用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教各位媽咪,咁嘅幼兒園令我好無助
樓主: vivianki
go

請教各位媽咪,咁嘅幼兒園令我好無助 [複製鏈接]

我叫豬豬 發表於 16-12-3 14:40
其實無辦法的,有些學校n直上k,有d不是。有d n位多過k,要踢人走。就算小朋友表現好,在不夠位情況下,都 ...

佢地回應話呢間學校不能夠直升k1的,今日親口證實左小朋友讀緊N班,都唔可以直升k1,讀緊都要再面試,而且面試只計當曰表現,我仔依家讀緊聖公會N班,但下年K1將我仔排左後補,問佢我仔係咪有問題,佢地又話穩定0k,但又放係後補,後補都唔緊要,又唔早d通知,依家先通知,miss 曬其他interview!!好後悔當初揀呢間學校!呢間學校太商業化,乜都以錢衡量。
如果報昵間學校嘅媽咪要三思,同埋記得報多幾間後備!

我叫豬豬 發表於 16-12-3 14:40
其實無辦法的,有些學校n直上k,有d不是。有d n位多過k,要踢人走。就算小朋友表現好,在不夠位情況下,都 ...

其實樓主都有失策嘅地方, 學校都未正式話收返讀K1你就唔去IN其他幼稚園.....

引用:Quote:我叫豬豬+發表於+16-12-3+14:40+ 其

原帖由 vivianki 於 16-12-05 發表
現在如何?

vivianki 發表於 16-12-3 02:07
我仔14年5月出世,已經讀緊N班,間學校老師每日都會話我仔情況,但講來講去都係,:佢好穏定,佢今日有訓教 ...

如果佢地讀緊N都要再interview, 真係可能唔係用N班嘅持續評估! 我小朋友間學校係用十一月份評估可否直上,我覺得幾好,N優先上K, 又唔洗再in過!講真,都讀緊你N啦,小朋友你地教嘅,又要走嚟in一次,好搞笑! 不過我保守擔心原校唔收我小朋友,所以我都報咗好幾間。

vivianki 發表於 16-12-4 22:37
佢地回應話呢間學校不能夠直升k1的,今日親口證實左小朋友讀緊N班,都唔可以直升k1,讀緊都要再面試,而且 ...
"讀緊都要再面試,而且面試只計當曰表現"

換著係你,我都會好嬲, 如果平日表現唔計, 我做乜要讀你既N班, 至少讀N班應該有優勢, 一係由DAY 1 開始同家長講明! 唔係到最後一刻, 過晒K所有INTERVIEW既日子先通知家長, 甘做法好有問題!!

yaubb2014 發表於 16-12-7 22:03
現在如何?

我小朋友退左學啦,多謝大家關心,另外K1都有心儀嘅學校收左。

回覆:vpo0615 的帖子

其實真係好兩睇,好多人都唔報N,如果個個都N直升,甘佢地無讀n咪代表無機會入好校,久而久之就變成一定要讀N?讀左N既,當然希望比直升機會大,都理解的。最重要是學校有無講明,家長有無問過呢?
當初為什麼要比小朋友讀N?應該不只是為直升吧?假切是希望小朋友想學到Xx,而已達標就已好好,勿忘初衷,常保持平常心面對

回覆 yiklingelaine 的帖子

其實PN上K1都係一個大執位嘅遊戲.....有D人選擇直上, 有D人會考另一D更心儀嘅幼稚園讀K1......ANYWAY, 一日未見幼稚園出白紙黑字話可以直上K1, 應該要早D做定兩手準備.....

回覆 vivianki 的帖子

樓主最後點? 是否成功轉到另一間K1? ....我也是住東涌

vpo0615 發表於 16-12-7 15:49
其實樓主都有失策嘅地方, 學校都未正式話收返讀K1你就唔去IN其他幼稚園..... ...

Yes, 如果佢冇話一定直上,跟返收K1程序公布,其實佢唔可能早啲通知你唔收你個小朋友
‹ 上一主題|下一主題