用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教各位媽咪,咁嘅幼兒園令我好無助
go

請教各位媽咪,咁嘅幼兒園令我好無助 [複製鏈接]

我仔14年5月出世,已經讀緊N班,間學校老師每日都會話我仔情況,但講來講去都係,:佢好穏定,佢今日有訓教等正面回應,10月通知所有家長話要K1面試,當日面試因為我地係舊生,所以老師都熟悉,當時面試嘅係主任,佢同我匯報返小朋友係學校都比較稳定,而且越來越喜歡返學,會照顧安慰其他小朋友!我聽完心都定曬,以為原校升冇問題,所以其他學校報左都無去in到,直至今日先收到信話5收我仔,排後補,我真係好嬲,過曬in學校d時間,依家要逐間去扣門,明明已經讀緊N班,你唔收到唔預先通知,等我可以準備多d,而且手冊,老師d評語都係正面,我完全唔知佢唔收理由係乜!有無媽媽相同經驗教下我點做?謝謝!
   1    0    0    0

邊間?

lamyatho 發表於 16-12-3 02:44
邊間?

東涌聖x會

引用:Quote:lamyatho+發表於+16-12-3+02:44+ 邊

原帖由 vivianki 於 16-12-03 發表
東涌聖x會
甘可以約校長傾!

引用:我仔14年5月出世,已經讀緊N班,間學校老師

我仔14年5月出世,已經讀緊N班,間學校老師每日都會話我仔情況,但講來講去都係,:佢好穏定,佢今日有訓教 ...
咁衰既……不過東涌又好少学校……佢地唔憂收生?!

好茅盾!以前見過有啲post話成日收到老師電話或comment小朋友係學校點點點, 話間幼稚園老師唔好, 無愛心唔識教。但係好似樓主嘅case其實老師如果keep住真正update小朋友情況, 家長先會知道點plan 及配合安排小朋友的教育。

樓主, 我覺得你搵校長傾傾可能ok。

yaubb2014 發表於 16-12-3 07:12
咁衰既……不過東涌又好少学校……佢地唔憂收生?!

如果小朋友唔符合學校要求唔比佢升K1我覺得都算啦,但最起碼要早d通知家長,俾我地有個心理凖備。我完全失曬方向,覺得自己好失敗。

chumiguan 發表於 16-12-3 07:37
好茅盾!以前見過有啲post話成日收到老師電話或comment小朋友係學校點點點, 話間幼稚園老師唔好, 無愛心唔 ...

我係唔明佢學校用咩標準去評估一個學生,我用左2年時間去選擇呢間學校,但佢地用左3個月時間就放棄佢嘅學生,我嘅小朋友。

引用:Quote:chumiguan+發表於+16-12-3+07:37+ 好

我係唔明佢學校用咩標準去評估一個學生,我用左2年時間去選擇呢間學校,但佢地用左3個月時間就放棄佢嘅學 ...
快啲約校長傾,反映你情况及不滿……再問其他学校有否interview

yaubb2014 發表於 16-12-3 08:51
快啲約校長傾,反映你情况及不滿……再問其他学校有否interview

已經約左幾間啦,我係一定轉校,但我非常不滿呢間學校做法,我仔見N班時係有2間學校收,但當時呢間校長開個入學講座時,講到好好聽,話任何情況都唔會放棄,個個小朋友發展唔同,會比耐心等待小朋友。個時因為呢d說話去信任呢一間學校,但估唔到所有嘢完全相反。

引用:Quote:yaubb2014+發表於+16-12-3+08:51+ 快

已經約左幾間啦,我係一定轉校,但我非常不滿呢間學校做法,我仔見N班時係有2間學校收,但當時呢間校長開 ...
未到最後真係不好信……一定照報学校作準備……

我仔系4月,比你嘅大D ,冇讀過N 班,報左4間都系有N 班的,結果咪就唔收我仔K1 咯,我仲認為系比曬自己N 班的,所以先唔收外來生炸。邊有唔收自己N 班架?去理論!

yaubb2014 發表於 16-12-3 10:38
未到最後真係不好信……一定照報学校作準備……

今次已經吸取教訓

ilmummy 發表於 16-12-3 11:25
我仔系4月,比你嘅大D ,冇讀過N 班,報左4間都系有N 班的,結果咪就唔收我仔K1 咯,我仲認為系比曬自己N  ...

我真係好嬲,真係好有問題。

其實無辦法的,有些學校n直上k,有d不是。有d n位多過k,要踢人走。就算小朋友表現好,在不夠位情況下,都會被迫升不到原校k。學校可能都不想,現在盡快申請其他,仲有些學校有插班的,加油

我叫豬豬 發表於 16-12-3 14:40
其實無辦法的,有些學校n直上k,有d不是。有d n位多過k,要踢人走。就算小朋友表現好,在不夠位情況下,都 ...

佢地回應話呢間學校不能夠直升k1的,今日親口證實左小朋友讀緊N班,都唔可以直升k1,讀緊都要再面試,而且面試只計當曰表現,我仔依家讀緊聖公會N班,但下年K1將我仔排左後補,問佢我仔係咪有問題,佢地又話穩定0k,但又放係後補,後補都唔緊要,又唔早d通知,依家先通知,miss 曬其他interview!!好後悔當初揀呢間學校!呢間學校太商業化,乜都以錢衡量。
如果報昵間學校嘅媽咪要三思,同埋記得報多幾間後備!

其實無辦法的,有些學校n直上k,有d不是。有d n位多過k,要踢人走。就算小朋友表現好,在不夠位情況下,都 ...

佢地回應話呢間學校不能夠直升k1的,今日親口證實左小朋友讀緊N班,都唔可以直升k1,讀緊都要再面試,而且面試只計當曰表現,我仔依家讀緊聖公會N班,但下年K1將我仔排左後補,問佢我仔係咪有問題,佢地又話穩定0k,但又放係後補,後補都唔緊要,又唔早d通知,依家先通知,miss 曬其他interview!!好後悔當初揀呢間學校!呢間學校太商業化,乜都以錢衡量。
如果報昵間學校嘅媽咪要三思,同埋記得報多幾間後備!

‹ 上一主題|下一主題