用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長沙灣祟真面試完成, 等有冇OFFER
樓主: wongkaka
go

長沙灣祟真面試完成, 等有冇OFFER   [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

想問問, 祟真有第二輪截表時間(14/1), 但你地已有OFFER, 會唔會已收齊學生, 第二輪會冇得IN, 零OFFER架?

妹妹頭 發表於 17-1-11 09:55
回覆 小時了了 的帖子

想問問, 祟真有第二輪截表時間(14/1), 但你地已有OFFER, 會唔會已收齊學生, 第二輪 ...
唔會, 校長話暫時送咗一百封信出去, 第二輪仍會收生, 但如收爆了便不會開第三輪面試。

妹妹頭    發表於 17-1-11 10:12

回覆 小時了了 的帖子

我阿女又係反叛型, 頭痛!

回覆 小時了了 的帖子
想問問, 祟真有第二輪截表時間(14/1), 但你地已有OFFER, 會唔會已收齊學生, 第二輪會冇得IN, 零OFFER架?

第二輪一定唔會零OFFER, 崇真唔係一線直資, 只係二線咋.

前幾年聽簡介會時, 上一任校長好似講過下第一輪收生人數會比較多位可能容易入啲, 第二輪嘅學位少啲多人爭可能難啲才入到. 唔知校長係咪 Sales 技巧想啲人早啲申請, 但我好記得提自己日後報崇真早啲交表希望考到機會大啲.

P.S. 依家換咗校長唔知仲係唔係咁呀

回覆 小時了了 的帖子

想問問, 祟真有第二輪截表時間(14/1), 但你地已有OFFER, 會唔會已收齊學生, 第二輪 ...
上年祟真放榜後, 仍有叩門位. 真係心儀, 可再試.

小時了了 發表於 17-1-11 01:42
今日我帶埋阿女去崇真註冊學位。之前我杞人憂天,擔心如果之後其他直資收而我想係崇真攞返張小六資料表, ...

真心配服你. 不追逐學校的心態. 舊年相若時間, 報了很多間直資. 簡單原因, 小朋友讀二線小學, 感覺小朋友比人差 (對住一線及私小果批), 就算有些直資, 係收左都唔讀,  都報. 當媽媽, 就是會兼顧小朋友感受, 不想全部被rejected.
撫心自問, 小朋友係1尾邊緣人, 當日心情忐忑, 又怕直資唔收, 收左又冇得抽獎, 有點不忿. 所以, 叫小朋友輕鬆面試, 去攞經驗, 最好間間Waiting, 都係多左機會, 又有得派位, 都幾阿Q. 結果,有點意料不到, 有幾間有Offer, 幾間Waiting.

我跟你一樣, 由小三,小四, 已留意升中, 花很多時間鑽研, 到最後, 在小朋友平坦的路上, 搬上石頭阻路. 幸好, 一切風風雨雨, 為人生添上色彩, 變得老煉.

祝願你囡囡, 升讀心儀中學, 無限祝福 !

回覆 VV2016 的帖子

咁結果小朋友註冊直資, 定係繼續大抽獎?

妹妹頭 發表於 17-1-11 11:19

咁結果小朋友註冊直資, 定係繼續大抽獎?
結果:  註冊直資--> 抽飛, 等大抽獎 --> 派入保險線中學 (3rd choice) --> 叩門津校+直資 --> 入返直資

即係你冇註冊直資, 繼續玩大抽獎遊戲, 最後再叩門入番直資 (係唔係同一間直資)?

妹妹頭 發表於 17-1-11 11:33

即係你冇註冊直資, 繼續玩大抽獎遊戲, 最後再叩門入番直資 (係唔係同一間直資)? ...
唔係. 首先註冊直資A校, 之後取消註冊;  玩大抽獎, 放榜後, 叩門入讀直資B校.

妹妹頭    發表於 17-1-11 11:43

回覆 HamoBaby 的帖子

請問知唔知第1輪有幾多人有second in 呢?

VV2016 發表於 17-1-11 11:38
唔係. 首先註冊直資A校, 之後取消註冊;  玩大抽獎, 放榜後, 叩門入讀直資B校. ...

VV2016, 我好記得你個網名及你去年小朋友嘅升中經歷, 真係睇到我好驚及堅有眼淚流. 如我無記錯, A校: 崇真, B校: 李國寶.

就係因為你嘅分享令我改變決定, 原本我一直以來無諗住崇真註冊的, 因為我嘅目標係培基/匯基/聖士提反麻. 但你嘅經歷令我重新評估自己可以承擔嘅風險. 當12月福建中學阿女無得 second in, 12月28日收到崇真信只係 waiting list. 嘩! 1月3日崇真打電話俾我話出 offer 收阿女, 我知道一切都唔係我所掌握及我都唔可以咁老定其他直資阿女一定考到喇. 雖然好多網友都鼓勵我以阿女成績培基應該考到, 但係如果, 如果真係培基考唔到咁點呢? 我都要為阿女諗定後著架, 崇真絕對係我苦海明燈, 令我放心及安心去繼續考餘下的直資

希望你講叩門嘅band 2頭中學唔係崇真啊, 個心真係又再離一離喇

升中經歷(家長編): https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3366398&extra=&page=3
"我已過了淚眼盈眶階段.上年升中人數新低, 機會多的是. 偏偏小朋友, 不能掌握優勢;  在一遍歡呼聲中, 落寞而來. 幸好有心理準備, 否則失控落淚.

隨後係叩門......叩門加叩門. 最沮喪係 band 2頭學校 (小朋友係Band 1 邊緣人), 連面見機會也沒有. 真係水鬼陞城隍, 好現實.

不過, 一切會過去的, 升中係一個階段, 又係一個考驗. 小朋友成熟很多, 亦學懂面對現實.
兩天叩門, 小朋友要求盡去, 不想錯失丁點機會, 很難想像12歲人仔, 咁堅定不移.
最後, 叩入直資, 一間自己爭取的學校 (雖不是名校, 但已心足了)
現在回想, 得多於失. 沒有失去, 何來珍惜!

說來輕鬆, 知易行難, 希望各位迷惘的父母, 有少許啟發, 得不必喜, 失不必愁
.

小時了了 發表於 17-1-11 12:05
VV2016, 我好記得你個網名及你去年小朋友嘅升中經歷, 真係睇到我好驚及堅有眼淚流. 如我無記錯, A校: 崇真 ...

我仔同學當年都係, 佢成績B1A, 乖又有好多獎, 考福建同培基都唔得(當年我地小朋友一起去考, 我點都唔明點解會唔收佢).  後來佢大抽獎, 入左B1C, 再返去叩門福建又收, 不過最後叩左另一間B1B-C中學mg:" />

小時了了 發表於 17-1-11 12:05
VV2016, 我好記得你個網名及你去年小朋友嘅升中經歷, 真係睇到我好驚及堅有眼淚流. 如我無記錯, A校: 崇真 ...
你一心一意, 想讀直資.我就15/16, 偏向大抽獎.

唔好意思, 當日分享, 純粹抒發感受, 亦無想過, 會影響別人決定.

如我無記錯, A校: 崇真, B校: 李國寶.==> 其中一間唔岩.

希望你講叩門嘅band 2頭中學唔係崇真啊, 個心真係又再離一離喇 ==> 唔駛驚. 我提及Band 2頭學校, 係津校 only.

tintinlam 發表於 17-1-11 12:40
我仔同學當年都係, 佢成績B1A, 乖又有好多獎, 考福建同培基都唔得(當年我地小朋友一起去考, 我點 ...
可能面試要對答唔係呢位小朋友的強項, 但當扣門時, 要做卷, 佢成績甘好, 可能分數好高, 所以學校再收返.

唉.........
有時我都想來一個大嘆氣........

呢個TOPIC我開, 可是幸運之神仍未能為女女而開
女兒連SECOND IN也WAITING LIST, 太令我意外!!!! 依家仲有第二輪等FIRST IN, 我地呢D, 真已冇望100%, 我晚上問個女, 使唔使替她問崇真, 可否入多次申請?, 我女好肯定答我, 唔使交給上天

幸好我有個好獨立思考的女兒

我在EK追資料多年, 正如W2016分享知女兒讀二線小學, 真感覺小朋友比人差 (對住一線及私小果批), 加上我女不是B1, 上年見我身邊的朋友仔女考B2直資唔太難, 但到自己女兒就......唉, 今年多左人競爭, 成績又唔夠強

上星期六見完兩間直資, 佢都話有信心, 我希望佢有好消息, 只怕最後又陪跑, 影響佢信心

我就打定針, 3次INTERVIEW當經驗FOR黎緊考自行
希望真的 "失不必愁."

希望在明天

我的女兒品行乖, 有包容之心, 積極參與, 有無數舞蹈獎項, 成績唔差, 只是看那間中學跟她有緣份

回覆 wongkaka 的帖子

很明白做媽媽的心情,經歷一番磨鍊後,上天一定會安排一間適合的好學校給你女兒。加油!

wongkaka  Thanks kkhon, 一切待上天安排  發表於 17-1-12 20:08

回覆 wongkaka 的帖子

加油, 上天一定會照顧每一個小朋友, 作出最合適既安排, 放心 !

wongkaka  Thanks妹妹頭 , 一切待上天安排  發表於 17-1-12 20:14

wongkaka 發表於 17-1-12 01:23
唉.........
wongkaka, 加油, 明天會更好! 💪🏻💪🏻

wongkaka  Thanks a lot HamoBaby  發表於 17-1-12 20:15

wongkaka 發表於 17-1-12 01:23
唉.........

明白妳感受, 做父母嗰份患得患失等候嘅感覺好難受, 同時又要睇住女女情緒及即將又要面對呈三, 幾萬樣野要兼顧及處理, 真係令人.....

wongkaka, 加油啊! 依家都仲係1月, 仲有時間申請及 IN 多幾間. 有無申請聖道迦南? 截止申請日期:額滿即止(即是無 deadline, 考慮下)  http://www.stcc.edu.hk/shared_file/1617/1617_S1ApplicationForm.pdf

wongkaka  Thanks 小時了了. 她已in 3 間, 已好足夠  發表於 17-1-12 20:16
‹ 上一主題|下一主題