用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 delete
樓主: Nomos
go

delete [複製鏈接]

回覆 jstarry 的帖子

小朋友有男有女, 文靜活潑都有. 只知熱門大概都有報, 音小, 女拔, 英華, TSL, 德望, WKF等.
認同要睇小朋友資質.

SC咁多人唔會個個都天資聰穎, average個批學生只靠學校未必得, 父母要幫手進補 (唔係我講, 係用家講)

jstarry  謝謝分享, 對我很有用!  發表於 16-11-30 13:32

Nomos 發表於 16-11-29 11:03
雖然KV未出offer, 但好想做定準備問下人先, 希望大家可以幫我分柝下
我會睇埋小朋友中文叻D定英文叻D, 我覺得你小朋友性格都適合KV

我自己如果小朋友中文弱, 會幫佢選KV, 因為出面難操中文. 大膽與不大膽來自佢對果樣野有無興趣, 有無信心, 例如你叫我演話劇, 但我無興趣, 迫住我都不會因為多practice好左, 反而叫我朗誦, 可能我好like, 又做得好

adrio  对,英文差就選英華,培正,德望之類。有中文強底-定走拔萃戌聖保祿先。  發表於 16-12-1 14:30

edniebridge 發表於 16-11-30 11:12
小朋友考學校表現,我覺得不能完全歸咎於有無外補/讀咩學校,都好睇報咩類型(如果報考非常學術型學校,我估 ...
同意, 考學校表現有好多因素, 聽完樓上分享朋友既個案, 更加要有心理準備考小一是場硬戰!

回覆 acfun 的帖子

請問sc會唔會好商業的學校來呢? 會唔會好多無謂的費用要收?
如果k2,k3會唔會轉校舍呢?
校車質數如何?
謝謝

引用:回覆+acfun+的帖子 請問sc會唔會好商業的

原帖由 Nomos 於 16-12-01 發表
回覆 acfun 的帖子

請問sc會唔會好商業的學校來呢? 會唔會好多無謂的費用要收?
唔覺商業味,無雜費,平時好少要收什麼費用,so far只係去旅行要俾錢

dougts 發表於 16-12-1 12:54
唔覺商業味,無雜費,平時好少要收什麼費用,so far只係去旅行要俾錢
Thanks for information

引用:Quote:mannitol+發表於+16-11-29+15:04+ 同

原帖由 jstarry 於 16-11-30 發表
想請教SC 學生水準平均嗎?因知道學校很多學生,想知道媽媽肯跟功課不外補是否一般都能有不錯表現?
呢樣嘢,真係好睇小朋友能力有幾多。就算外補,小朋友唔係讀書材料,都未必catch up 到外補學嘅嘢。小朋友係得嘅,自己家長train up佢,一樣好掂㗎。600幾人一間學校,收生只睇約10分鐘嘅表現,當然勁嘅差嘅都會有啦。
so far, 我囡上年畢業嘅同學,個個最後都入到好學校,就算真係冇offer, 最後叩門都得咗。

回覆 mannitol 的帖子

如果小朋友不是活潑較靜, 讀SC會唔會容易比老師冷落呢

Nomos 發表於 16-12-1 14:08
回覆 mannitol 的帖子

如果小朋友不是活潑較靜, 讀SC會唔會容易比老師冷落呢

唔會,對於怕羞小朋友老師會多d鼓勵(emoji)!但家長如果想小朋友大膽d,presentation好d,自己都要下功夫。

我細仔好怕醜,老師有能力鼓勵佢主動要求我幫佢剪報回校分享。我真係覺得細仔這兩年的老師也很好。

Nomos 發表於 16-11-29 11:03
雖然KV未出offer, 但好想做定準備問下人先, 希望大家可以幫我分柝下

你提及TSL係你心儀小學,比多少少資料供你參考,你睇吓有冇用。

跟據SC校內統計資料(其實可在EK內找到),近幾年SC K3生每年共取得約有4x-5x個TSL 小一offer(TSL每年有150個小一位)。這數字是在K3學期尾統計,所以可能已包埋call waiting的循環數目。而這數字是offer數目,不是入讀人數。照咁睇,TSL校長未必好喜愛SC學生,但至少唔討厭呱...

請留意,這數字只是以往的資料,不代表將來一定有呢個數。有人成手offer, 亦可能有人要等到六月大抽獎。另外,TSL都唔係易考,最後無論你入讀邊幼稚園都好,自己都要出D力,唔好靠晒幼稚園。祝好運!

adrio 發表於 16-12-1 14:32
回覆 Nomos 的帖子

沒有無謂費用的,只有你覺得值与否。課外科技班,四五千元,外面也好普通,買reading b ...

好似二千幾一期,不用4,5千呀?

adrio  Science workshop 系碎野,幾多錢不重要。  發表於 16-12-5 16:27

mcdonn 發表於 16-12-1 16:51

你提及TSL係你心儀小學,比多少少資料供你參考,你睇吓有冇 ...

請問sc每年幾多個畢業生? 除佐TSL, 請問你有冇sc考其他學校例如SFA, APS, KTS, GH, DBS, DGS, SPCC 既offer統計數字呢?謝謝

butcarrot 發表於 16-11-30 01:14
一定夠,考頭三就吾得

咁KV不外補 (除左補英文),夠不夠?

wwchuifamily 發表於 16-11-29 12:11
回覆 Nomos 的帖子

個人覺得因為小一面試唔會有筆試 - 所以如果本身小朋友對外人/陌生人比較怕醜慢熱,可能 ...

考小一係冇筆試,但有"cup"印仔同iPad, 唔洗你未都一樣考到學術,呢啲都係做卷式去考,唔洗你present 的。

fixedstar99 發表於 16-12-2 22:20
請問sc每年幾多個畢業生? 除佐TSL, 請問你有冇sc考其他學校例如SFA, APS, KTS, GH, DBS, DGS, SPCC 既offe ...

應該約6xx-7xx個畢業生。佢班班人數不同,要遲D在校刊內數番人頭才有校準確的數字。

至於考獲其他學校的offer數字,可去EK全港幼稚園區內找找,有家長抄咗,share出來的。如果你將幾年的數字拍埋一齊睇,你會見到對於某校,考獲offer個數字係差不多的...再次強調,數字只才參考。過往係咁,不代表將來都係咁,同埋人地考到不代表自己個小朋友一定考到。

lvmh88 發表於 16-12-2 23:12
考小一係冇筆試,但有"cup"印仔同iPad, 唔洗你未都一樣考到學術,呢啲都係做卷式去考,唔洗你present 的。 ...

補充少少,到叩門時就可有筆試,有D學校如St Mary重會考得幾深吓。學術型的小朋友可趁這機會充分發揮。
‹ 上一主題|下一主題