用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國一年際IGCSE課程
go

英國一年際IGCSE課程 [複製鏈接]

请教各位, 小女今年中四, 讀band 1 中學, 但成績ㄧ般. agent 建議过去讀1年lgcse 课程, 一來阿女現選讀的科目同英國可以銜接到, 二來早一年去可以早點適應. 三來她超想去外國讀書
請問各位有小朋友讀过這課程嗎?我怕阿女很難應付
请大家比D意见我
謝謝
   3    0    0    0

我女情況和你女差不多,現讀緊1年gcse,舊年我都同你一樣咁擔心,但估不到阿女讀咗不用一星期就已好適應了,還十分開心。數學應一定冇問題,其他就唔知了,因還未考試。但我相信問題不大

cyhp 發表於 16-12-6 09:12
我女情況和你女差不多,現讀緊1年gcse,舊年我都同你一樣咁擔心,但估不到阿女讀咗不用一星期就已好適應了, ...

謝谢回覆

你介意講你囡囡讀边間嗎?

Sherborne International

不過我女呢間只係讀1年,出年就要轉校,因此校沒有sixth form,但我知有些學校有得直升。要看你自己要求,詳細情形可問Agent.

cyhp 發表於 16-12-6 09:32
Sherborne International

thank you

我的情況都差不多,AGENT 比咗幾間我,有 SHEBBEAR COLLEGE, FULNECK SCHOOL, RYDE SCHOOL, KINGSLEY SCHOOL, 因預算有限,唔知邊間好D,苦惱中,有冇BK 爸媽可比意見呢?

hahahihi2u 發表於 16-12-6 12:00
我的情況都差不多,AGENT 比咗幾間我,有 SHEBBEAR COLLEGE, FULNECK SCHOOL, RYDE SCHOOL, KINGSLEY SCHOO ...
咁你係諗住會直升定轉校?

回覆 cyhp 的帖子

直升,轉校都可,視乎學校好不好

呢幾間我都唔係好清楚,可以勤力D上不同forum揾資料!

hahahihi2u 發表於 16-12-6 12:00
我的情況都差不多,AGENT 比咗幾間我,有 SHEBBEAR COLLEGE, FULNECK SCHOOL, RYDE SCHOOL, KINGSLEY SCHOO ...

我agent 就介绍 reodean, ashford & gresham
頭痛緊, 都唔點簡先对阿女最好. 都係考到入學试先諗

回覆 lmsn 的帖子

我都係咁諗!

加上阿仔成綪強差人意!都係收咗先諗。

少少分享,我仔都係九月份過去讀 Year 11 ( 一年制 IGCSE), 佢好快就適應, 可能小班教學,我覺得老師比好多鼓勵學生👍🏻因為一年制 IGCSE, 所以科目比較少,但唔知會唔會對升 sixth form有影響

回覆 f.choi 的帖子

請問可否告知選了邊間校?一年制好少校可選,苦惱中!

f.choi 發表於 16-12-9 22:59
少少分享,我仔都係九月份過去讀 Year 11 ( 一年制 IGCSE), 佢好快就適應, 可能小班教學,我覺得老師比好 ...
why choose IGCSE? IGCSE is much easier than GCSE, so he might find it very hard when he study A level

回覆 cissie 的帖子

IGSE is easier than GCSE, I do not know, but it is the only way that HK Form 4 student can do.

回覆:英國一年際IGCSE課程

香港教得快及深,如數一定冇問題,gce比igcse深少少,上佐A level 會再洗牌

回覆 cissie 的帖子

因為由 F.4 過去只可以揀 IGCSE嘅課程, 傳統嘅學校通常都唔會收 Year 11嘅插班。至於課程深淺我就𣎴太清楚,因為有 IGCSE課程嘅學校實在不多,所以選擇亦相對少。其實到現在個心都怕 IGCSE嘅課程可能會比 GCSE的差,但見到個仔過到去校園生活開心,學習又跟得上,那我就放開了。

回覆 brother4 的帖子

聽完你咁講個心定啲😊
‹ 上一主題|下一主題