用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 83,陳兆民,全完係band 1c? 伍若瑜2a?
樓主: 紫蘿蘭
go

83,陳兆民,全完係band 1c? 伍若瑜2a? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

wingyee_ma 發表於 16-11-29 08:56
請問PP 自行會唔會收B2 學生?

自行一定唔收

呢兩年學生人數少,大抽獎有無 B2 生執雞入到我都想知
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

晴晴小B 發表於 16-11-29 05:46
你明唔明咩叫錯配?!唔係入到間B1A學校就一定好,以林護為例,係會有留班的,聽講試過有人留左三年,最後 ...
大部份學校都有留班, 其實真係無謂拿小朋友來開玩笑, 我仔B1A-B, 林護我都唔敢比佢去試, 冇晒自信心仲大件事.  當然我係HEA住過既父母, 我仔都係HEA.

YDLFATHER  係你無信心, 唔係你仔無信心  發表於 16-11-29 22:31

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-11-29+05:46+你明

原帖由 tintinlam 於 16-11-29 發表
大部份學校都有留班, 其實真係無謂拿小朋友來開玩笑, 我仔B1A-B, 林護我都唔敢比佢去試, 冇晒自信 ...
我姑仔個同學家長,個仔小學頭級十,入了勁中學,點知不再天之嬌子,細路接受唔到跌咗落嚟,變咗終日打機,無心向學。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-11-29+05:46+你明

原帖由 tintinlam 於 16-11-29 發表
大部份學校都有留班, 其實真係無謂拿小朋友來開玩笑, 我仔B1A-B, 林護我都唔敢比佢去試, 冇晒自信 ...
我覺得同學仔是B1A—B之間,又HAE,讀林護好的哦。話晒有8成幾入U率,俾學校捽好過

引用:Quote:原帖由+紫蘿蘭+於+16-11-28+發表未出

原帖由 晴晴小B 於 16-11-29 發表
理論上到B2學生抽獎時,陳兆民及83應該一早無哂位。而伍若瑜都會係B2學生抽乙一志願時消耗大部分位。

努力 ...
希望佢努力考返好呈3啦!

紫蘿蘭 發表於 16-11-29 12:04
希望佢努力考返好呈3啦!

大家一齊加油.

晴晴小B 發表於 16-11-28 22:17
應該要搵間適合自己能力既學校

個個家長咁諗,1A生入1A,1B生入1B,1C生入1C,天下太平啦,事實系1C生 跳去1B , 乙1抽入喎,好多添

回覆 bossini888 的帖子

1b抽入1a仲會有機會發力,有得追,但如果1C抽入1a就難追d,要小朋友性格是遇強越強就ok,反之亦然,越墜越後,無曬自信,我仔1a校,見不少呢d同學仔。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-11-28+22:17+ 應

原帖由 bossini888 於 16-11-29 發表
個個家長咁諗,1A生入1A,1B生入1B,1C生入1C,天下太平啦,事實系1C生 跳去1B , 乙1抽入喎,好多添
...
越級挑戰既人多的是,當然亦有小數跟得上既例子,但多數呢啲抽入既學生都係做包尾大嬸呢

男仔青春期發育較女仔晚, 有D男仔十五六歲讀書開始發力, 追上超過女仔, 1C變1A, 前年我去可風中學校慶Open day, 有位副校講一位男同學入可風中一排150幾名, 到中六時升到前50名內, DSE成績優異

引用:男仔青春期發育較女仔晚,+有D男仔十五六歲

原帖由 YDLFATHER 於 16-11-29 發表
男仔青春期發育較女仔晚, 有D男仔十五六歲讀書開始發力, 追上超過女仔, 1C變1A, 前年我去可風中學校慶Open  ...
當然有呢啲個別成功例子啦,但失敗既仲多。

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-11-29 09:19
自行一定唔收

呢兩年學生人數少,大抽獎有無 B2 生執雞入到我都想知
上年阿女的同學(B2生)乙一入左PP

紫蘿蘭 發表於 16-11-29 11:59
我姑仔個同學家長,個仔小學頭級十,入了勁中學,點知不再天之嬌子,細路接受唔到跌咗落嚟,變咗終日打機, ...
有啲小朋友1A变成1c,有1C进步到1A,间间学校都有。好正常。

紫蘿蘭 發表於 16-11-29 11:59
我姑仔個同學家長,個仔小學頭級十,入了勁中學,點知不再天之嬌子,細路接受唔到跌咗落嚟,變咗終日打機, ...

其實大家都要照顧小朋女心理上調整,像小女去年入到心儀中學後因壓力大,脾氣變得暴燥及失控懷疑有焦慮症,因以往讀普通小學名列前芧,但到中學未能適應,也可能是她對自己期望太高。

回覆 dobbybabie 的帖子

捽到就係囉.... 只怕捽唔起, 我覺得真係要睇返小朋友個性幫佢揀較合既學校重要 D

cubixluk 發表於 16-11-30 12:14
回覆 dobbybabie 的帖子

捽到就係囉.... 只怕捽唔起, 我覺得真係要睇返小朋友個性幫佢揀較合既學校重要 D  ...

小朋友到左中學會变得好自我同反叛,你碎得一時碎吾到一世,學習應由內至外,否則適得其反,家变有之。

peggy 發表於 16-11-29 23:49
上年阿女的同學(B2生)乙一入左PP
知唔知道這個B2女仔的成績,有時候B2頭可能全區排名是B1.

dobbybabie 發表於 16-11-29 11:59
我覺得同學仔是B1A—B之間,又HAE,讀林護好的哦。話晒有8成幾入U率,俾學校捽好過

...
捽唔到, 就大鑊了

醒目開學勳章

ktdanielli 發表於 16-11-30 16:02
知唔知道這個B2女仔的成績,有時候B2頭可能全區排名是B1.
阿女小學全級頭40名先係B1生, 同學考6X係B2B生。係葵青/荃灣區一定不是B1生

肯定好彩執C chick
‹ 上一主題|下一主題