用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 單一性別學校好處壞處?
樓主: CherryCake
go

單一性別學校好處壞處?   [複製鏈接]

回覆 blythe_kiss 的帖子

而家大家都做左亞媽,過了去的事情後悔都於事無補。不如積極點,我們積累了的經驗,希望可以幫到小朋友,做他們的引路明燈。

blythe_kiss 發表於 16-12-5 09:06
我都好後悔,小時候有問題吾識表達,可能轉校會好些都未定。

我同你相反,小學男女校都好地地,中學去了女名津,融合吾到,而且又重文輕理,但我是理科人,到大學有番D男同學一齊玩下先開心番(吾係拍拖個種), 我而家D好朋友都係男女一半,男女傾D野吾同的。

引用:Quote:天吾+發表於+16-12-4+21:05+ 相信大

原帖由 mermaidmama 於 16-12-05 發表
我已極有可能會放棄德望呢間龍校
請問你揀了那一間呢?為何放棄德望?有不愉快經驗?謝謝分享先!

Jane1983 發表於 16-12-5 08:15
香港有band one直屬或聯繫中學的小學,好多都係齋校,這是現實。揀學校係綜合考慮,如果兩間差不多,就會選 ...

我小朋友嗰時就真係好彩,有機會選擇,結果就真係幫佢揀左男女校。有時候見到d 女同學母愛大發咁照顧d 男同學,都覺得好好笑

Jane1983    發表於 16-12-5 11:49

我由小學到中學都係女校, 大專又讀秘書, 都係女仔班. 自覺從來同男仔相處都冇咩問題, 可能課堂以外有結識下男仔掛~ 依家有個好老公~

除某幾間專出 gay 佬的男校,或les/tom boy 風氣盛行的/女校,讀男校/女校/男女校大致上是冇咩所謂的,反正是各有各好。

只是做家長,必要明白,男/女相處之道,是有如打哥爾夫/打tennis 等等,是一種技巧,是需要學習過程的。

讀男校或女校,和異性相處機會只有讀男女校的10分1或更少。

一個練習得很少的球手,註定打球是沒有日日持續練習的球手那麼熟練的!

硬要說讀單性別學校對他日異性相處沒大影響,是自欺欺人的。

反而,可以想像,其實讀單性別學校而日後異性相處得還算理想的人。在其成長階段中,以讀女校為例,必有強力男性能量在她的生活之中,例如 : 她的好哥哥,和藹的父親等等。

所以,每位家長在選讀男/女校之前,應稍為注意單性能量是否有過度傾斜,如果有的話,就要好好注意了。

BabyAndre   well said!  發表於 16-12-6 15:19
四隻貓  agree  發表於 16-12-6 14:19
retriever  好評!  發表於 16-12-5 13:12

Horsestar 發表於 16-12-5 11:01
請問你揀了那一間呢?為何放棄德望?有不愉快經驗?謝謝分享先!

只係放棄GH offer, 未讀未有任何不愉快經歷,暫時傾向SFA

引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-12-5+12:40+編

原帖由 dereklg 於 16-12-05 發表

除某幾間專出 gay 佬的男校,或les/tom boy 風氣盛行的/女校 ...
當真?咁請問是哪幾間呢?

回覆:單一性別學校好處壞處?

我小學男友校,中學女校,但我身邊的同學都不粗魯,與異性相處亦沒有問題,大學畢業後數年都結婚生子。我中學會為囡囡選女校,因大家都較專注學習及建立友誼。

宮二 發表於 16-12-5 15:47
當真?咁請問是哪幾間呢?
不開名了,請自行觀察,或向已出櫃的朋友查詢

ihui 發表於 16-12-5 19:38
我小學男友校,中學女校,但我身邊的同學都不粗魯,與異性相處亦沒有問題,大學畢業後數年都結婚生子。我中 ...

睇來大部分沒問題都只系小學或中學係讀齋校,如果小學甚至幼稚園就讀齋校到中學畢業,可能唔多唔少都會有d問題,除非學校以外既異性平衡相當足夠

CherryCake 發表於 16-12-2 22:37
不計名氣,點解會選同一性別學校?

突發奇想,想請教女校過來人,邊類型嘅女仔係女校會受同學歡迎D呢? 樣靚身材正? 學術型? 才藝型? 男仔頭? 柔弱型? 定係冇性格冇脾氣型?

mermaidmama 發表於 16-12-6 15:55
突發奇想,想請教女校過來人,邊類型嘅女仔係女校會受歡迎D呢? 樣靚身材正? 學業成績好? 音樂運動勁? 定係 ...
我間女校受歡迎既同學通常係運動最叻或各社既committee, 即係搞活動果d。同樣無關係。通常物以類聚,多野講/搞一齊玩,靜既讀書型既自己一班。
我自己真係無les既同學,大部分宜家結婚生仔,多數都有份工,非ftm, 非常正常。自己是讀書型,但同其他style既同學相處也無問題,是非就去到邊度都有架啦。

L+H 發表於 16-12-6 16:14
我間女校受歡迎既同學通常係運動最叻或各社既committee, 即係搞活動果d。同樣無關係。通常物以類聚,多野講 ...

靚女係吾係反而容易招惹是非,容易遭人排斥呢?

mermaidmama 發表於 16-12-6 16:19
唔會。反而持靚行兇先有問題。的確有同學被人杯葛,例如作狀、雙面人、發姣不過不會欺凌

引用:Quote:L+H+發表於+16-12-6+16:14+ 我間女校

原帖由 mermaidmama 於 16-12-06 發表
我經驗係靚嘅被人排斥,又肥醜又比人排斥,讀書叻睇唔起人,比較受歡迎嘅係運動叻+少少男仔頭。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

socute 發表於 16-12-4 08:14
我都是由細讀齋校讀到大,我認為不同性別不同背景的小孩一起成長好重要。若家中有年紀相若的兄弟,都可以平 ...

我剩係想講!女校在香港大多數為教會開辨!我想有申請此類學校家長也知學額難求!小朋友在小學階段求學是首要!至於放假及放學后真的冇機會接觸異性!所以看不出有什麼負面!

我本身是co edu 畢業, 所以都想小朋友入co edu, 但最後上主安排了我個女入一名女校

我冇咩所謂, 我職業上大部份都係女校出來, 性格多是文靜些, 咁岩, 個個都婚姻好好

我想帶出既係, 呢幾年多了好多人追求單一性格學校, 我身邊既人好多都刻意咁做, 昨日朋友為了幫p6女兒找中學而煩, 因為佢話想轉去女校, 好驚個女會拍拖, 因為佢個仔中二已經拍拖, 佢心碎了...

說實話, 單一性別既學校又真係少了呢種煩惱既

porporchi 發表於 16-12-8 13:57
我本身是co edu 畢業, 所以都想小朋友入co edu, 但最後上主安排了我個女入一名女校

我冇咩所謂, 我職業上 ...
中二就拍拖?? 真係幾頭痛..
所以讀男校/ 女校係比較好過男女校. 少份憂心. 小朋友可以專注讀書.

Felix223 發表於 16-12-8 14:26
中二就拍拖?? 真係幾頭痛..
所以讀男校/ 女校係比較好過男女校. 少份憂心. 小朋友可以專注讀書.
人就係咁煩,初中拍拖又話太早,三十幾歲宅男宅女未有拖拍又話頭痛。
上帝見到我地都唔知點安排先好

‹ 上一主題|下一主題