用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基面試完
樓主: jilmama
go

九龍塘樂基面試完 [複製鏈接]

gzkerry 發表於 16-12-4 09:45
未見過淨係做group interview既學校,hkps都算係奇葩

Km 同Victoria 都係group in

lobb2015 發表於 16-12-3 16:46
像這樣的大組面試,小朋友沒有機會表現自己。

同意,其實小朋友都未有時間warm up

想問下,我個女是八月B, 也是坐1號位,group interview 時有D坐唔定,但冇嘈冇喊,計分的老師就企左響我隔離,咁嘅表現會唔會好扣分呢?我都好緊張!

Summysummy 發表於 16-12-5 01:38
想問下,我個女是八月B, 也是坐1號位,group interview 時有D坐唔定,但冇嘈冇喊,計分的老師就企左響我隔 ...

我見計分個個企係對面~~我仔都坐唔定呀,因為講故事,佢睇唔到本故事書咁制,不過我覺得咁細個b好難坐得定,我地都唔知計分準則,放鬆啲~~~我諗只要唔係爆喊應該個個都差唔多安慰自己mode

My daughter sang and danced well, pointed to the moon on the book and showed the teacher a cup. Also tidied up. But refused to give a toy pineapple back to the teacher and cried for a few seconds (emoji) the teacher asked me to give the toy back to her... (emoji)

wonder what types of students they are looking for?

pc228 發表於 16-12-5 09:43
My daughter sang and danced well, pointed to the moon on the book and showed the teacher a cup. Also ...
其實驟眼都可望到邊個小朋友聽指令,邊個冇咩反應。係差在面試前冇得warm up, 所以可能影響小朋友表現

呢間係我IN咁多間, 最唔滿意既一間, 上由RECEPTION下到姐姐, 一樣冇乜禮貎, 我仔一IN完要即係拉住我走出個大門...

hppa    發表於 16-12-9 16:36

腸仔豬仔飽 發表於 16-12-6 12:03
呢間係我IN咁多間, 最唔滿意既一間, 上由RECEPTION下到姐姐, 一樣冇乜禮貎, 我仔一IN完要即係拉住我走出個 ...

我間房個比分既老師成個訓導主任咁,個樣好悪,係咁「掘」住家長同d小朋友,考核味道很重,我自己覚得個個只是歲幾的小朋友,佢地就算做唔到指令又有什麼問題,是他們錯嗎?唔需要這樣眼光吧!自己感覺不太舒服
只是我自己感覺,可能其他房的比分老師不是這樣,只是我房那個太差

hppa  no need to choose this one  發表於 16-12-9 16:38

YJ522 發表於 16-12-6 13:06
我間房個比分既老師成個訓導主任咁,個樣好悪,係咁「掘」住家長同d小朋友,考核味道很重,我自己覚得個個 ...
同意..考核味道很重!! 其實都只係歲幾的小朋友....

回覆:九龍塘樂基面試完

在outdoor playground見都著小學校服嘅細路,揸著咪叫number負責分流,怪怪地

引用:Quote:腸仔豬仔飽+發表於+16-12-6+12:03+

原帖由 YJ522 於 16-12-06 發表
我間房個比分既老師成個訓導主任咁,個樣好悪,係咁「掘」住家長同d小朋友,考核味道很重,我自己覚得個個 ...
我個組有3個老師企係度,2個企係度唔知做咩(其中一個不停按電話),係個NET評分,係咁寫。但個NET只係集中望住其中一個小朋友,機乎無望過其他candidates。見佢不停望住該位小朋友,跟住微笑,然後狂寫野,我諗佢好鍾意那個小朋友。我們包括其他小朋友變成陪襯咁

angelhi 發表於 16-12-6 14:01
我個組有3個老師企係度,2個企係度唔知做咩(其中一個不停按電話),係個NET評分,係咁寫。但個NET只係集中望 ...

Similar
我個組個assessor 都好似好快已spot到揀邊個咁

小朋友啲動作一秒間, 我見俾分個老師都無望到, 佢8成時間低頭, 我囝攞色及有舉手, 都無望到, 是旦, 佢有佢評核一套, 可能一早見小朋友不耐煩, 一早巳打大叉叉, 無TAKE TWO, 然後等收工. 自問無論任何情況, 我會同囝開心去參加每個面試, 咁巳足夠.  

lovelovebabe 發表於 16-12-6 13:18
在outdoor playground見都著小學校服嘅細路,揸著咪叫number負責分流,怪怪地

...
我都見到, 係咪果個著灰色短褲校服既肥仔

成10 人一齊入去, 我見有老師企係到, 以為佢比分數, 佰見佢全程望都無望, 自己係到睇文件,... 唔知佢收生標準了.

vpo0615  當係見識吓囉.  發表於 16-12-7 15:42

係呀,我個囝都表現幾好,不過mark分個老師冇望我個仔,所以機會渺茫

ivy6666 發表於 16-12-8 01:02
係呀,我個囝都表現幾好,不過mark分個老師冇望我個仔,所以機會渺茫

你地係講n班,對嗎?我女都有面試,不過我個女都坐唔定,睇下點

我都有去面試,問過職員,叫咪個肥仔係畢業生,返來做義工,見他個學校logo係聖保羅男女中學附屬小學嘅縮寫

hppa    發表於 16-12-9 16:40

最奇怪反而係當日放玩沙、玩水呢類俾小朋友天氣凍玩到濕身丶污糟,甚至玩到創左點去面試呢

dirtygal2046 發表於 16-12-9 08:32
最奇怪反而係當日放玩沙、玩水呢類俾小朋友天氣凍玩到濕身丶污糟,甚至玩到創左點去面試呢:toocol ...
不過我連玩嘅時間都冇
‹ 上一主題|下一主題