用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文璨英文小學 vs 德信學校
go

林文璨英文小學 vs 德信學校 [複製鏈接]

想問問大家意見... 林文璨英文小學 vs 德信學校 , 你們會選那一間? 謝謝!
   0    0    0    0

benbaba 發表於 16-11-29 16:02
想問問大家意見... 林文璨英文小學 vs 德信學校 , 你們會選那一間? 謝謝!

德信

karen55407 發表於 16-11-29 16:05
德信
今次意見一致
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-29 16:10
今次意見一致

乜我好標奇立異咩?

回覆:林文璨英文小學 vs 德信學校

德信

德信

Thanks for the opinions! May I ask for the reasonings behind?

benbaba 發表於 16-11-29 16:25
Thanks for the opinions! May I ask for the reasonings behind?

免費、德育好、仲有瞄準九華出發

karen55407 發表於 16-11-29 16:12
乜我好標奇立異咩?
唔係, 只係妳既考慮點有時同我唔同 (如宗教)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

karen55407 發表於 16-11-29 16:40
免費、德育好、仲有瞄準九華出發

其實我一直有個疑問,德信係男校,升中好多係升九華,聖方濟,德信中學果d,即係六年男校小學,到中學又係六年男校,對男仔既身心發展是否會有負面影響 ?

我自己覺得無咩問題, 女生發展一向比男生早熟, 通常各方面都比較優勝. 讀男校反而可以專心D.

但驚唔驚讀完12年男校之後,個男仔會變得好怕醜,唔敢識女朋友 ?

se6b03 發表於 16-11-29 17:04
其實我一直有個疑問,德信係男校,升中好多係升九華,聖方濟,德信中學果d,即係六年男校小學,到中學又係 ...

我啲仔女全部讀齋校,我覺得佢哋暫時無呢方面問題,可能因為佢哋好多課外活動都能同異性相處,尤其係主日學。

hkpapa852 發表於 16-11-29 16:45
唔係, 只係妳既考慮點有時同我唔同 (如宗教)

係嘅!我都比宗教頗重分!

回覆 se6b03 的帖子

我們又係細個讀女校, 識得大部份的都係讀男校....真係唔覺有咩問題.
咁當然本身都有同一宗教信仰, 平日會帶仔返主日學. 或者出面上興趣班, 其實有好多唔同的場合都有機會同其他性別人士相處. 真的無需要擔心. 要有問題, 讀男女校都會有問題.

回覆 se6b03 的帖子

I guess it all depends on the boy's personality and character. I myself studied in Tak Sun (long time ago, haha) and had some hard time to adjust to a coed secondary school. Hence, 12 years in a single-sex school is not conducive to develop a more healthy and balanced individual. But for some other kids who are more sociable and outgoing in their personal daily lives anyway, that might not have so much trouble at all.

德信沒什麼認識,不過就會out咗林文璨,見到第一輪公布面試server down及小學雞英文通知信,你敢唔敢交個小朋友比佢
‹ 上一主題|下一主題