用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 單一性別學校好處壞處?
樓主: CherryCake
go

單一性別學校好處壞處?   [複製鏈接]

dereklg 發表於 16-12-8 14:32
人就係咁煩,初中拍拖又話太早,三十幾歲宅男宅女未有拖拍又話頭痛。
上帝見到我地都唔知點安排先好

認同。咁我就唔太擔心阿仔變宅男,本身佢性格好主動同開朗,班(emoji)面的男女同學有幾個日日要等埋佢放學拖住手走。總之...寧願將來可以都選男校比佢讀,我唔想咁快做奶奶

retriever  早D 做外婆都好..   發表於 16-12-8 15:08
dereklg  good  發表於 16-12-8 14:51

回覆樓主:

齋校既好處係學校可以集中資源及製定適合男或女生既課程及課外活動,尤其中學更加明顯。简单啲舉例,各項運動校隊都唔使分男子及女子隊。

我小學中學預科都係女校。提及les, 20幾年前已經開始有。通常係較活躍男仔頭的。較受歡迎都係呢啲或House or Society committee executives. 我嗰時唔覺得較靚女會被針對排斥,反而係個人性格問題才被排斥。

拍拖問題或同異性相處問題。我反而覺得讀齋校仲早拍拖。可能好奇心重啩。我F1時個best friend 已經拍拖及失身。我F3.積極參與join schools program 識男仔, F.3已經去Christmas Ball。F.3 升F4 開始拍拖, 成績一落千丈會考全班最低嗰幾個。初初識男仔時真係同異性相處有啲怪怪地咁, 但到拍拖後, 及到讀U時, 已經無問題。身邊同學絕對大部分都有正常異性社交及結婚生仔。

讀書問題。我覺得讀女校係會令小朋友有多啲機會表現自己及發揮, 唔會因爲男女同校有啲嘢stereotype 咗係男仔定女仔做。無男仔更加乜都要做, 真係會比較粗魯啲及少啲嬌嗲型。女校多數名校, 除了我自己, 身邊同學多數成績好好, 入一流U及好多專業人士搵好多錢。但亦有同學, 因為太早投入太多時間在男女關係的, 加上家庭本身有些許問題的, 完全讀唔上無讀U就已經出社會做嘢。我入U後, 及出社會做嘢後, 發覺讀女校普遍成績較差的如我, 原來係其他學校入面, 算係唔錯的。我老公話我成績係佢學校最top嗰啲, which 我係我自己班裏最差嗰幾個。

其實父母對齋校的喜惡多數是因應自己或身邊朋友的經歷。早戀固然唔好,但女校的女仔少接觸男生,所有美好的事其實係自己幻想,戀起來通常激得多。

身邊都有好鍾意傳統女校成績好、乖純、專心讀書的朋友。當然尊重他們的決定,但有些女仔讀女校,對佢長遠係弊多於利。

Jane1983 發表於 16-12-9 07:24
其實父母對齋校的喜惡多數是因應自己或身邊朋友的經歷。早戀固然唔好,但女校的女仔少接觸男生,所有美好的 ...

咁女仔本身中意同男仔玩,讀K3已識得要父母個個星期都買野俾佢喜歡一齊玩既男仔(當然父母冇照做),本身又活潑好動,讀傳統齋校好定男女校好呢

回覆 fixedstar99 的帖子

社會有男有女,咩性格的人都適合讀男女校,男女相處係好似打波,唔練習就打得唔好。
如果本身性格開朗,屋企有兄弟或男性友人經常一齊玩,或者有好強大的父親figure,咁影響會細d。

Jane1983 發表於 16-12-9 07:55

社會有男有女,咩性格的人都適合讀男女校,男女相處係好似打波,唔練習就打得唔 ...

同意。

相處問題係長遠存在的。始終學校係各方面學習既平台。簡單講,上小學後12年,細路見老師同學極可能多過父母。講任何一樣野係完全家教亦唔實際。

支持單性學校既家長,唔少係成績為先考慮。究竟成績對人生影響有幾重要❓

到最後點揀係價值觀取向。

Jane1983    發表於 16-12-9 10:00

retriever 發表於 16-12-9 08:44

同意。

不認同支持讀單一性別的就是只考慮成績。咩學校都有好處壞處,好難一刀切先設定單性或雙性校較好,應整體所有因素一起考慮。

我小學男女校、中學傳統修女學校、會考後大專大學讀工程,我常笑説由女校跳入男校,當時全班只有3女生!但我反而覺得咁樣幾好,長大了,男女之間更可以有友情,不會像中學時男女同學玩得埋就被人笑,被人唱拍拖。(我男仔frds同我講)

至於話女人多,是非多,咁係一定嘅,呢個我相信有女性的地方就會出現,不論年齡環境地點,如果話讀齋校不習慢與異性相處,要多點時間學習適應,咁可能係嘅,但講到話會令將來愛情婚姻家庭帶來負面影響,咁又真係誇張了,難道男女校沒有以上問題?

我不抗拒齋校,不過如果真係由幼稚園開始讀女校,咁又真係會悶左d, 少左好多少女情懷

Jane1983 發表於 16-12-9 07:55

社會有男有女,咩性格的人都適合讀男女校,男女相處係好似打波,唔練習就打得唔 ...

Agree with Safeway, but not too agree with your proposition.

我絕大部分同學都未必有阿哥。父愛當然有,強唔強大又未必。識唔識同異性相處同有無practice 唔太關係,反而同本身性格及父母有無離異有關多好多。我絕大部分同學現在都有家庭, 反而我其中一個同學有大男人爸及有2個哥哥, 完全唔識得同異性相處到依家仲係單身。

同異性相處得宜, 自身性格有關多。

回覆 chumiguan 的帖子

女校出來的女生在兩性關係方面,表現係咪特別差,係無 credible的研究可以睇。始終每個人性格、家庭環境、際遇唔同,太多其他因素。
大家係度各抒己見,唔會要求人地一定認同自己。真心覺得讀書叻,係邊度都叻,我自己當年的中學好一流,但功不抵過,真係唔值得。

safeway 發表於 16-12-9 10:15
不認同支持讀單一性別的就是只考慮成績。咩學校都有好處壞處,好難一刀切先設定單性或雙性校較好,應整體 ...

你自身個例子又係小學男女校,中學先齋校。
有冇由小學起就齋到中學既人來現身說法呢? 好想知道齋12年既女性有咩體會

Jane1983 發表於 16-12-9 12:33
回覆 chumiguan 的帖子

女校出來的女生在兩性關係方面,表現係咪特別差,係無 credible的研究可以睇。始終 ...

Agree. 各抒己見,各有自身體會。
尊重。

Jane1983    發表於 16-12-9 17:05

我囡來年會入女校, 我都希望兩性交往可以平衡點.  而且校外的社交也是一個SUPPORT GROUP, 男校/女校或男女校也好, 萬一有排斥, 也多另一班的朋友.
  我囡現在除了學校, 就是合唱團, 芭蕾, 都是女孩子佔大多數.    除了童軍, 大家有咩意見是多D男仔參加, 多D交流的?   

Tintin926 發表於 16-12-3 19:17
女一定讀男女校
男一定讀男校
絕對同意.男仔心智發展慢, 思想簡單又衝動,
始終男女的發展有很大不同, 所以讀小學我都會選男校為優先考慮.

chumiguan 發表於 16-12-9 11:52

Agree with Safeway, but not too agree with your propo ...

相互尊重,都可以據理力爭既。

一般講或睇到他人既性格,其實係collective既,包括左多種因素既結果。。。

你講唔關practice事,係幾有意思既論點。

引用:Quote:Jane1983+發表於+16-12-9+07:55+ 回

原帖由 retriever 於 16-12-09 發表

同意。
我由幼稚園開始讀女校直至大學先有男同學。大學學科係傳統男性行業,男性為主導。我反而覺得由於自小在女校成長,個性較獨立,所以同男同學相處亦無問題,完全無隔膜。時至今日,工作上亦以男同事較多,有趣地僅有既女同事亦多來自女校。

過往亦有老行專形容我地呢班女生係"鐵娘子",有時工作上比男同事更狠,更硬淨,沒有一般女生既扭擰。
好處係獨立,壞處係太獨立……

我十分喜歡女校成長環境,亦安排女兒讀女校。

Felix223    發表於 16-12-19 11:55

引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-12-5+12:40+編

原帖由 dereklg 於 16-12-05 發表

除某幾間專出 gay 佬的男校,或les/tom boy 風氣盛行的/女校 ...
我由kg開始,女校出身,無兄長,家父亦忙於工作無時間相處。但真係唔清楚各下所講與異性相處問題,如何自欺欺人?
大學時,一樣會拍拖,班中男同學至今亦為好友並相處無問題。
大學時,搬搬抬抬的工作,有些女生會等男同學去協助完成,而我會自己攪掂。有些男同學覺得驚奇,而呢點正是女校中訓練自己完成所有野,不論是做話劇背景木工或搬運工作,我們都要自己完成。
欠缺既係一份女生的柔弱,但多了一份傲氣。

Felix223    發表於 16-12-19 11:55

Monstereasy 發表於 16-12-18 19:20
我由kg開始,女校出身,無兄長,家父亦忙於工作無時間相處。但真係唔清楚各下所講與異性相處問題,如何自欺 ...

多謝分享! 照咁講,如果女仔本身已經性格較“硬”,獨立好強,想佢培養返d女性既溫柔,似乎讀男女校好d? 女校會令佢更獨立更不懂得溫柔?

Monstereasy 發表於 16-12-18 19:20
我由kg開始,女校出身,無兄長,家父亦忙於工作無時間相處。但真係唔清楚各下所講與異性相處問題,如何自欺 ...

可能derek講男校。係開心但男女相處互動係差d.

okok, 怕左你,你冇自欺。

呢度就係咁,部份人只以個別例子去否定了一般性。

天上面有大黑雲,多數會下雨。
卻有人說,我頭上舊大黑雲是永不下雨的。

cancer 多數會死人。
卻有人說,我太勁,咩病都可以醫得番。

看來還有不少人以為有拍拖/有婚姻,等同熟知男女相處之道。其實只係咁岩撞著 mr. right 而已。

明就明,不明就算,視野需廣闊,企遠 d d才能看見真象。

‹ 上一主題|下一主題