用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

大把人住公屋都讀私幼,唔使係中產先讀到…
同埋中產啫,寶山都未必收。

搵間好幼稚園,好過浪費時間補習。

引用:Quote:mcdonn+發表於+16-12-6+16:41+初中之

原帖由 popcorncat 於 16-12-06 發表
我自己就是一個例子, 小學、初中成績唔好, 會考前去補習, 成績唔差, A level 再發力, 有幸入到大學好的科 ...
其實我同你很相似,我都係專業人士,我本來都認為幼稚園教育應着重玩樂自理,學卷都有好學校,所以一開始我和先生都堅持不用費那麼多錢讀私校,家人都支持有關決定。 後來,我有數位專業人士朋友的小朋友考小一時處處碰壁,叮囑我唔好慳,我才即轉軚讀私幼。 相信你小朋友還未升小一,如果你見到其他小朋友的實力後,你就會後悔當時為什麼咁慳,唔係自己俾唔到,但係當發現有問題時,你係追都追唔到,除非你願意小朋友讀寶校也沒問題。 我和你以前追得到,係因為大部份人的起步點相對低,你發下力追都叫做追得到,但今時今日係大部份人都起步快和高,你事後去追係追得好吃力。 記住,千其唔好事後先黎後悔。

hppa    發表於 16-12-12 21:02

popcorncat 發表於 16-12-6 19:45
我自己就是一個例子, 小學、初中成績唔好, 會考前去補習, 成績唔差, A level 再發力, 有幸入到大學好的科 ...

恭喜樓主先。認同學卷幼稚園中都有很多好學校,而私幼都未必一定好。只係想帶出,如樓上所説,到發覺要追時,無想像中咁易追。

引用:Quote:Nemo_baby+發表於+16-12-6+16:39+我

私幼真係中產以上專利, 一個小朋友閒閒地一個月一萬幾千, 唔好話兩個, 家庭月入無十萬八萬都唔知點熬

...
金錢不是唯一指標。
好多父母不是純考慮學費來揀學校。
學校理念,課程,環境,語境,師資和升學才是絕大多數家長考慮的要素

dougts 發表於 16-12-6 22:26
金錢不是唯一指標。
學校理念,課程,環境,語境,師資和升學才是絕大多 ...

Well said

uncle13 發表於 16-12-6 20:54
其實我同你很相似,我都係專業人士,我本來都認為幼稚園教育應着重玩樂自理,學卷都有好學校,所以一開始我 ...

私幼不是萬能, 每日返三個鐘, 其餘時間都是靠上其他堂、家教。咁如果你話一間好差的學卷校同一間十分好的私幼比, 我當然會揀後者, 但如果兩間差唔太多, 我自己一定揀有學卷的

我小朋友間學卷校其實都甚"谷", 而且我有幫佢地報大量校外課程,唔會慳, 亦十分重視家教, 將來考小一順其自然

dougts 發表於 16-12-6 22:26
金錢不是唯一指標。
學校理念,課程,環境,語境,師資和升學才是絕大多 ...

完全同意。
如果教育理念、學校環境、語境適合,學卷與否冇所謂。但如果家庭負擔得到,交左稅就要拎番政府福利,唔應該成為主要考慮。

以前我地八十年代出世那批,個個都只睇那間學校方便,什麼是語境根本冇人理。今時唔同往日,要追可能用上更多心血。

引用:Quote:uncle13+發表於+16-12-6+20:54+其實

bird06 發表於 16-12-6 23:11
完全同意。
如果教育理念、學校環境、語境適合,學卷與否冇所謂。但如果家庭負擔得到,交左稅就要拎番政府 ...

不能同意更多。

回覆:nic_bb 的帖子

黎姿個女,讀邊間?好奇問

下?黎姿個女讀維記架wor, 樓主會唔會誤會左?

回覆 popcorncat 的帖子

讀學券幼稚園,但報返大量校外課程??金錢上你冇慳到因為你只係喺街外再報堂追上程度,而小朋友亦好似上午返學券幼稚園下午再返私幼咁,小朋友咪仲辛苦,樓主其實你呢個POST想帶出乜野呢?

其實有d私幼都唔谷

聖大/堅真/坑真

題目唔應該寫私幼,係名私幼

不過住港島,我就唔會要個咁細個山長水遠去返學
至於維記,得知都係screen家長background

我呢d偽中產,無份架la

引用:Quote:uncle13+發表於+16-12-6+20:54+其實

私幼不是萬能, 每日返三個鐘, 其餘時間都是靠上其他堂、家教。咁如果你話一間好差的學卷校同一間十分好的 ...
或者咁講,我自己並不是以私幼/學卷一刀切來區分幼稚園。

Kit_BB    發表於 16-12-7 09:09

引用:回覆+popcorncat+的帖子 讀學券幼稚園,但

原帖由 dw241404 於 16-12-07 發表
回覆 popcorncat 的帖子

讀學券幼稚園,但報返大量校外課程??金錢上你冇慳到因為你只係喺街外再報堂追上程 ...
你見樓主每個post都與金錢有關,想帶出什麼,心照吧。

hppa    發表於 16-12-12 21:04
hilarybb  晒  發表於 16-12-7 10:03
Kit_BB    發表於 16-12-7 09:09

回覆樓主:

恕我愚昧,交25 萬稅是中產嗎?

有時覺得有錢既人講既,唸既野係好容易,但冇唸過其他普通收入父母的挣扎。。。 冇得選的也大有人在, 有得選的父母也有好多

知足常樂,有好多野用錢計唔到

sonion 發表於 16-12-7 07:48
恕我愚昧,交25 萬稅是中產嗎?

有時覺得有錢既人講既,唸既野係好容易,但冇唸過其他普通收入父母的挣扎 ...

就是嘛,點解咁刻意寫出自己交幾錢稅?
樓主似乎覺得比咗嘅稅,要響政府資源度攞返先覺合理喎⋯⋯

回覆:sonion 的帖子

講得啱, 就算我地只交幾萬稅, 我都無幫仔報學卷幼稚園。 私幼語境較好, 話言是從小培養。 仲有小朋友有能力, 自己辛苦都俾他們最好。。。從來無認過俾咗稅要響政府度拿返 , 當然有些俾我有錢的人會咁諗。。。 or 我有朋友穩有25分讀一線小學就會慳返俾佢仔讀學卷。

btw, 我暫時只知協恩是名校學卷。。

cleverGG 發表於 16-12-7 01:53
下?黎姿個女讀維記架wor, 樓主會唔會誤會左?

有個女讀st stephen's girl
‹ 上一主題|下一主題