用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 民生
樓主: hwial2xxx
go

學之園 vs 民生 [複製鏈接]

回覆 73662710 的帖子

要看你"好過"既定義係咩了,個人唔覺得民小同民中"好過"好多band 1中學,因我唔單看成績,仲有獲得成績既過程同其他教育活動,民生小學/民生書院呢個名.....其實係咩地方會聽到?

但我會覺得民幼好過唔少私幼,因有聯繫小學下佢無咁大派位表現既壓力,教學可以全人化D,加上學費平實,校園環境好,適合小朋友成長。

Vanadium 發表於 16-12-6 19:50

要看你"好過"既定義係咩了,個人唔覺得民小同民中"好過"好多band 1中學,因我唔單看 ...

想要出名學校出邊有的是選擇,冇需選民生。比民生好的band one 有很多,比民生差的就更多!
看民生DSE成績 每人平均5/5*/5**=2.4+
入3大=40%

其實我幾滿意。至於點樣得來,no pain no gain, 教書先生應該比我容易理解。
當然出邊有更好,人各有志。

所以只係回應樓主問題,為一條龍去選民生(其實係50-64%龍),就要知道並接受民生中小學既作風及成績(如你所說40%升三大),同衡量即使讀民生,係咪真係升小升中果批係自己,萬一升唔到又如何。

讀LH或其他幼稚園,搵學校係正常,其他小學升中搵學校又係正常,但讀民幼民小,比人篩走果D一搵學校,係人都知咩事,我有朋友試過真係唔係咁易搵到好學校。

有D情況不方便講得太白,樓主小朋友已可hold到LH位,有LH派位record,或者只係大家討論下,不過我估樓主最後都選民生,事實係選民生的確唔係差,或應都叫好好,只要期望配合便對位了。

73662710 發表於 16-12-6 20:04
想要出名學校出邊有的是選擇,冇需選民生。比民生好的band one 有很多,比民生差的就更多!
看民生DSE成績 ...
感謝兩位非常詳細的討論, 我會考慮得更加全面才作出最後的決定!

Vanadium 發表於 16-12-6 20:52

所以只係回應樓主問題,為一條龍去選民生(其實係50-64%龍),就要知道並接受民生中小 ...
感謝兩位非常詳細的討論, 我會考慮得更加全面才作出最後的決定!

73662710 發表於 16-12-6 17:51
民生用家
小孩K1
請問民幼, 係咪每班都有個NET做班主任?

73662710  Yes  發表於 16-12-7 12:39

本身有朋友放棄左sc Offer, 最後學校唔收返上小學,上返只有六成左右,考小一一個Offer都冇,最後要靠大派位

Awyleung 發表於 16-12-7 12:20
本身有朋友放棄左sc Offer, 最後學校唔收返上小學,上返只有六成左右,考小一一個Offer都冇,最後要靠大派位 ...

連2、3线的學校也冇offer!究竟是誰的問題,誰的責任?
留系SC 就有靚offer?

73662710 發表於 16-12-7 12:41
連2、3线的學校也冇offer!究竟是誰的問題,誰的責任?
留系SC 就有靚offer?

其實你未必明白學校心態,民生篩出黎去搵學校,若學校又收你,咁代表咩? 人棄我取,即對外宣告自己學校係低民生一籌,學校會唔會為左一兩個被人篩出黎既學生犧牲自己聲譽去收更好既學生?

所以,即使同一學生質素,讀st cat去搵學校,同讀民幼被篩出去再搵學,根本係兩回事。更何況正常私幼既訓練大都目標都有幫你搵好小學,但民幼本質上就無呢個目標,整個效果都唔同。仲有,民幼如好多用家所講,升K3時係有報告,即成績表,供小學考慮收定唔收,唔收即表現唔好,但其他私幼,有無成績表? 讀st cat最叻同最差果個,間小學一日未in,都唔知佢地係咩料,即interview可以令一個最差既同學翻生,但若你以民幼身份去報,我諗間小學除非係傻的,否則都知你有張成績表係學校,而且一定係唔好果隻,話之你in成點都未必收。

Vanadium 發表於 16-12-7 18:41
其實你未必明白學校心態,民生篩出黎去搵學校,若學校又收你,咁代表咩? 人棄我取,即對外宣告自己學校係 ...

完全不同意。讀民幼,無論叻唔叻,多數人都會出去考小學,而且有很好成績,所以出去考小學的民幼生並非蘿底橙。
所以你的論據並不成立。GH, PC, SPK, RC, sacred heart 啲學生咪照樣週圍考。

common_cat  非常簡單, 叻的會自動拎份成績表去考小學, 不拎的去陪跑吧  發表於 16-12-13 14:13
Soming  Agree  發表於 16-12-8 00:59

我也不同意!民幼一定有叻的學生想再考高一線,唔一定係籮底橙囉!

若讀一間龍校,明知小學會收,應不會周圍考吧,會考....但正常應比現龍校更高一級的,如DG/DB, SP Co-Ed等吧。

若你是一間二、三線小學校長,竟收到一個民幼生投考,會怎樣想? 當然都會問問為何不升上民生,那家長亦會随便說一個解說,但事實都估到吧。

不想意氣討論,希望我說的是正常邏輯,而我不是說民幼民小有甚麼問題,這個一個運作模式之結果,個人認為無必要否定,亦不必要有這個情況,否定民幼民小,根本無關係。

common_cat  很多插班生一入就精英班..... agree agree, 最叻的通常離開MS  發表於 16-12-13 14:26
Soming  升學呢家野講緣份。亦相信絕大多數老師/校長唔會斷定出去考學校就係升唔到。
很多插班生一入就精英班。   發表於 16-12-8 01:06

Vanadium 發表於 16-12-7 19:50

若讀一間龍校,明知小學會收,應不會周圍考吧,會考....但正常應比現龍校更高一級的 ...

你的意見非常偏激。收生的music chair 不停咁轉,二丶三线學校也希望收好學生以求改變自己的banding, 所以你的想法真是完全不正確。
依據你的論點,SPK GH 升唔上小學個班米PK. CCKG 升唔上DG DB 咪無書讀。

Soming  同意。  發表於 16-12-8 01:07

是嗎? 那我不多說了,若你有資料,也可說說GH/SPK/CCKG等不能升上之學生情況如何。

或許這是偏激,但社會現實告訴我們,band 1篩出來的學生,只可能找到band 2學校,band 2篩出來,只可找到band 3,不可能找同banding,亦不可逆轉的,所以關鍵是其他學校看自己是band幾,而又看民生是band幾了。
‹ 上一主題|下一主題