用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中西區禮賢會
樓主: chifam
go

中西區禮賢會   [複製鏈接]

nicktong 發表於 16-12-6 17:46
會唔會內定左

交表時可能已出入選名單,收你$40蚊先,之後叫你班傻父母來玩一陣,然後通知你"唔得",所以認真你就輸了

回覆:nicktong 的帖子

面試日,我聽到有老師同家長講,你有無講定比佢知會轉過黎?
咁我覺得係有世襲同舊生優先,又無得講既,但話pm比am機會大,而如果揀am既都肯讀pm而interview又有好表現而因爲揀am就無左個機會,就慘d

jacky400 發表於 16-12-6 15:23
You are choosing AM as 1st choice ?

Yes we chose am class

回覆樓主:

估唔到真係要選pm先有機會 本來都對學校感覺良好,但現在睇到大家的遭遇,感覺相當奇怪。唯有寄望收到更加好的聖誕禮物!

edniebridge 發表於 16-12-7 01:56
估唔到真係要選pm先有機會 本來都對學校感覺良好,但現在睇到大家的遭遇,感覺相當奇怪。唯有寄望收 ...

我老公當日去interview已經話覺得寶血好過禮賢會

我講明揀am,冇背景,中西區,頭半part小朋友乜都唔肯做,老師一直好有耐性引導佢,之後全部做到哂。
我收到waiting
講真,間學校既老師非常有愛心,小朋友做得哂讚下鼓勵下有咩問題?同埋佢考既野咁易,點解唔可以大部份小朋友都做得晒?做得晒就一定收?做得晒但係操場等待時搶人玩具個啲唔通又收?我不是話小朋友會冇被收係會搶人玩具,只是想講學校會睇好多情況,禮賢係happy school ,未必要求做哂每一個項目,仲會小朋友反應,睇埋家長表現,家長同小朋友相處係點,同見工一樣,緊係揀夾嘅人

papagirl 發表於 16-12-7 06:40
我講明揀am,冇背景,中西區,頭半part小朋友乜都唔肯做,老師一直好有耐性引導佢,之後全部做到哂。
我收 ...

如果你咁講,我更唔明點解做哂反而waiting都無
做唔哂有am waiting

我住中西區

唯一背景係天主教囉

我個女唔駛人guide都做哂

下年寫明只歡迎christian同無宗教人士啦不如
即係咁,無人話過做哂一定有offer/waiting

但做唔哂,追住call你返去in,又塞個pm offer俾你,呢下夠哂奇

之前專區post一樣有媽媽話舊年個女識哂都無offer

可能呢間野一向有獨特玩法

又或者佢地似乎好有mission令唔信主o既家長小孩去信,所以我地呢d已信,但又偏偏係天主教o既就可能唔會好like

揀過未信o既好過

如果你in得唔好,都有offer/waiting,跟手話可能係父母in得唔好,什麼親子互動唔夠好

我可以好肯定咁講,that's not our case

同埋都係o個句,考得淺,全部applicants識哂都無問題

但點解釋call人返去in,再俾pm offer你?!

tell me about it

回覆樓主:

Del

其實call人返黎in,本身如果係一事同仁咁所有人都去call,而唔係㨂人去call會公平d,不過對d當初放棄其他學校黎in禮賢的人就點都唔公平。

我估學校可能真係少人報pm,佢in晒pm申請人都未fill到所有空位,就繼續call人返黎in掛...

面試通告寫明
由於報名人數眾多,故面試時間不能更改,除特別情況,校方則酌情處理。。

我係N無,住中西區,沒有offer及waiting. 小朋友是2月大B,唯一特別是孖仔。面試當日小朋友做足要求,分別登記時及離開時都有同校長打招呼bye bye,校長還主動同小朋友傾兩句,有問有答。最後連waiting都無。亦唔明收生準則。可能真係有無形之手,所以接受了這遊戲是靠運氣。已放下這校,繼續等其他放榜。
利申: 禮賢會不是首選

CaviarYu 發表於 16-12-7 14:23
我係N無,住中西區,沒有offer及waiting. 小朋友是2月大B,唯一特別是孖仔。面試當日小朋友做足要求,分別登 ...

只怕有更多無形之手

這個遊戲,去到考小一會否更變態?

monchichipapa 發表於 16-12-7 14:53
只怕有更多無形之手

這個遊戲,去到考小一會否更變態?
小一又是另一光景,眼見入名校都有些少關係,大抽獎雖然是靠運氣,但又要有先天世襲5分加後天宗教5分去加分,令到15分的只可以去較次等的小一。到時耍一早去考私校直資,更大競爭。我到時都只有15分.

CaviarYu 發表於 16-12-7 15:03
小一又是另一光景,眼見入名校都有些少關係,大抽獎雖然是靠運氣,但又要有先天世襲5分加後天宗教5分去加分 ...

我有20分喺net 11都冇乜用

我母校係私小 所以25分都用不著

回覆:chifam 的帖子

‹ 上一主題|下一主題