用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs St Cat 點揀好?
樓主: connieqq
go

學之園 vs St Cat 點揀好?   [複製鏈接]

purin18 發表於 16-11-30 09:38
我會揀LH,名氣唔實在,實力才重要!比你入到名傳統小學又如何?升小後有排追。雖然d人話讀邊間都會外補,但L ...

不完全認同。LH課程可能比SC深,但你話LH需外補嘅嘢會比SC少,你指邊樣?例如,你想考flyer, 讀邊間幼稚園都幫唔到你考好成績。

hppa  true  發表於 16-11-30 11:06

回覆 mcdonn 的帖子

我冇諗英文方面,因可能樓主讀LH or SC都唔會外補英文,只少LH可以唔外補普通話及上小一面試班,其他嘢就要睇樓主意向喇!我只係覺得今時唔同往日,考小一只會越來越難!不只靠名氣而已!就算一間幼稚園多左幾多學生少左幾多學生都只是數字遊戲,現今考小一只看小朋友由邊間幼稚園出來而作最後決定?我不認同囉,我都有朋友從2線叩門入到喇沙小學,我相信靠小朋友自己實力多過「名氣」姐......其次係家長培育同付出!有好多讀完名幼都冇好既offer,呢d數字冇人係網絡世界講姐....

可以肯定係你小朋友可以PN考到學之園,K又有SC offer,本身天資同家庭教育都應該做得好好.所以兩間之中揀任何一間應該對家長同小朋友都唔係問題.

我唔係太信入官校同津小嘅result(但會參考),當中有幾多係因為夠分或者咁啱大抽獎入到真係無人知,尤其學之園好多分校都唔係喺太靚嘅校網,所以入名津比例自然少過學生嚟自五湖四海嘅SC.而學之園近年辦學成績真係有目共睹,我相信小學界嘅老師都會知道.當然我亦認同SC係有口碑嘅學校.

同意樓上講不如揀間近屋企,唔洗舟居勞頓多出嚟嘅時間俾小朋友睇書、唱歌、彈琴、畫畫甚至玩都好,身心發展平衡都好緊要.

Grape_Chan    發表於 16-11-30 11:34

回覆 purin18 的帖子

認同。小朋友本身實力都真係好重要, 唔排除有D小學會偏向揀某D幼稚園0既小朋友, 因為學術水平有保證,但如果個小朋友各方面都好好, 但來自一D知名度低D0既學校, 我估唔會因為咁唔收呱.....雖然...學校收人從來都係一個迷,哈~

揀間近家最為實際!!百利而無一害

lambeanmama 發表於 16-11-30 10:09
非常好的分享,感謝!外補情況普遍嗎?

因為會打算考私小同直資,所以有外補。補英文同普通話。由於都要參加吓比賽,所以都有報過朗誦班。其實係睇吓你target 咩學校嘅啫。如果你升津校,基本上涵接冇問題。

88lo88 發表於 16-11-30 09:06
回覆 connieqq 的帖子

are you feeling your kid in LH pn this year ??

Happy ah.. even when sick, wanted to go to school

兩間都是好學校,考小學都是看孩子能力多些吧

如果讀得開心又近就可以了,反正考小學是要做其他校外活動,節省時間體力吧

名氣的話兩間差距沒有那麼大吧,至少不會差多過三年K可以好好利用的交通時間吧

purin18 發表於 16-11-30 11:23

我冇諗英文方面,因可能樓主讀LH or SC都唔會外補英文,只少LH可以唔外補普通話及上小 ...

首先,認同LH及SC都係好學校。但如果你指普通話,以我所知,好多出去係學朗誦,準備比賽。而SC都有做小一面試訓練,夠唔夠就見仁見智。

另外,我唸所謂“名氣” 係個果,唔係因。如果家長只著重“名氣”而選SC, 我怕會失望而回。

purin18 發表於 16-11-30 11:23

我冇諗英文方面,因可能樓主讀LH or SC都唔會外補英文,只少LH可以唔外補普通話及上小 ...

你意思係覺得讀LH出來實力會好過SC?其實我個人覺得你所講既家長既努力個d,讀SC既家長都可以努力架窩,無矛盾架。但SC既名氣就唔係咁容易取代。如果兩個小朋友同一樣實力,傳統學校真係可能揀SC多d,呢個就係優勢。

我相信如果明顯0力d個個小朋友係讀LH,咁學校一樣會揀0力d個個喇當然,唔係話學校淨係睇係唔係SC就收。

hppa  very fair comments  發表於 16-11-30 15:14

大豬既老婆 發表於 16-11-30 14:01
你意思係覺得讀LH出來實力會好過SC?其實我個人覺得你所講既家長既努力個d,讀SC既家長都可以努力架窩,無 ...

SC真是咁神?

Victoria KV HKPS LH 寶山 真的全比不上?

adrio  Kv, 宝山好,pre school lh一般  發表於 16-11-30 15:49
hppa  KV 寶山 very good  發表於 16-11-30 15:13

busydaddy 發表於 16-11-30 14:08
SC真是咁神?

Victoria KV HKPS LH 寶山 真的全比不上?

SC肯定唔係咁神。跟本只有最適合,冇最好。

wwchuifamily 發表於 16-11-30 11:32
可以肯定係你小朋友可以PN考到學之園,K又有SC offer,本身天資同家庭教育都應該做得好好.所以兩間之中揀任何 ...

我們是懶惰家長,沒有什麼家庭教育,也沒有想過要外補什麼!(emoji)

Grape_Chan  same here  發表於 16-11-30 14:54

connieqq 發表於 16-11-30 14:51
我們是懶惰家長,沒有什麼家庭教育,也沒有想過要外補什麼!(emoji)

懶就唔好轉
家長又要適應 新環境

家庭教育唔係單止教小朋友學術上嘅嘢,我都係懶家長,但鼓勵小朋友去嘗試,教禮貌呢啲我有做足.
樓上雖然講得直接,但既然本身讀嘅都喺好學校,就唔洗轉煩多幾廿樣(又要做自動轉帳,又要訂過校服,分分鐘校車又要安排...)

wwchuifamily 發表於 16-11-30 15:31

家庭教育唔係單止教小朋友學術上嘅嘢,我都係懶家長,但鼓勵小朋友去嘗試,教禮貌呢啲 ...

其實都可能傾向唔轉...謝謝大家的意見!

有冇同時係SC同LH既用家

回覆:學之園 vs St Cat 點揀好?

3年前,我也有同樣選擇,1間海逸LH, 1間st cat 羅福道!不過2間都是收英普班,都是考入不是由pn升上k1,最後揀了st cat. 今年考小一直私,暫有6個offers. 等埋cky 2nd in result, 其他有2nd in也沒去考了。 當然我們不是坐着等學校教,家長們也要付出很多,身邊很多一手幾個offers的同學仔,家庭支援也很多的,不過主要放在k2打底,k1k3可以抖抖,給小朋友健康快樂優質生活!st cat教出自信及很好的溝通能力,課程適中,不會過深,但不淺了(比較以前),小朋友求知慾很高,可能同課程偏向活動及啟發性有關!
都是找適合的學校及家庭可幫幾多為考慮因素吧!

L+H    發表於 16-11-30 20:57

Horsestar 發表於 16-11-30 20:15
3年前,我也有同樣選擇,1間海逸LH, 1間st cat 羅福道!不過2間都是收英普班,都是考入不是由pn升上k1,最 ...

想請教下家長應該點樣幫小朋友打底?

其實考小一小朋友要識d咩先考得好?

引用:Quote:Horsestar+發表於+16-11-30+20:15+ 3

原帖由 jstarry 於 16-11-30 發表
想請教下家長應該點樣幫小朋友打底?

其實考小一小朋友要識d咩先考得好?
我都想知呢!

Horsestar 發表於 16-11-30 20:15
3年前,我也有同樣選擇,1間海逸LH, 1間st cat 羅福道!不過2間都是收英普班,都是考入不是由pn升上k1,最 ...

以這成績來說,你的小朋友一定是St Cat 的精英!cream of the crop! (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題