用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat 小學派位
樓主: connieqq
go

St Cat 小學派位   [複製鏈接]

Nomos 發表於 16-12-3 09:17
K2,K3冇net?是所有時間都沒

請勿唔會,我指K2, K3冇NET做雙主任,但有NET教英文。

St Cat 的中英文不算深, 中文比KV 淺, 英文比York 淺, spoken English 算很好

Nomos 發表於 16-12-3 09:17
K2,K3冇net?是所有時間都沒

K2, K3 有Net, 但不是班主任,不會長駐課室。

當年一心比孖孖入'國際英文'幼稚園,學好英文,讀 PN 時先知NET 時間比很多學校少,所以升K時走了。

個人意見,如果家裏英文語景好就無所謂,否則要想清楚。

SC 多學生,多虎媽(不論是自己教還是補習),自然多人入神校,如果自己少支援,就⋯⋯⋯
表弟兒子就straight no second in in all schools

見SC 派ORT stage 2 的書比k2學生,其實好淺。

73662710 發表於 16-12-3 10:39
當年一心比孖孖入'國際英文'幼稚園,學好英文,讀 PN 時先知NET 時間比很多學校少,所以升K時走了。

個人 ...

明白你的意見及感受。SC唔係果款學術好強的學校。但學校著重探索,訓練小朋友自理及表達能力。所以如家長對學術有要求的話,會外補。

少少補足,學校用ORT為藍本教英文,有伸延教授,教咗D乜就會列於4-week plan 内。

73662710 發表於 16-12-3 10:39

個人 ...

個人認為,無論學什麼都不能只靠學校。我覺得NET的作用主要是幫助小朋友學發音和不怕和外國人溝通,要學好語文,還是要靠家長和閱讀。

SC從來不是因爲谷,與教得深而出名。如果家因為課程不深而怪罪學校,只能說是美麗的誤會。小朋友有無2nd in,亦不是只看學校。

回覆 creambun 的帖子

但佢唔係出名英文好嗎?一星期有幾多堂同幾長時間net?

回覆 73662710 的帖子

咁佢等派位?

73662710  Yes  發表於 16-12-3 14:40

luckybaby2011 發表於 16-12-3 14:36
回覆 creambun 的帖子

但佢唔係出名英文好嗎?一星期有幾多堂同幾長時間net?

日日都有NET,每日個多小時

知唔知SC既語境怎樣?只有上NET 堂時才講英文?

回覆樓主:

其實英普分配又點?
好少人講英普

有冇用家可分享SC既派位結果?

14-15年度K3同學仔升直資私立小學offer統計
DGJS 36/142
DBSPD 34/150
YW 34/150
TSL 47/150
GH 27/150
LOGOS 30/180
KTS 54/150
CKY 56/168
禮賢 70
GT 61
SPCCPS 140/18
APS 66/150
WKF 68/150
SFA 85/180
St Paul's Boy 25
SJACPS 63
ICQM 87
祟真 61
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D6

13-14年度K3同學仔升直資私立小學offer統計
DBSPD 男拔 31/150
DGJS 女拔萃 29/141
SPCC 聖保羅男女 21/140
YW 英華 36/150
GH 德望 27/150
KTS 九龍塘學校 60/128
SFA 聖芳濟各 88/180
APS 宣道 82/150
GT 優才 64/104
SPB 聖保羅男書院 28/96
CKY 蔡繼有 81/168
TSL 陳守仁 57/150
KRS 禮賢 64/90
聖母 59/120
真道 27/180
WKF 黃錦輝 71/150
播道 33/150
培僑 39/150
ICQM 音小 84/150
TT 崇真66/120
SJS 聖若望61/100
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3003995

connieqq 發表於 16-12-3 15:40
知唔知SC既語境怎樣?只有上NET 堂時才講英文?

是,上什麼堂用什麼文

am621 發表於 16-12-3 16:18
其實英普分配又點?
好少人講英普

英普就係全時間普通話班主任,英文老師安排同英粵應該一樣

回覆樓主:

我覺得St Cat係一間好嘅幼稚園,我嗰仔今年K3,總括兩年半經驗,我覺得St Cat既課程安排好好。中文已經不如外間以前提及的淺,曾經有段時間St Cat 的學生考直私小的成績稍有下降,學校覺得與中文課程較淺有關,而家既課程,要識寫既字已經好深,當然也有其他幼稚園比St Cat 更深。英文方面,我覺得St Cat英文貌似比其他幼稚園好有3個原因:1,它的課程編排好,尤其是phonics 同Reading, 老師很鼓勵同學講同讀。2,大部份的NET 教了佷久,最重要是有經驗及懂得教, 小朋友有興趣上堂。3,我發覺一部分入St Cat 的本身家庭已經用流利英語溝通,這同是否NET教不大關係。我本人認同樓上所說,NET教英文只是讓小朋友放膽說英文,其實K1-K3都有中英文老師各一,不過越上高年級,英文老師除英文課堂外出現時間會減少。它們有Grouping time, 有時英文老師也會出現。其他常識課程也很好,能提高學生學習興趣。
我自己覺得,比較出名的學校分別不太大,會有少許間學校既獨有特質。St Cat 很著重學生的自理同表達能力,我個仔由K1 自理很差,老師很有心機引導他,到現在的自理能力也改進不少,當然在家我們也做了不少工夫。它們也常鼓勵小朋友出來Present, 表達自己,當然這令我的小朋友改善表達能力。
學校當然有教得好好同表現正常的老師,這個當然是濟遇問題,很慶幸仔仔遇到K1的中文老師同K2英文老師很好,仔仔課堂專注力較差,她們諗盡方法另仔仔投入課堂,這是我最欣賞的。
不過St Cat 在K2, 3不是太過happy school , 在課堂要完成的工作很多,有時連茶點時間也會縮短。仔仔只提及K1好開心,K2K3也沒提及,這同學校將課程提升難度有關,但世事沒可能兩全其美,又開心又考直私少結果好。

回覆樓主:

至於考直私小,我覺得學校只是一個平台給小朋友學基本既知識,當然每間學校的基本的程度不同,其實出名既幼稚園我想分別不太大。亦不可能有這樣想法,入了幼稚園全交由老師教去考私小,大部分有這樣想法的我眼見今年考直私小的都是全軍覆沒。大部分有幾個offer 的小朋友,家長的參與是很高的。我眼見家長也分為兩派,第一類是家長幫小朋友外補中英數,音樂運動樣樣齊,小朋友也是受谷的,無限能量,每星期上十幾樣課外活動外補都冇問題。另一類就是家庭為本,本身很花心機培養小朋友,重閱讀,每逢星期六日也會安排很多玩及體驗的活動給小朋友,也在家中空閒時間教導不同知識。我本人認同後者方法,生得小朋友,有責任教導引導他,一齊愉快地玩同學習好緊要,要知道小朋友強項與弱項,再加以引導改善,考小學只是其次,陪伴他成長最為緊要,使他能獨立思考,愛閱讀,有音樂運動作興趣,也有自理能力,這些都是對他終身有益處。在這時勢,眼見很多大學畢業生,只是懂得讀書,其他待人處事及價值觀及辦事能力很差,慘不忍睹。

Connie12747 發表於 16-12-4 07:25
14-15年度K3同學仔升直資私立小學offer統計
DGJS 36/142
DBSPD 34/150

如果剩睇數字,我以男拔為例,St Cat 2分校加埋654人左右,當男女比例一半,男仔有327人,有34個有DBSPD offer, 百分比為10.4%。LH同年4間分校有370人,當男女比例一半,男仔有185人,有8個最後入左DBSPD, 百分比為4.3%。照睇當然St Cat 似機會率較高,但也可以話St Cat 有DBSPD ,offer 既最後讀既會比這個數少,對LH 咁比較唔公平。
當然,你可以望下10個st cat 男仔得一個有DBSPD offer, 其實都好難入到DBSPD。當然,我相信入得去的男仔,一定不是只係學校既功勞,家長努力既比例一定唔少。
所以唔好剩係睇數字同靠學校去考直私小同教小朋友。

如果剩睇數字,我以男拔為例,St Cat 2分校加埋654人左右,當男女比例一半,男仔有327人,有34個有DBSPD offer, 百分比為10.4%。LH同年4間分校有370人,當男女比例一半,男仔有185人,有8個最後入左DBSPD, 百分比為4.3%。照睇當然St Cat 似機會率較高,但也可以話St Cat 有DBSPD ,offer 既最後讀既會比這個數少,對LH 咁比較唔公平。
當然,你可以望下10個st cat 男仔得一個有DBSPD offer, 其實都好難入到DBSPD。當然,我相信入得去的男仔,一定不是只係學校既功勞,家長努力既比例一定唔少。
所以唔好剩係睇數字同靠學校去考直私小同教小朋友。
‹ 上一主題|下一主題