用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

Baby.caroline33 發表於 16-12-13 10:45
自住嘅樓 就唔當投資啦

自住樓絕對是投資, 因為層樓會升值, 可以對沖通脹, 有需要可以加按套現, 亦可以賣出

租樓才是消費

L+H 發表於 16-12-13 10:50
哦,明白唒,原來因為怕被人看小,以為讀學卷學校既父母就係低收入一羣。似乎樓主對自己太無信心,所以想找 ...

Monstereasy 發表於 16-12-13 11:58
善意討論,其實小朋友休息時間好重要,即使上半日班,放學後午餐,午睡兩小時,再去公園玩下,差不多已經到 ...

其實好似返全日班啫, 早上返幼稚園, 之後返屋企早睡, 然後再去外補, 小朋友唔攰, 晚上再親子, 星期六亦會外補, 但星期日就全日玩

lawboon 發表於 16-12-13 10:25
投資應該收租先有最大經濟效益, 吾係自住~

而家層自住樓千幾萬, 普通中價樓, 有小朋友有工人, 其實才剛剛夠住, 絕對不豪

有樓收租當然更好, 所以我會審慎理財, 有望過幾年後再買樓收租

adrio  有太多人唔明白中產同,管理中層(年薪-百萬。)並不是外面看的風光。  發表於 16-12-14 11:21

Chan343 發表於 16-12-13 10:27
「如果一開始上私幼, 但之後上津小英文淺返, 一樣冇用」

點解你會覺得無用?

Cambridge starter 考到十五個盾, 等唔等於 DSE 英文考到 5**?

學習語文要持之以恆地浸, 不是幼稚園便可以解決

引用:Quote:Chan343+發表於+16-12-11+01:32+ 0-6

原帖由 pbhe 於 16-12-12 發表
非常同意。有冇學券幼稚園唔係最重要, 係家長對學習語言關鍵時機及環境關係的認知。0-6歲無痛語言學習時機 ...
好有見地。假如家長不能締造良好外語環境,學校確實係小朋友的主要外語學習的地方。
所謂外補,確實有不穩定的因素。

hoivy 發表於 16-12-13 11:20
好的學卷幼稚園當然個個都想讀, 就像好的津貼小學如喇沙,很多中上流人士都想子女讀,沒有人會說選喇沙主要 ...

之前我已提過, 若差學卷校同好私幼比, 我會揀後者

但差不多的話, 我會首選學卷

popcorncat 發表於 16-12-13 14:24
Cambridge starter 考到十五個盾, 等唔等於 DSE 英文考到 5**?

學習語文要持之以恆地浸, 不是幼稚園便可 ...

「學習語文要持之以恆地浸, 不是幼稚園便可以解決」

咁點樣為之持之以恆地浸

popcorncat 發表於 16-12-13 14:19
而家層自住樓千幾萬, 普通中價樓, 有小朋友有工人, 其實才剛剛夠住, 絕對不豪

有樓收租當然更好, 所以我 ...

吓,原來未有樓收租架?

vpo0615    發表於 16-12-13 15:58

popcorncat 發表於 16-12-13 14:19

有樓收租當然更好, 所以我 ...

樣樣都話計經濟效益應該住低價樓而吾係中價樓, 中價樓已經係 more than enough, 浪費

vpo0615    發表於 16-12-13 15:58

回覆樓主:

算把啦, 樓主都係點極唔明
每次見佢既回應只係覺得愈來愈好笑

相對下, 我反而好欣賞基層家庭死慳死抵努力專心工作,住三百尺細屋, 但願意花錢畀小朋友學興趣班, 或者抽時間陪佢地去公園家庭樂

hppa    發表於 16-12-13 17:25

uncle13 發表於 16-12-13 11:47
其實,有一點我覺得很奇怪,就是捨得用接近1萬元揸車,唔捨得栽培子女,除非要靠部車揾食啫,否則自己的享 ...

有小朋友, 有車方便好多, 車去上堂、表演、生日派對、公園等

我比小朋友很多外補, 很捨得的

popcorncat 發表於 16-12-13 14:48
有小朋友, 有車方便好多, 車去上堂、表演、生日派對、公園等

我比小朋友很多外補, 很捨得的
其實大家上EK 都係想互相學習 互相分享, 為小朋友的教育路做多點 research, 我相信每位做父母都想自己小朋友好, 包括樓主都係, 所以樓主可以嘗試下聽下人地講, 吾好一開始就話全部人都係錯, 得我先係啱, 就算你幾叻事業有幾成功都好, 總有野係人地知得多過你, 總有野可以係其他人身上學到, 大家留言都係想話你知其實可能有d 因素你之前無考慮到, 講真, 你小朋友叻我地吾會 benefit 到, 你小朋友讀私幼又吾係我地收學費, 所以真係無需要 sell 你讀私幼, 只係大家都係家長分享下睇法, 最後決定權依然係你自己, 當參考下意見令自己考慮得更全面吾係壞事, 希望你明白~

vpo0615  不如慳番啖氣, 對住D牛皮燈籠.....  發表於 16-12-13 16:02

lawboon 發表於 16-12-13 14:33

樣樣都話計經濟效益應該住低價樓而吾係中價樓, 中價樓已 ...

兩個小朋友加工人, 最少都要八、九百實呎, 三房一套另加工人套房, 市區似樣些都要過千萬

我唔覺浪費

hppa    發表於 16-12-13 17:27

Monstereasy 發表於 16-12-13 11:58
善意討論,其實小朋友休息時間好重要,即使上半日班,放學後午餐,午睡兩小時,再去公園玩下,差不多已經到 ...

我都覺名學券難入過私幼 阿仔今次得一個私幼offer 名學券衰晒

hoivy 發表於 16-12-13 13:33
對,除非捐很多錢給學校,不然,有錢人跟普通人一樣交咁多學費,對學校黎講可能某些有錢人仲難服侍。
...
尤其是係中產 - 果d覺得自己有d錢的人

popcorncat 發表於 16-12-13 15:12
兩個小朋友加工人, 最少都要八、九百實呎, 三房一套另加工人套房, 市區似樣些都要過千萬

我唔覺浪費

真唔知樓主好鐘意曬命定無知
不如投下票有幾多家庭有兩小朋友加工人係住緊八百九百實呎, 叫做似樣的'細單位'

我敢講大把人住緊樓主眼中'唔似樣'的迷你單位, 但仍努力為子女盡心盡力
同埋雖然我住緊超迷你單位,兩個小朋友, 冇工人, 但我覺得好温馨, 又易清潔,  亦很滿足

popcorncat 發表於 16-12-13 14:29
之前我已提過, 若差學卷校同好私幼比, 我會揀後者

但差不多的話, 我會首選學卷

樓主可以透露下係邊間名學卷幼稚園跟私幼差不多嘛?龍校學卷?

dorahelen 發表於 16-12-7 13:40
Agree!咁样講好有挑釁性!我同老公都係專業人士,交嘅税比樓主更多,(我亦相信EK大把比我地揾錢更多的父母 ...
can't agree more. 好多父母做決定唔係因為錢, 而係以小朋友為出發點. 邊類型學校好唔好, 真正用家係小朋友.

將幼稚園硬要二分為學劵非學劣劵兩種, 明顯係只用資助形式, 即係$ 去衡量教育好與壞, 有點偏頗.

我冇樓主咁有錢, 但唔請工人唔係請唔起, 而係AFFORD唔起請工人既隱藏成本包括佢會用我地址借錢, 或者虐待小朋友. (She can lost a job. I can't lose someone I love)

‹ 上一主題|下一主題