用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 2歲半健康院醫生話尃注失調及過度活躍!已評估! ...
go

2歲半健康院醫生話尃注失調及過度活躍!已評估! [複製鏈接]

2歲4個月開始返N班,老師投訴佢上課唔專心,搞隔離小朋友,好硬頸,做錯事,唔肯道歉,經常扮聽唔到,上課揾同學傾解,冇耐性等候,對抗性好强!會打比佢人!
已轉介去智能評估中心,呢段時間家長可以做的咩?先可以帮到小朋友?有冇同類家長可以傾下!頭痛!

3    0    0    0

KUNG3388 發表於 16-12-2 11:48
2歲4個月開始返N班,老師投訴佢上課唔專心,搞隔離小朋友,好硬頸,做錯事,唔肯道歉,經常扮聽唔到,上課 ...

我仔仔頭兩個月都係咁,要了解佢什麼事會咁做先,有時過度活躍是不能制服自己靜靜不能動,如果越禁止,佢地會失去自信及唔開心

回覆樓主:

通常醫生對2歲半小朋友係唔會用到過度活躍呢個名詞,因為呢個年紀專注力真係好短,我問過幾位唔同醫生、心理學家,佢地答案都係一樣,話要大個d先能確診(六歲)。

營養多多 發表於 17-1-18 23:20
通常醫生對2歲半小朋友係唔會用到過度活躍呢個名詞,因為呢個年紀專注力真係好短,我問過幾位唔同醫生、心 ...

多謝營養多多回復及比寶貝意見,我女情況有些唔同,皆因佢在歲半前己超級活躍,打歲半針時順便講左女兒太過活躍,當時先歲半,健康院講要等2歲再跟進,而家都是懷疑尃注力失調及過度活躍,轉介去cac比専業人士評估,到時先知情況!據我們家長觀察,女兒確有呢方面問題,所以我們己带佢去做専注力訓練!

KUNG3388 發表於 17-1-22 22:25
多謝營養多多回復及比寶貝意見,我女情況有些唔同,皆因佢在歲半前己超級活躍,打歲半針時順便講左女兒太 ...

我仔依家5歲半,由一歲開始,我自己就懷疑佢有ADHD,其間健康院都唔達標,轉介去評估中心,3歲前確診自閉症,有兒科、精神科跟進,其間,我試過同心理學家、兒科醫生、精神科醫生提出我懷疑仔有ADHD,但佢地都係咁答返我(要等大個d先可以確定到),直到5歲返精神科覆診,我再提出,醫生話就算食藥都要等到6歲,呢段時間,佢地都幫唔到乜野,家長要辛苦d。5歲半再覆診先鬆口話依家睇都似ADHD,若樓主囡囡咁細個醫生都已經話係,我諗樓主一定好辛苦……為你加油!

營養多多 發表於 17-1-24 16:06
我仔依家5歲半,由一歲開始,我自己就懷疑佢有ADHD,其間健康院都唔達標,轉介去評估中心,3歲前確診自閉 ...

多謝你給我寶貝意見!照顧呢類小孩真的好辛苦,佢地主意主見多多,冇一刻能安靜,除左瞓覺,連食反都麻煩過人,周身郁坐不定....

KUNG3388 發表於 17-1-28 23:08
多謝你給我寶貝意見!照顧呢類小孩真的好辛苦,佢地主意主見多多,冇一刻能安靜,除左瞓覺,連食反都麻煩過人 ...

我仔不單止郁不停,係街有時突然間尖叫,突然出手拍人,尤其繁忙時間搭交通工具成日撞到人……真係失禮死人

KUNG3388 發表於 16-12-2 11:48
2歲4個月開始返N班,老師投訴佢上課唔專心,搞隔離小朋友,好硬頸,做錯事,唔肯道歉,經常扮聽唔到,上課 ...

我小朋友面試時俾老師懷疑佢專注力和活躍,社交能力不足,我去找職業訓練老師做評估,話佢大小肌較弱,專注不足,感統,觸覺都弱,
我馬上去幫他做感統訓練,上了三次課(每次2.5小時),到面試另一間幼稚園,已經可以坐定和老師唱遊,做動作,玩玩具。後來被收錄。
原來他面試好多間,完全坐唔定,通處走,跟本控制唔到,一係就大喊,所以建議大家早點俾小朋友做訓練,真係幫到小朋友。

yuk1yuk 發表於 17-2-18 18:12
我小朋友面試時俾老師懷疑佢專注力和活躍,社交能力不足,我去找職業訓練老師做評估,話佢大小肌較弱,專 ...
完全同意呀,我個女本身比較怕醜,幾個月前開始返N班發現佢唔係好肯同同學仔玩/ 有人掂佢會喊同發脾氣,老師都話佢社交上有D障礙,所以我帶左佢上社交小組,上左大概5/6堂發現佢有進步,開始肯同人玩/ 講野,無咁驚,所以訓練真係要趁小朋友細做,效果會好好多! 大家一齊加油~

我小朋友面試時俾老師懷疑佢專注力和活躍,社交能力不足,我去找職業訓練老師做評估,話佢大小肌較弱,專 ...

多謝回應,cac評估結果己出來,一切正常

KUNG3388 發表於 17-4-20 13:08
多謝回應,cac評估結果己出來,一切正常

太好了!

請問你小朋友在那裡做感統訓練?

bbchu0316 發表於 18-3-16 05:39
請問你小朋友在那裡做感統訓練?

遊戲輔導室,老師都算嚴格

現在升全日班,所以沒有時間上

可以pm遊戲治療資料嗎?

mama.olive 發表於 17-2-22 10:08
完全同意呀,我個女本身比較怕醜,幾個月前開始返N班發現佢唔係好肯同同學仔玩/ 有人掂佢會喊同發脾氣,老 ...

請問小朋友那裡上社交訓練

回覆 yuk1yuk 的帖子

可以pm我嘛我小朋友啱啱3歲返k1返左1個星期
老師日日投拆佢坐唔定,坐喺道身體成日週身郁
我都想帶佢去評估同做下呢d訓練thx🙏🏻🙏🏻

回覆 Lili1113 的帖子

有專業資格既只有物理治療,職業治療同言語治療,亂搵人做遊戲治療其實同倒錢去比個人同小朋友玩冇分別

回覆 mama.olive 的帖子

我小朋友就2歲半, 又係小講句子, 音吾正, 是否需要參加乜野班......
‹ 上一主題|下一主題