用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 住香港仔, 男仔band 1 中至尾可選什麼學校? ...
樓主: KKM
go

住香港仔, 男仔band 1 中至尾可選什麼學校? [複製鏈接]

引用:Quote:katf123+發表於+16-12-1+08:18+ 上年

原帖由 maggie789 於 16-12-05 發表
你咪第一日交聖鄧申請表先,因為交先in先架!即時比時間你,同埋好快in完走得!(往年是這樣,不知今年有 ...
你上年in聖鄧?請問會in啲乜?我淨喺知佢會單獨見。

05年6月6日係東區出世

KKM 發表於 16-12-5 12:10
對於港華, 我個仔除了參考奥數比賽有啲豬肉奬同學校合唱團外, 就沒有任何課外活動, 而且學校的推薦位沒有 ...
如果自行冇咩心水,可試港華/SJC,如真係 Band 1 生,自行 TSK 可能即收咗,如果 TSK 收都開心嘅,直頭唔洗諗咁多就 TSK。

hkpapa852 發表於 16-12-5 12:59
近年DSE成績計, 港島民生比高主教同聖鄧好
相比St. J, 高主教, 英皇, 港華, 港島民生會易入啲還是難入啲?

相比St. J, 高主教, 英皇, 港華, 港島民生會易入啲還是難入啲?

高主教我唔熟,嚟幾間分佈係 3 個區,自行同大抽獎玩法唔同的。除咗高主敎,個人認為 其餘嘅係自行都會擇優而取,因為大抽獎比較冇保證。

maggie789 發表於 16-12-5 10:06
你咪第一日交聖鄧申請表先,因為交先in先架!即時比時間你,同埋好快in完走得!(往年是這樣,不知今年有 ...
我要返工, 星期六先可以交form

引用:Quote:katf123+發表於+16-12-1+08:18+ 上年

原帖由 maggie789 於 16-12-05 發表
聖鄧係即時交表比時間, 高記係交完表之後寄信通知時間。

回覆:katf123 的帖子

預計最快要45分鐘至一個鐘,因為都要等

KKM 發表於 16-12-5 21:18
港島民生一定較KC, St Joe, 華仁易入, 應該同聖鄧差不多難度
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KKM 發表於 16-12-5 12:10
對於港華, 我個仔除了參考奥數比賽有啲豬肉奬同學校合唱團外, 就沒有任何課外活動, 而且學校的推薦位沒有 ...
如果係嗰間鍾意參加奥數比賽同有學校合唱團既灣仔小學,我估即使無學校推薦位,都應該有機會。聽聞啲師兄入學之後表現唔錯,所以我估港華應該有興趣多收啲。我建議你先同小學老師商量下,應該有唔錯既建議。

王家爸爸 發表於 16-12-6 09:39
如果係嗰間鍾意參加奥數比賽同有學校合唱團既灣仔小學,我估即使無學校推薦位,都應該有機會。聽聞啲師兄入 ...
最弊唔係囉, 依家真你好頭㾗, 學校唔會俾意見, 我連學校往績都唔知

王家爸爸  仲以為你由南區去灣仔返小學  發表於 16-12-6 17:11

KKM 發表於 16-12-6 12:18
最弊唔係囉, 依家真你好頭㾗, 學校唔會俾意見, 我連學校往績都唔知
我個仔個間,由第一到第尾都有名次。而家啲家長好難服侍,多工課又話谷,小工課又話 hea。學校唔同我地細個時咁易 handle,佢地一定小心奕奕咁答家長。冇計~

KKM 發表於 16-12-6 12:18
南區小學, 較熱門既除田始外, 應該都係大約~1/3 B1學生, 差一點既, 當佢20%好了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

看來南區B1仔要靠自行出城找其他區的B1中學,對嗎?

引用:看來南區B1仔要靠自行出城找其他區的B1中學

原帖由 eli_leung 於 16-12-06 發表
看來南區B1仔要靠自行出城找其他區的B1中學,對嗎?
基本上南區B1學生, 自行都係往外試好d, 我兩個小朋友當年都試他區, 因為南區真係無咩選擇。

我依家在煩惱KC, TSK, 港島民生, 高主教, 港華。TSK一定會是其中一間, 另一間唔知揀邊間

借此問, 如南區BAND 1 男生, 喜歡數學, 數學及常識科最好, 中文科都好, 英文比較弱, 亞仔話想入讀注重數學的學校, 請問有冇那些中學, 還是間間都會注重呢? 跨區的話, 安全一點可以選擇那些中學? 亞仔今年小五, 現在開始睇學校.. 謝謝!

KKM 發表於 16-12-7 12:17
我依家在煩惱KC, TSK, 港島民生, 高主教, 港華。TSK一定會是其中一間, 另一間唔知揀邊間
...

如你小朋友成績唔係好頂唔見意選kc,陪跑多,同埋要參考過往你小學升中派位結果係点!

自行的話,Band 1 生 TSK 應該唔難

maggie789 發表於 16-12-7 15:42
如你小朋友成績唔係好頂唔見意選kc,陪跑多,同埋要參考過往你小學升中派位結果係点!
...

最弊學校唔會俾往績我睇, 我真係唔知呀仔係咩位置, 想揾一間好過TSK的試
‹ 上一主題|下一主題