用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 5年班既小朋友,有無開始去心儀學校開放日? ...
go

5年班既小朋友,有無開始去心儀學校開放日?

你地會周圍去定只去自己區?
你地又去咗幾多間呀?

P4都开始了……

王家爸爸  我當年都係P4開始   發表於 16-12-2 16:04
little_yolky    發表於 16-11-29 13:16

其實我都諗唔到究竟要去邊間?暫時只報咗2間,一間自己區另一間跨區

直資呢……睇下自己小学師姐去边幾间多、自己平日有無心儀边幾间?上校網瞭解下间学校先,篩走d,就去淨番果幾间。

真係要4或5年級開始睇, 呀女今年6年級, 因為間間都係星期六, 真係睇唔切, 好多都撞期.

我和女由P4已開始了, 所以今年P6可輕鬆好多
心儀的可睇兩三年

wongkaka 發表於 16-11-29 12:47
我和女由P4已開始了, 所以今年P6可輕鬆好多
心儀的可睇兩三年

why要睇咁多年?

wongkaka  5年級, 再去睇D上年想看未看的及看下直資

6年級, 大致上已有定位TARGET, 今年再同孩子看, 作出排位 和向目   發表於 16-11-29 13:17
wongkaka  4年級睇屋企附近果D, 岩時間就去, 唔岩唔亦NO PROBLEM, 看完之後, 透過校長講解和家長提問, 了解一下升中注   發表於 16-11-29 13:14

oiyau2005 發表於 16-11-29 12:03
真係要4或5年級開始睇, 呀女今年6年級, 因為間間都係星期六, 真係睇唔切, 好多都撞期.  ...

其實都未知女咩成績,所以都諗唔掂究竟點target.....

王家爸爸  學校成績表無講校內排名?  發表於 16-12-2 16:06

bb鼠 發表於 16-11-29 13:04
其實都未知女咩成績,所以都諗唔掂究竟點target.....
大致定啦……唔会大起或大跌,心裏有数大概乜野級数既学校~

Yanamami 發表於 16-11-29 13:07
大致定啦……唔会大起或大跌,心裏有数大概乜野級数既学校~

4年級成績級十幾,又不是頭十,又不是差,所以不知道怎選

4, 5 年級去, 小朋友好開心, 因好多野玩, 佢地又可以接觸下D學生和老師

bb鼠 發表於 16-11-29 13:03
why要睇咁多年?
唔係你鐘意果間實收你丫嘛!
1. 定好阿女大概成績target, B1/B2/B3
2. 睇下過往幾年學校差唔多band既多派去邊幾間
3. 最想阿女入果幾間, 帶埋阿女去(可能有撞期, 所以咪要P4去)
4. 選定你同阿女最想入既, 睇埋成績, 到P6填表前再去多次

我p4开始去,到今年P6剛好睇晒自己心仪的所有中学。有d我想去多次都冇時间,所以要早d睇定,到p6会睇吾切。不过我好懒,3年只去左5间咁大把

little_yolky 發表於 16-11-29 13:20
唔係你鐘意果間實收你丫嘛!
1. 定好阿女大概成績target, B1/B2/B3
2. 睇下過往幾年學校差唔多band既多派去 ...

因為我女有聯繫band1中學,只要考到級三十內應該入到,聯繫中學下年6年級學校會另外去唔洗同人逼
咁我宜家係跨區睇定睇同區呢?同區嘅全部都差不多

kkhon  先去最最最心仪的,以防之后報吾到。  發表於 16-11-29 13:33

bb鼠 發表於 16-11-29 13:26
因為我女有聯繫band1中學,只要考到級三十內應該入到,聯繫中學下年6年級學校會另外去唔洗同人逼
咁我宜家 ...
唓, 咁唔怪得你咁老定啦。咁揀幾間你好想自行入的(除聯繫學校外, 如果你自行想報聯繫, 咁又另外講法), 然後睇完你可能有新感受, 出年再去真正想報的兩間。

如果你超級想入聯繫, 咁你自行只報一間好啦, 唔係自行二收咗, 喊都無謂。

醒目開學勳章 王國長老

真係要去觀校由 P.4 開始, P.4 叫做無咁忙, 可以抽到出黎既時間更多.

到 P.5 先開始睇, 你會好難調配時間去睇多幾間.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 16-11-29 13:38
唓, 咁唔怪得你咁老定啦。咁揀幾間你好想自行入的(除聯繫學校外, 如果你自行想報聯繫, 咁又另外講法), 然後 ...

咁我姐係如果自行㨂的話就要揀2間比聯繫勁果d,right?

YmOra  對,揀D優於聯繫中學的,入咗都唔後悔的.  發表於 16-11-29 14:29

bb鼠 發表於 16-11-29 13:46
咁我姐係如果自行㨂的話就要揀2間比聯繫勁果d,right?
係最想入既兩間 (if 你好sure聯繫位一定100%收) 

bb鼠 發表於 16-11-29 13:26
咁我宜家 ...
多口一提....聯繫中學係靠抽...B1抽先....唔係睇名次~~~

bb鼠 發表於 16-11-29 13:04
大約都知仔女咩BANIDNG, P4好去睇下玩下. 比佢地開下眼界, 最緊要係有左目標, 考試成績都會有所提升

P5就再睇上年冇睇既

P6都唔洗點睇,基本上都定了下來

SO FAR, 我個2個都入到TARGET SCHOOL