用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 正讀播道書院小一的小朋友家長
go

正讀播道書院小一的小朋友家長 [複製鏈接]

請問正讀播道書院小一的小朋友家長,小朋友都已經返了3個月學,可否分享下學校教學上堂模式怎樣?是否沒有功課做?是否十分輕鬆?英文程度是否很淺?家長們可否分享下?謝謝各位先!
   2    0    0    0

回覆樓主:

希望有家長分享吓

小兒是小一生, 每天功課一小時內必能完成.  在校內完成很多工作紙, 有些是老師教導, 有些和同組同學討論, 有些小朋友自己做, 學習氣氛良好.  小朋友很喜歡學校和所有老師, 讚他們有愛心, 和善.  每星期都有小測, 但老師會在堂上幫他們溫習, 亦有足夠時間在家預備. 英語上堂, 由 phonics 教起,  個人覺得課程適合小朋友年齡, 沒有揠苗助長, 很愛護他們.  學校真的實行校長方針, 本人十分喜愛這學校.  

spiderman714 發表於 16-12-5 12:42
小兒是小一生, 每天功課一小時內必能完成.  在校內完成很多工作紙, 有些是老師教導, 有些和同組同學討論,  ...

播道嘅學術成績好似慢慢有改善,請問知唔知學校有無計劃將學術提升,尤其是中學放面,有無咩計劃提升DSE成績而提高入大學人數?

引用:請問正讀播道書院小一的小朋友家長,小朋友

原帖由 yinyat 於 16-12-04 發表
請問正讀播道書院小一的小朋友家長,小朋友都已經返了3個月學,可否分享下學校教學上堂模式怎樣?是否沒有 ...
我仔讀P2,P1英文上年真係覺得淺,我仔K2已學左,可能因為之前返英文幼稚園,中文返爾我覺得ok,但係校長今年開始改革了,所有科目都教深左,教多左野,每個星期不停測驗,默書……同埋記哂平日成績,所以開始不是happy school啦……

回覆 spiderman714 的帖子

好多謝你呀!

回覆 zhaifufu 的帖子

好多謝你呀!

回覆 backenberry 的帖子

好多謝你呀!

yinyat 發表於 16-12-5 16:52

好多謝你呀!

你小朋友將會入讀播道嗎?

係呀!其實我係開心又擔心

yinyat 發表於 16-12-5 21:07

係呀!其實我係開心又擔心

我估比起其他直資應該都是輕鬆啲

想問下播道家長,bb係邊間幼稚園入到播道呢?
面試深唔深架?
唔該晒

zhaifufu 發表於 16-12-5 15:27
我仔讀P2,P1英文上年真係覺得淺,我仔K2已學左,可能因為之前返英文幼稚園,中文返爾我覺得ok,但係校長今年 ...

請問中英默書係每星期一次或二星期一次嗎?

zhaifufu 發表於 16-12-5 15:27
我仔讀P2,P1英文上年真係覺得淺,我仔K2已學左,可能因為之前返英文幼稚園,中文返爾我覺得ok,但係校長今年 ...
似乎想打造學術型直資學校。

引用:Quote:zhaifufu+發表於+16-12-5+15:27+ 我

原帖由 coola 於 17-01-21 發表
請問中英默書係每星期一次或二星期一次嗎?
之前全年分三次考試現在兩次,上學期開學9月至今,英文默書8次,測驗4次,

個人認為開心學校是在開心和關懷的環境中學習, 測驗考試的目的是讓老師知道學生進度, 然後幫有點落後的學生, 不要誤解開心等於不用學習,測驗和考試. 我家有小朋友在谷的官津讀, 和播道比較, 讀播道的開心很多, 知識相對穩固, 還多點時間做他自己喜歡的事, 好像畫畫一樣, "留白"是很重要, 讓小朋友知道學習是開心事.
‹ 上一主題|下一主題