用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 單一性別學校好處壞處?
樓主: CherryCake
go

單一性別學校好處壞處?   [複製鏈接]

引用:我同我老公都統一性別學校畢業,都唔想子女

原帖由 lileikam 於 16-12-03 發表
我同我老公都統一性別學校畢業,都唔想子女讀返同一性別學校,點解唔讀,學校都係社會小縮影,男女平均的學 ...
但我見嘉勒撒女校的女學生俾人感覺好斯文有禮,唔知是否校内校外一個樣啦。
不過識一個般咸道女校畢業的朋友,她確是十分粗魯。另外有兩個九龍塘女校畢業的舊同事,她們的行為好似,就是高傲+ 38.

fixedstar99 發表於 16-12-3 14:38
我都係頭痛緊呢個問題。小女活潑外向,中意同男仔玩,由佢言談中已預計到佢將來會係早熟果一類。現需要在傳 ...

我就係呢間女校出來既產品

mecskw 發表於 16-12-3 16:38
我就係呢間女校出來既產品

其實係女校嘅普遍問題,定係gh特別嚴重呢?  有D女校會同男校搞下聯校活動平衡下,唔知gh(小學同中學)有冇哩類活動呢?

fixedstar99 發表於 16-12-3 17:09
其實係女校嘅普遍問題,定係gh特別嚴重呢?  有D女校會同男校搞下聯校活動平衡下,唔知gh(小學同中學)有冇 ...

你就想喇,未比sister鬧過咩?

fixedstar99 發表於 16-12-3 17:09
其實係女校嘅普遍問題,定係gh特別嚴重呢?  有D女校會同男校搞下聯校活動平衡下,唔知gh(小學同中學)有冇 ...

其實聯學活動幫助唔到學習男女社交,呢d只係家長自己一廂情願既諗法。

自幼稚園開始讀女校,中六入咗男校,拍拖結婚都冇問題,我啲好姐妹都係咁。大女考小一時,係睇間學校好唔好,結果係考咗三間男女三間女校,入咗間男女校,之後又轉入女校,完全冇考慮性別。其實啲細路咁多課外活動,入咗齋校都大別機會接觸異性,我又覺得冇問題喎。

女一定讀男女校
男一定讀男校

引用:Quote:fixedstar99+發表於+16-12-3+17:09+

原帖由 Nath 於 16-12-03 發表
其實聯學活動幫助唔到學習男女社交,呢d只係家長自己一廂情願既諗法。
...
聯校活動都學唔到社交?? 真係想知多D ~~~

Tintin926 發表於 16-12-3 19:17
女一定讀男女校
男一定讀男校

Agree!

引用:女一定讀男女校男一定讀男校

原帖由 Tintin926 於 16-12-03 發表
女一定讀男女校
男一定讀男校
男一定讀男校,男女校何來有男仔??

fixedstar99 發表於 16-12-3 14:38
我都係頭痛緊呢個問題。小女活潑外向,中意同男仔玩,由佢言談中已預計到佢將來會係早熟果一類。現需要在傳 ...

我唔會諗談戀愛,反而考慮一群女仔好麻煩,但畢竟Gh有中學。

mcl203 發表於 16-12-3 19:18
聯校活動都學唔到社交?? 真係想知多D ~~~

本身外向型既,當然讀咩學校冇問題啦!但内向慢熱型既,面對一d 唔係成日見既異性就就係唔敢出聲架

Nath 發表於 16-12-3 19:31
本身外向型既,當然讀咩學校冇問題啦!但内向慢熱型既,面對一d 唔係成日見既異性就就係唔敢出聲架:thinki ...

我有個舊同學好內向,畢業後第一份工就有個賤男溝佢,同學阿媽勁反對,叫佢識多幾個試下拍拖先啦!最後同家人反面都要同個男人雙宿雙棲,建立家庭生孩子,以為找到幸福,但賤男爛賭欠債叫老婆還,卒之搞到老婆破產,自己就遠走高飛⋯

仲有好幾個舊同學愛情事件⋯

回覆 mecskw 的帖子

如果咁講,呢d叫做命水,個個唔同,未必關讀齋校或男女校的事了。

lovebb2 發表於 16-12-3 16:13
(女兒活潑外向, 鍾意同男仔玩) 我囡都是, 坦白講, 不適合適女校

如果家中有細佬,一家四口有兩男兩女,咁家姐讀女校係唔係又值得考慮呢,起碼唔會完全唔知道咩係"男仔"

rainbowyung1 發表於 16-12-3 20:25
回覆 mecskw 的帖子

如果咁講,呢d叫做命水,個個唔同,未必關讀齋校或男女校的事了。 ...

呢句真,我係我班friend中成績較差一個,但依家係比較好運既一個

醒目開學勳章

其實現今好多小朋友都有在外參加興趣班, 都有不少時間接觸異性, 不同以前架啦!

我中學都係讀名女中,睇番升讀大學或以上的同學,至今係單身或離婚的,佔多數。
輸的地方,有要求太高唔合理;有懼怕被標籤發姣,倒過來對異性太冷漠不近人情;有完全無心思,掛住工作,到標梅已過先想拍拖;有太緊張家長,個女讀緊大學都叫佢專心讀書,乜都遲d先....女校好多煩嘢、小圈子,總有幾個扮晒嘢的衛道之士指手畫腳...

我以前自己一向好不喜歡單一性別的學校, 可能睇得旁邊名津中女校女仔的行為多, 以家我2個仔安排考小一時, 反而感覺冇所謂, 也許男仔去單一性別學校都OK, (不過現在都在讀/應該會讀男女校, 中學就都會考下男校).      

我都是由細讀齋校讀到大,我認為不同性別不同背景的小孩一起成長好重要。若家中有年紀相若的兄弟,都可以平衡到,課外活動就唔得了,宜家返全日,其實課外活動的接觸非常皮毛。

不同女校不同style都不是重點,重點是對會對異性的思想較離地。是不是之後不會懂,咁都會懂的都會學精的,交了啲學費之後總會識
‹ 上一主題|下一主題