用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 協康評估
go

協康評估

阿仔三歲,言語能力差,好少句子,主要仍然係單字,之前去健康院醫生check過(兩歲三個月時)話佢冇自閉症,評為言語發展遲,排政府中!眼神交流弱,但也有,成日會望我錫我!少叫人,心情好就會叫人,同人講byebye,開心時會飛去攬住人,心情不好叫也不應!有重複行為,玩開個様玩具或是遊戲會不停玩成個月!我等政府cac太耐去左協康,評為中度自閉,能力在兩歳,建議我排S位!阿仔在九龍塘某主流國際幼稚園讀緊,之前N班時老師叫我去檢查一下,咁健康院醫生話冇,我亦回復了學校!現在升了班,學校亦沒有說過什麼,我應該去s位嗎?還是繼續在主流,一邊參加訓練?協康是否凖確?我要繼續排政府cac 嗎?健康院醫生話冇,協康話中度,差那麼遠?

醒目開學勳章

引用:阿仔三歲,言語能力差,好少句子,主要仍然

原帖由 kycada 於 16-12-05 發表
阿仔三歲,言語能力差,好少句子,主要仍然係單字,之前去健康院醫生check過(兩歲三個月時)話佢冇自閉症, ...
或許排住S先? 等CAC再評? 評完或許可能轉排E?到時不用由頭排過? 不過我小朋友未試過, 你要問清楚

建議排S先,最緊要係先做訓練,小朋友轉變好快,睇日後進度再諗

健康院医生好流,成日話冇事,一直拖拖拖,我自己湊,好了解自己小朋友同人地不同,之前健康院一直話冇事,n班老師叫我評估,我也是協康評,現在去明愛協康做training, 排e位,等緊CAC再評,我建議你揾住training上,始終自閉係一個名,訓練才重要,因為一排要排1~2年, afford到自費上住先

回覆樓主:

健康院真係吾掂呀!協康已評快些排S座對小朋友係好D,如果吾讀S座都要自費做training吾好浪費黄金時候

heiheileung2014 發表於 16-12-7 00:40
健康院医生好流,成日話冇事,一直拖拖拖,我自己湊,好了解自己小朋友同人地不同,之前健康院一直話冇事, ...

可以一路排一路等cac再評估?佢建議我排S位,我可以排E位?l位?還是一定要排s位?thx

你有無通知CAC你在協康做左評估?

lawwct 發表於 16-12-7 12:39
你有無通知CAC你在協康做左評估?

冇吖,協康剛剛做的,cac排左半年左右一直冇聯絡過我

kycada 發表於 16-12-7 12:57
冇吖,協康剛剛做的,cac排左半年左右一直冇聯絡過我

應該差唔多到你CAC,通常都係6-9月內

kycada 發表於 16-12-7 12:20
可以一路排一路等cac再評估?佢建議我排S位,我可以排E位?l位?還是一定要排s位?thx
...

排咩位,唔輪到妳選擇,協康比得妳S位,就係小朋友有需要,如果妳唔要S位,可以同協康講或等埋CAC的評估結果,因排咩位係要報告寫妳需要咩位,社工先會幫妳排

我當初爆喊健康院才勉強寫紙比我去CAC評,之後我自己心急自費5800去協康評,諗住如果小朋友有問題快d排服務,之後心理学家寫左我排e位,我拿住他們的報告去社署排,之後有同CAC講我在協康評估左,但完全冇指出我仔边樣弱要上,所以CAC仍在排期中,我7月初开始排,到現在仍未有消息