用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中基 VS 港大同學會
go

中基 VS 港大同學會 [複製鏈接]

名位家長,可否給我一些意見有關以上兩間直資中學呢?
成績比較
校風比較
2016 DSE result 比較 (中基網上資料不詳盡,所以我不知how to compare)

多謝,萬分感激
   0    0    0    0

回覆樓主:

其實,兩間唔同等級的,港同一定好啲,band 2 生基本上冇咩機會。中基就會收啲出名小學嘅 band 2 生。

王家爸爸    發表於 16-12-8 09:15

又未必係咁,去年女兒的同學 band 1尾至 band 2 頭,兩間都有in, 結果港同收左,中基唔收,建議兩間都報,收左再考慮。

王家爸爸  50蚊買個希望   發表於 16-12-8 09:20
optman88  ic,我其實冇報過任何直資,自行兩間灣仔官津,亦冇扣門經驗,所以都係睇數據 ^_^ 你要在睇下其它有經驗嘅   發表於 16-12-8 06:58
elbar  事實勝於雄辯   發表於 16-12-7 14:14

如果成績不能作比較, 那麼在校風方面又如何呢?  那一間比較樸素, 小朋友比較有禮貌, 學習風氣比較好呢?  有沒有家長的孩子or住這兩間學校附近可以給我一些意見嗎?  萬分感激

回覆:中基 VS 港大同學會

但港同街外位得40-50個, 中基無直屬小學, 約有190個, 好似中基比較容易入到

回覆 carphoto 的帖子

正解

carphoto 發表於 16-12-7 13:17
但港同街外位得40-50個, 中基無直屬小學, 約有190個, 好似中基比較容易入到

...

咁少位有難道,入左會唔會變成外人溶入唔到

littlelamma 發表於 16-12-7 16:11
唔擔心得咁多,比啲機會小朋友學下溝通 ^_^

醒目開學勳章 王國長老

littlelamma 發表於 16-12-7 16:11

眼見無咁問題,我女一齊玩嘅同學之中,有港小上,亦有外來生。
我見最唔融入到嘅,係自視過高嘅學生,高調覺得自己考入黎好勁,全世界都唔夠佢黎.....咁講真、係又好唔係又好,咁嘅態度咪唔受歡迎囉

去年女兒的同學中有幾位有中基offer, 當中有屬 band 1, 也有 band 2, 而港同有 offer 的比較少,但好像全部都沒有接受offer, 另外,前年識得有屬band1尾至 band 2 頭派了 band 2 中學後再去港同叩門,最後入了。
所以真的很難比較,只知中基好像比較重數學及科學,而我自己就比較喜歡港同,利申,因地點關係,女兒兩間都冇考。

Band 2 生有港同 offer 既機會其實好低,前兩年有 band 1 尾生都無 offer,所以 band 2 生真係需要其他方面好勁先有機會。

王家爸爸 發表於 16-12-8 09:19
Band 2 生有港同 offer 既機會其實好低,前兩年有 band 1 尾生都無 offer,所以 band 2 生真係需要其他方面 ...

我好朋友兩個仔仔,大果個讀港同小學,去到 5 年班,成績好。佢細佬考唔入,讀蘇浙小學,班名次都係頭 20 名,有小二扣到小四,都扣唔入 @_@

王家爸爸  好野自然多人爭   發表於 16-12-8 10:29

醒目開學勳章 王國長老

optman88 發表於 16-12-8 10:14
我好朋友兩個仔仔,大果個讀港同小學,去到 5 年班,成績好。佢細佬考唔入,讀蘇浙小學,班名次都係頭 20  ...

其實唔易呀。有時都無人走,無位收人呀。
考港中應該易過插港小
‹ 上一主題|下一主題