用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣海濱靈糧堂幼稚園,2017 K1揮手區
樓主: waiyan03
go

荃灣海濱靈糧堂幼稚園,2017 K1揮手區   [複製鏈接]

回覆 sjsj000 的帖子

同意好多家長會擔心荃靈太happy小一銜接唔到,但係聽番好多家長分享佢地其實開心學習,並唔代表唔學學術嘅嘢,好多家長反而都話靈糧嘅小朋友,到咗小一中文認讀寫都無乜問題,反而仲會自動自覺做功課同學習,我諗呢樣學習態度,比起幼稚園時要識認寫好多字詞,其實更重要。
因為好多研究都話,小一,二可能可以靠幼稚園嘅academic知識"食老本",但到小三打後,反而小朋友嘅德育,思考方法同學習態度先係最主要,我自己就好相信靈糧嘅教育宗旨,可以幫我小朋友將來係學業同德育方面走得更遠。

荃靈開校唔係好耐, 所以好多家長都擔心佢派位, 但靈糧不嬲透明度好高, 睇佢網頁就會睇到哂所有分校嘅升小一資料, 荃靈第一屆畢業生雖然唔係好多人, 但大多數學生派位都唔差, 又有小朋友考到直私(雖然比率一定唔會好似名幼咁高), 而再睇番其他靈糧分校, 其實派位一向都唔差, 口碑又好, 所以我好相信荃靈假以時日一定越來越有口碑

我小朋友而家只係讀緊學前班, 但學校其實都俾好多機會佢地參加唔同活動, 之前提過嘅花巿, 我小朋友玩得好開心, 返到黎仲成日提住英文老師變魔術, 學校好靚. 而聖誕節時佢地去咗總校同其他級別嘅哥哥姐姐一齊表演慶祝, 到而家我小朋友睇番隻VCD, 都仲係好開心咁講番當日做乜, 好感覺到老師好有心, 俾咗好多學習經歷小朋友

我寫咗咁多都好易俾人話我係打手, 但係真心想分享一下, 如果想搵happy school又對荃靈有興趣嘅媽媽, 可以睇下佢地最新嘅校評, 佢地16年5月啱啱校評完, EDB評得佢地好好, 所以外間都好似其他JM話事頭, 列咗佢做A++學校
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/quality-assurance-framework/qr/qr-report/LingLiang_TW.pdf

http://news.chilin.hk/hk/?job=body&sec=eJzbcGxpFAAGugJ2&page=9&path=Q29udGVudF9OZXdzLmNmbT9DaGFubmVsPWphJlBhdGg9MTAxMDA2NjY1MTEzL296MDEuY2Zt&pic=big&date=20161011

不過最後都要補充一句, 如果想追求學術深同三文兩語語境, 靈糧就唔係呢杯茶了, 我都曾經為咗呢樣嘢掙扎咗一陣, 但係諗咗一排, 都係覺得學習態度, 思維方法同埋德育會走得更遠, 所以放咗兩間口碑幾好有語境嘅私校

嘩!好專業及詳盡的分享!其實學校都好犀利,好似只有校長及副校是靈糧舊員工,其他都是新聘,但都發展得咁好,硬件、軟件都非常出色!連教育局報告應該好中肯的評級都寫到好成咁,真係好Amazing !畀一萬個讚!

海濱靈糧校大唔大?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

李華度 發表於 17-2-13 19:45
海濱靈糧校大唔大?

我自己覺得唔大亦唔細
但學校有時會利用教會嘅禮堂同埋出面平台俾小朋友活動
同埋室內嘅裝飾真係好靚好有心思

回覆:荃灣海濱靈糧堂幼稚園,2017 K1揮手區

超級版主

禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組,請參閱置頂通告

請問有關校服:
(1)是否不用預備黑皮鞋?
(2)運動服買一套夠嗎?(一星期是否只穿一次?)
(3)男童內搭白色衫,會預備怎樣款式?

謝謝!

‹ 上一主題|下一主題