用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 單一性別學校好處壞處?
樓主: CherryCake
go

單一性別學校好處壞處?   [複製鏈接]

fixedstar99 發表於 16-12-3 14:38
我都係頭痛緊呢個問題。小女活潑外向,中意同男仔玩,由佢言談中已預計到佢將來會係早熟果一類。現需要在傳 ...

SFA小學咋喎,至多玩暗戀,不會早戀吧。
不過我自己工作地方都覺得女人堆是非多,要有些男同事平衡下才正常

Jane1983 發表於 16-12-4 07:36
我中學都係讀名女中,睇番升讀大學或以上的同學,至今係單身或離婚的,佔多數。
輸的地方,有要求太高唔合 ...

你是否同我一間中學我D舊同學都係咁,我有25分都吾幫女報

Jane1983    發表於 16-12-4 10:04

醒目開學勳章

呢個年代,女生太強又獨立,學歷高,乜都搞得掂,唔駛男生幫手,邊有人敢行近?!
我大學班女同學結婚率一半一半,同以往係咪讀女校...又唔覺有明顯關係,其中兩個未結婚嘅係博士

我不是女校出身... 無可否認就齋校嘅表現及專心程度可能會比其他男女校出色!但身邊甘岩有幾個齋校出來嘅好朋友,小學時成績好好.一到高中可能也會認識了異性(跟仔走,佢媽咪當時生要死甘)!一愛就不能收拾。我怕女孩心事有誰知,某個年紀真係戀愛大過天!又未必懂得和男生相處,學校是社會縮影⋯⋯如果唔好好學習同異性相處!對將來也有影響!

回覆樓主:

你地講齋校拍拖問題,其實我由細到大讀男女校一樣去到中學好多同學女仔拍拖成績就轉差,出黎做野我好多舊同學(女)未結婚,其實這個跟讀齋校真係有關?現代社會係男少女多,加上女性學歷高,而且真心溝好多男仔到四十歲想法仲好幼稚,這些都係我D舊同學唔結婚原因。你地講齋校拍拖問題我讀男女校一樣都係咁。

我由細到大都係讀男女校,其實男女校一樣有男仔頭的女仔,女人型的男仔,所以某D傾向其實是天生的。
與異性相處方面,有男神(總有幾個女仔圍住)、亦有女神。
宅男、宅女都唔少。有宅男宅到依家都無結婚、無拍拖。
高中時的男女聯誼活動多,拍拖情況亦相當普遍。
但小圈子,玩排斥,是非謠言等就唔多。

回覆樓主:

聽到好多小學女仔都喜歡讀男女中學校,唔知係咪女多男少,驚無男友,輸在起跑線。反而男仔可能遲熟,無咩所謂。

我讀男校出身,過去不亦樂乎,所以都比阿仔讀男校,目測他迄今亦不亦樂乎

親戚女讀人人流口水女小,小二已搞小圈子,杯葛,篤背脊,目測她現在(小四)已修練成一個不折不扣的八婆。 同時英文亦非常厲害。

hippoo    發表於 16-12-7 22:11
Binlojai    發表於 16-12-6 16:42
BabyAndre    發表於 16-12-6 15:10
sophiali_mama  目測  發表於 16-12-4 23:41
陽光點的歌    發表於 16-12-4 14:22

引用:我讀男校出身,過去不亦樂乎,所以都比阿仔

原帖由 Tintin926 於 16-12-04 發表
我讀男校出身,過去不亦樂乎,所以都比阿仔讀男校,目測他迄今亦不亦樂乎

親戚女讀人人流口水女小,小二已 ...
社交行為未必係來自學校,家庭影響力仲大

Bobo1210    發表於 16-12-4 13:34

小學男女校,中學男仔男校,女仔男女校or文校

mcl203 發表於 16-12-3 19:18
聯校活動都學唔到社交?? 真係想知多D ~~~

學外語要有語境,間中一次英文日,作用不大。
所以學異性相處,同一道理,間中一次聯校活動,事先精心打扮,全日交足戲,又學到幾多社交吖!

Binlojai  同意~~  發表於 16-12-6 16:43
Tintin926  Well said  發表於 16-12-4 13:53

mcl203 發表於 16-12-4 13:09

非常認同。
男生確實比女生心智冇咁成熟,我都比較希望我個仔可以讀齋校。其實讀齋校的男生或女生,冇什麼宅男宅女或粗魯d⋯⋯其實男女校都有㗎。
況且品格修養呢d野,父母家人最為影響個小朋友,關咩學校事!?

mcl203 發表於 16-12-4 13:09

何謂社交?當然是指家以外的交際,對小孩而言,當然主要是來自學校。
還有小圈子和杯葛是一個人成不了事的,能撮合一群「志同道合」的夥伴就真係只有學校才可

但客觀來說,家庭影響確大,所以綜合來說,若「家校合作」,在女校搞「小動作」應會如魚得水,得心應手;相反,那些女孩就會讀得好受罪。

結論是最好不要讓女兒讀女校,若女兒長大了仍能在女校讀得好開心,可能就好像mcl203所說,家庭教育應該已做到「家校合一」了。

醒目開學勳章 王國長老

樓上講嘅我都同意。我係女校出生。一入u同學們都不甘後人地拍拖,個個都思想大解放終於唔駛煩考試可以為下一目標進發--思春!
如果齋校出生,易對異性產生不切實際想法,一見對方大獻殷勤就受,咁咪錯晒囉。最弊大學生個個以為自己長大成人,可做嘅「錯事」就多囉。
反而初中早戀,做唔出d咩出黎。試過一兩次、加埋身邊朋友吐苦水,自然會正確認識咩叫拍拖。亦對異性有合理期望。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-12-3 19:18
聯校活動都學唔到社交?? 真係想知多D ~~~

我女學校黎緊xmas ball會聯校,我一聽笑到卡卡聲:39547點一齊跳舞/玩呀大佬。
唔知一般學校聯校活動,一年會見幾多次面呢?

陽光點的歌    發表於 16-12-4 14:21

其實齋校仲有一個優勢,就係課程及活動設計可以針對性對同一性別,資源亦可集中。就好似兩個仔女嘅reader都係有分別嘅。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-3+19:18+ 聯校

原帖由 AgapePa 於 16-12-04 發表
學外語要有語境,間中一次英文日,作用不大。
所以學異性相處,同一道理,間中一次聯校活動,事先精心打扮 ...
联校活動只係簡單D答吓,联校活動可以係年年月月既恆常活動㗎,參唔參與,溝唔溝通就回歸個人性格,當今生活,仲有多種途徑既

當然,日操夜操肯定好過間段式操練~~~

Charlotte_mom 發表於 16-12-4 14:14
我女學校黎緊xmas ball會聯校,我一聽笑到卡卡聲:39547點一齊跳舞/玩呀大佬。
唔知一般 ...
板主,唔好睇小joint school Christmas ball 的威力,依家唔知,廿年前,真係盛事一樁
正如你説,齋校仔女果日會徹底打開心窗,問對方拿到電話號碼就可慢慢發展,還是小心為妙!

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-12-4 14:24
联校活動只係簡單D答吓,联校活動可以係年年月月既恆常活動㗎,參唔參與,溝唔溝通就回歸個人性格,當今生 ...

所以我咪問一年見幾多次先
我女學校都有同唔同學校聯校,多數係學術,年少氣盛,都互視對方為「競爭對手」,哪來的社交,極其量叫交流。

如果長期合作,有玩有學,情況會好好多。

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+16-12-4+14:13+

原帖由 Tintin926 於 16-12-04 發表
學校係一個實踐家庭教育既地方,現實係家庭之手往往活躍存在於學校,聚衆之手就可以發光發熱,呢D係我地既個別例子既體會

‹ 上一主題|下一主題