太影響。反而就諗,一,想唔想小朋友做大b, 二,小朋友自己意願,我估計佢都講到,女仔表達感受應該好d。我仔2013/12b都識同我講鍾意邊間學校多d

細b都考入到LH 當然繼續讀上去
到考小一真係無心儀offer先考慮重唔重讀k3.

我識人11細b LH k1 再重讀Kv k1.

Chan343 發表於 16-12-7 08:41
樓主有無考埋其他?到時再慢慢揀

有考龍校,不過依家d龍校已經唔係100%升小,如果唔收番,去考小學唔知會唔會困難d呢?

dlsing 發表於 16-12-7 08:55
若果自信心破壞左,會擔心影響會長遠少少,要 build up 番未必係一兩個月一兩年既事。
...

所以怕做細B,interview 表現未如理想。

Kay1203 發表於 16-12-7 09:04
我同你既情況一樣,我個女而家以超細B讀緊浸幼K1, 而又係考到St Cat K1上午英普班。我驚佢repeat K1會唔開 ...

老師亦一樣話我小朋友跟得上,不過評估result 一定冇大B咁好。再者,跟得上又唔代表考小學都冇問題。係呀!我都驚佢repeat 唔開心,因為依家同班同學好好,互助互愛,所以如果repeat, 就一定去其他學校repeat K1 囉!

mic.mo 發表於 16-12-7 09:43

按你描述,主要考慮小朋友社交弱、自信唔夠,適應新環境、新 ...

多謝意見!我都係咁諗!希望你小朋友有LH offer啦!Good Luck! 咁你會點揀?

55479090 發表於 16-12-7 09:46
分享友人個案,細b男,表達能力非常好,識博咀果種小朋友,個腦轉得好快;但無論外型身高小肌肉都吾夠,拼 ...

我小朋友絕對唔係講嘢講得叻,所以先擔心將來interview 得唔好。不過番咗四個月K1, 一路見住佢有進步。

mic.mo 發表於 16-12-7 09:47
小肌慢,好快追到。除左返學,自己可以同佢玩多d訓練手仔嘅小遊戲,網上搵fine motor, 外國網頁有好多game ...

多謝你嘅意見,老師亦一樣叫我俾多d穿珠仔俾佢鍛練手指仔。我個小朋友表達能力唔係咁好,問佢鍾唔鍾意,一時答Yes, 一時答No,所以唔知佢真正意願。但佢個人好易話為。

我家細仔讀緊K1, 超大身份考到SC a offer. 學術能力,大小肌能力,體型都唔比中b 差,英文能力更是超前。不過,我留意到孩子在自信同社交方面較弱。呢點反而是我決定repeat K1的主因。佢最近成日講 "我係bb, 我唔識,我係bb, 無得玩". 我正在了解是否學校友儕間出現問題,但佢明顯現在是跟人頭做野。始終同班最細係佢,同學比較大半年以上的人好多。我們希望佢自信一點。

letterland 發表於 16-12-7 10:44
細b都考入到LH 當然繼續讀上去
到考小一真係無心儀offer先考慮重唔重讀k3.

重讀K3都得?咁又唔錯呀!不過我以為最遲係只可以repeat K2。如重讀K3, 小學會唔會覺得小朋友係上年冇offer 先repeat呢?

Joyhh 發表於 16-12-7 19:29
重讀K3都得?咁又唔錯呀!不過我以為最遲係只可以repeat K2。如重讀K3, 小學會唔會覺得小朋友係上年冇offe ...

唔建議重讀K3,因為K3下學期好多時間預備升小,但最後唔係畢業升小,對小朋友唔太好。K2反而似轉接期,好多基礎其實係K2, 例如開始執筆寫字(我大仔經驗,唔肯定LH會唔會早d開始寫字)

回覆樓主:

反而細b其實可以重考小一。我都識朋友成功重考入左神校,我自己都有幫大仔試重考,雖然最後都無offer

以我知9月後細b可重考,co-edu, 拔萃,另外港同、真道、播道,都可以重考,當然佢俾個機會你考,但到底想唔想收就學校先知

Joyhh 發表於 16-12-7 19:11
多謝意見!我都係咁諗!希望你小朋友有LH offer啦!Good Luck! 咁你會點揀?
...

坦白講,我都唔識揀。阿仔鍾意LH, 我都唔知點解。但LH好concern 哥哥讀邊間小學,呢點我唔太認同,我始終覺得兄弟係個體,收生應該獨立睇,呢點令我對LH扣左好多分。不過聽你講老師好有愛心,呢點又令我加返分。同埋LH近,可以親自接送,同老師溝通機會應該會多d. 所以。。。都係有offer再諗吧,始終LH 收k1位好少,我都無乜把握

lambeanmama 發表於 16-12-7 19:23
我家細仔讀緊K1, 超大身份考到SC a offer. 學術能力,大小肌能力,體型都唔比中b 差,英文能力更是超前。不 ...

你好,想請教你點樣教小朋友英文令佢英文咁好?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題