用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多謝真光學校
go

多謝真光學校

我地係O分數的N無人事,本來以為冇人事關係,冇錢,冇好的工作,冇好的住所地点,去插班一所教會學校的机會一定細過粒沙,但係真光學校真係送了一个希望比我个囡囡去插班K2 p.m., 我那刻真的想流x…… , 我剛才看過英華校長对教學的短片, 我深信,真光的教學理想係好好的(全人)教學, 可能單單以成績而論,並非最好的, 但一樣唔會差好遠,也是上上水平,但以校风及學生品格來講,會比唔少神校還要好, 真光同英華的人事關係,我相信唔錯, 如果唔係又点請到英華校長來講話, 我深信佢地的教學理想係一致的, 唔會令學生成為書虫,又唔會令我地成為怪獸家長, 所以我好多謝真光學校……說真的, 仲在E mail 話囡囡的表現出色……多謝了。

adrio  用多心機加油,大把N無重好学的孩子  發表於 16-12-6 11:31

真正冇錢人 發表於 16-12-4 20:08
我地係O分數的N無人事,本來以為冇人事關係,冇錢,冇好的工作,冇好的住所地点,去插班一所教會學校的机會 ...

你講緊九真?

真正冇錢人 發表於 16-12-4 20:08
我地係O分數的N無人事,本來以為冇人事關係,冇錢,冇好的工作,冇好的住所地点,去插班一所教會學校的机會 ...

回覆 真正冇錢人 的帖子

Hi, 可分享短片嗎?

Thanks.

英華係男校,九真小 男生比例係少嘅,都有九真男生考去英華嘅⋯⋯
搵英華校長講嘢,無非都係想增加有男生嘅家長 對九真小 嘅信心
好多有男生嘅家長 聽到最後九真中係女校,係有少少猶豫

Baby.caroline33 發表於 16-12-6 11:07
英華係男校,九真小 男生比例係少嘅,都有九真男生考去英華嘅⋯⋯
搵英華校長講嘢,無非都係想增加有男生嘅 ...

校長已經過,為咗照顧小部分九真小男生,如果這些男生達到band1水平,佢地被推薦去英華。