用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有冇比較反斗既小朋友讀培正?
go

有冇比較反斗既小朋友讀培正? [複製鏈接]

我小朋友由讀N班到而家都比老師感覺佢心急, 坐唔定, 有創意, 對文字敏感, 喜歡閱讀, 為人善良愛分享同都算聽話。老師覺得佢可能比較啱活動教學什至IB既學校。 想問佢地咁講既話, 培正是否唔啱我小朋友? 其實培正會否讓學生發揮創意還是真的會比較傳統的教學模式?

3    0    0    0

回覆:Fungbma 的帖子

delete post pls...

Fungbma 發表於 16-12-3 08:24
我小朋友由讀N班到而家都比老師感覺佢心急, 坐唔定, 有創意, 對文字敏感, 喜歡閱讀, 為人善良愛分享同都算 ...

我小朋友都係呢類型,今年申請左2017K1

回覆:chuchu2014 的帖子

咁你有冇擔心唔適合佢? 我知呢間係非常好既學校。但又未係太了解呢間學校。

Fungbma 發表於 16-12-5 21:40
咁你有冇擔心唔適合佢? 我知呢間係非常好既學校。但又未係太了解呢間學校。

...

我見d人評論都好正面,老師有愛心同耐性,又好有方法令小朋友守規則

小學課程主要中文同數學深d,其他適中

Fungbma 發表於 16-12-3 08:24
我小朋友由讀N班到而家都比老師感覺佢心急, 坐唔定, 有創意, 對文字敏感, 喜歡閱讀, 為人善良愛分享同都算 ...

我小朋友都係呢類型,唯一唔同就係我個仔坐得定,今年讀培正K1,so far so gd, 我好滿意學校。

培正真的要求學生上課時守秩序和自理能力高.  其實我囝囝也是活躍型, 但老師也很耐心教導, 真的十分感恩! 對培正絕對滿意!

我個仔都係跳跳扎扎,問過朋友,培正對教呢類型嘅小朋友係有一套,所以希望佢入到,希望其他家長都有 offer

引用:我個仔都係跳跳扎扎,問過朋友,培正對教呢

原帖由 cyberbaba 於 16-12-07 發表
我個仔都係跳跳扎扎,問過朋友,培正對教呢類型嘅小朋友係有一套,所以希望佢入到,希望其他家長都有 offer ...
咁就好喇,唔知培正會唔會比機會佢地發揮創意呢?

會.  其實我覺得培正老師也懂教導活潑和多創意的小孩, 學生知道幾時靜, 幾時玩. 學校也懂欣賞小孩創意, 設計精美的勞作, 得獎作品也可在網頁看到.  我覺得培正一步一步改變中, 越來越欣賞它.

【培幼校長面試貼士】醒目「馬騮頭」易突圍
張校長笑說,「馬騮頭」正是培正學生的特色,取錄的學生都具備這個特質,「馬騮頭是靈活精靈、活潑、敢於創新及醒目,我們不希望學生只專注讀書,不希望他們做書呆子,希望他們有更均衡的發展。」

http://www.####.com/114181/prima ... %E7%AA%81%E5%9C%8D/

回覆:alexyip32 的帖子

幼稚園部有唔少馬騮仔,都幾活潑。但上課時,又很守紀律。

回覆:amoyresident 的帖子

咁就太好喇,好似都幾合適👍

引用:【培幼校長面試貼士】醒目「馬騮頭」易突圍

原帖由 alexyip32 於 16-12-13 發表
【培幼校長面試貼士】醒目「馬騮頭」易突圍
張校長笑說,「馬騮頭」正是培正學生的特色,取錄的學生都具備 ...

‹ 上一主題|下一主題