用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長沙灣祟真面試完成, 等有冇OFFER
樓主: wongkaka
go

長沙灣祟真面試完成, 等有冇OFFER   [複製鏈接]

仔細考慮, 勿輕易放棄
B2A, 崇真也可是WAITING LIST

原本我打算阿女如果真係要讀崇真的話, 唔知搭 270B 上水朝早7:00頭班車去深水步嘅特別班巴士返學唔知趕唔趕得切? 我呢排搭過5日呢班車, 7:05分上車, 8:00鐘係祟真對面馬路落車, 一程巴士搭車好近學校, 好方便.

之前唔記得問崇真幾點打鐘上堂, 剛才打電話問學校 7:55 打鐘, 過咗打鐘時間就係遲到. 唉! 即是搭唔到最方便最快捷嘅路線返祟真, 如果真係要搭, 只可以放學時才有機會搭 270B 特別車了.

wongkaka  又要再計劃  發表於 17-2-10 10:39

回覆 小時了了 的帖子

如沒有直接車到, 你會考慮搭咩?

Mayyuen18 發表於 17-2-10 11:00
回覆 小時了了 的帖子
如沒有直接車到, 你會考慮搭咩?

270B 特別車九巴都係好似舊年先至開呢條巴士線之麻! 270B 我屋苑門口亦係第二個站全程有得坐!

嗯! 無直接車呢, 就要早十幾廿分鐘出門口轉車囉, 無辦法了. 前幾個月朝早6點8左右, 我係自己屋苑巴士站見到一個崇真男學生搭接駁車巴士去粉嶺火車站, 我估佢巴士 + 火車 + 地鐵 (~ 1.5 鐘車程加行返學校, 全程無得坐囉)

我就諗住叫阿女搭279X 去青衣轉東涌線, 再轉荃灣線  (~ 1.5 鐘車程加行返學校,搭 279X 時可以坐~30-45分鐘, 其餘就要企了)

其實, 如果培基阿女有機會讀, 嗰條返學路程都唔野少, 要係自己屋苑是旦搭經大老山隧道嘅巴士係大老山隧道落車, 然後行差不多廿分鐘才行到培基, 咁樣一程車都要約一個鐘先去到培基. 如果另一方法搭火車係火炭再搭綠 van 或校巴去培基, 其實又係要~ 1.5 鐘車程而全程企多

唉! 住北區, 只係返大陸近, 去其餘香港地方都係無可避免地遠

ptm  2間學校車程時間都耐bro  發表於 17-2-10 13:16

小時了了 發表於 17-2-10 11:39
270B 特別車九巴都係好似舊年先至開呢條巴士線之麻! 270B 我屋苑門口亦係第二個站全程有得坐!

嗯! 無直接 ...
升中要轉學生八達通, 學生搭巴士無優惠要收成人價....車費好貴

hugub 發表於 17-2-10 11:58
升中要轉學生八達通, 學生搭巴士無優惠要收成人價....車費好貴

吓! 有啲咁嘅事?自己未有仔女讀中學, 原來依家中學生巴士, 地鐵車費係咁計架, 咁樣, 我同 C6 再積極啲賣樓搬屋了.

P.S: 其實我已係舊年9月開始放樓了, 但無人買之麻, 都唔知搬唔搬得成當初打算如果培基收搬去火炭銀禧或第一城; 如果其他直資收, 搬去德福

回覆 小時了了 的帖子

我都覺得路途太長, 搬屋真的是上上策.
可能你放得太高價.

小時了了  我可能放得高價, 但出面啲樓係顛價呀! 我唔高價就唔夠 $$ 俾首期呀  發表於 17-2-10 13:17

小時了了 發表於 17-2-10 12:15
吓! 有啲咁嘅事?自己未有仔女讀中學, 原來依家中學生巴士, 地鐵車費係咁計架, 咁樣, 我同 C6 再積 ...
係呀! 我仔上月才申請學生八達通, 之後增值次數多左, 再check下先知搭巴士是成人價錢。

回覆 Snoopy211 的帖子

但可以申請"學生車船津貼"吧, 好似有千多元

Mayyuen18 發表於 17-2-10 12:50

但可以申請"學生車船津貼"吧, 好似有千多元
而家仲可以申請嗎? 我印象中開學時經學校有派, 但當時冇在意.....

建議你問下學校

小時了了 發表於 17-2-10 12:15
吓! 有啲咁嘅事?自己未有仔女讀中學, 原來依家中學生巴士, 地鐵車費係咁計架, 咁樣, 我同 C6 再積 ...
中學生Only 地鐡有半價... 巴士就收成人車費... 搬, 中學太多課外活動好多時晏放學, 車程45分鐘内就perfect... 我仔返學車程+腳程約35分鐘

hugub 發表於 17-2-10 16:56
中學生Only 地鐡有半價... 巴士就收成人車費... 搬, 中學太多課外活動好多時晏放學, 車程45分鐘内就perfect... 我仔返學車程+腳程約35分鐘
真係大家吹下水, 美孚指標屋苑三十幾年樓齡好唔好住呢? 定係德福好呢? 因為我自出娘胎都係北區住, 未出過省住唔知住九龍咩野情況!

回覆 小時了了 的帖子

要搬就搬到最近, 搬去四小龍如昇悅居/碧海藍天.

小時了了 發表於 17-2-10 17:01
真係大家吹下水, 美孚指標屋苑三十幾年樓齡好唔好住呢? 定係德福好呢? 因為我自出娘胎都係北區住, 未出過省 ...
黃埔, 荃灣西, 葵青區都方便... 我住紅磡返學都係35分鐘

小時了了  好提議, 搵下先  發表於 17-2-10 17:17

Mayyuen18 發表於 17-2-10 17:08
回覆 小時了了 的帖子

要搬就搬到最近, 搬去四小龍如昇悅居/碧海藍天.
有諗過, 係中原網站睇過成交, 好貴同埋單位細咗. 另外, 我唔係好鍾意荔枝角工廠區, 我好記得當年容祖兒唱某樓盤主題曲時去過一手單位參觀, 一上到去我係咁咳, 因我有哮喘, 空氣唔可以太差

引用:Quote:Mayyuen18+發表於+17-2-10+17:08+回

原帖由 小時了了 於 17-02-10 發表
有諗過, 係中原網站睇過成交, 好貴同埋單位細咗. 另外, 我唔係好鍾意荔枝角工廠區, 我好記得當年容祖兒唱某 ...
自己屋放租,自己再租第二度可行嗎?

小時了了  都可以諗諗  發表於 17-2-10 22:52

回覆 小時了了 的帖子

小時,其實依家荔枝各都冇也工厂了,所以我估空氣應有所改善了。
叧外,小兒今早2nd In完,不知大家上次等了多久才有結果呢?你知啦,一曰未知結果,晚晚訓覺都心掛掛…   :-|

twhkleung 發表於 17-2-11 16:39
回覆 小時了了 的帖子

小時,其實依家荔枝各都冇也工厂了,所以我估空氣應有所改善了。

第一輪收生
1ST IN:2016年12月3日
2ND IN:2016年12月17/18日
取錄通知:2016年12月29日 pls refer to P.6 #105 kkhon
"發表於 16-12-29 剛收到offer信"  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3388942&extra=page%3D1&page=6

唔知第二round會幾時有消息呢?
‹ 上一主題|下一主題